Basket Talk

Παναθηναϊκός - Μακάμπι 88-86: Υπάρχει... σφυγμός στον πλανήτη Π-άρης και Ουίλιαμς! (video)

Παναθηναϊκός - Μακάμπι 88-86: Υπάρχει... σφυγμός στον πλανήτη Π-άρης και Ουίλιαμς! (video)
Μετά από έξι ανεπιτυχείς προσπάθειες και το χειρότερο ρεκόρ της ιστορίας του, ο Παναθηναϊκός ήταν «πεινασμένος» απένατι στη Μακάμπι και με το  τρίποντο του Ουίλιαμς στα 7'' για το τέλος, σε ματς-θρίλερ, πήρε το ροζ φύλλο αγώνα (88-86). Καταλυτικός ο Πάρις Λι και ο Γιώργος Παπαγιάννης.
Άργησε κάπως να σπάσει το...«πράσινο» ρόδι για το 2023 στην EuroLeague όμως στο δεύτερο σκέλος της 4ης «διαβολοβδομάδας» στη σεζόν είχε έρθει η ώρα. Ο Παναθηναϊκός εμαφανίστηκε «διψασμένος» για αίμα, έβαλε και άλλα στοιχεία στο παιχνίδι του πέρα από το isolation των Μπέικον και Ουίλιαμς και μετά από 7 συνεχόμενα ανεπιτυχή αποτελέσματα, «γεύτηκε» τη χαρά της νίκης. Σπουδαία η άμυνα του «τριφυλλιού» στους πολύ ποιοτικούς γκαρντ της Μακάμπι στο πρώτο ημίχρονο, στις προσωπικότητες και τις ατομικές ενέργειες (όπως το τρίποντο του Ουίλιαμς, 7'' για το τέλος) κρίθηκε ο αγώνας στο φινάλε. Σημαντικότατη και κομβική η συνεισφορά του Πάρις Λι, του Ντουέιν Μπέικον στην τέταρτη περίοδο καθώς και του Γιώργου Παπαγιάννη. Πολύ χαμηλά έμειναν στα λάθη οι «πράσινοι», οι οποίοι και πάλι δεν είχαν την επιθυμητή δημιουργία.

ΤΟ ΜΑΤΣ
Ο συνηθισμένος Παναθηναικός εμφανίστηκε στο παρκέ του ΟΑΚΑ τα πρώτα λεπτά του αγώνα, με το «τριφύλλι» να είναι στατικό και να στηρίζεται κυρίως σε προσωπικές ενέργειες. Αντίθετα η Μακάμπι κυκλοφορούσε καλά τη μπάλα αλλά, έβρισκε ελέυθερους χώρους αλλά δεν ειχε βρει ρυθμό. Παρά το πιο στρωτό μπάκσετ των φιλοξενούμενων, οι «πράσινοι» εκμεταλλεύτηκαν τη ρέντα του Ουίλιαμς και ειχαν συνήθως το προβάδισμα (11-8 στο 5΄).

Η είσοδος του Γιώργου Παπαγιάννη έδωσε περισσότερες επιλογές τόσο από κοντά όσο και από μακριά (τρίποντο μόλις μπήκε) με τους γηπεδούχους να «χτίζουν» μια μικρή διαφορά πριν το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου (21-13). Η Μακάμπι τη μάζεψε κάπως (21-17) ωστόσο ο Μπέικον με ένα από τα δικά του τρελά buzzer beater έδωσε... αέρα επτά πόντων (24-17). Ο Παναθηναικός δεν ήταν χάρμα ιδέσθαι αλλά έκανε αυτά που χρειαζόταν, έπαιξε καλή άμυνα στα ποιοτικά αντίπαλα γκαρντ και ήλεγχε το ρυθμό.

Στη δεύτερη περίοδο, οι Ισραηλινοί μπήκαν φορτσάτοι και με ένα προσωπικό 0-4 του Μπόλντγουιν μείωσαν στο σουτ (24-23, 12'). Έπρεπε να περάσουν 3μιση λεπτά για να βρει ο Ουόλτερς το δρόμο προς το καλάθι και να δώσει πνοή στους γηπεδούχους. Ο παίκτες του Ράντονιτς ήταν και πάλι στατικοί και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περάσει μπροστά η Μακάμπι (30-31, 16΄), μόλις είχε περάσει και στο ματς ο Γκριγκόνις για πρώτη φορά (!). Και εκεί ανέλαβαν οι Λι-Ουίλιαμς. Οι «πράσινοι» ήταν υπέροχοι (ο πρώτος και σε άμυνα) πήραν στις πλάτες τους τον Παναθηναικό και διαμόρφωσαν το 45-37 του ημιχρόνου.



Οι παθογένειες όμως δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη. Η αρμάδα του Κάτας μπήκε με το... μαχαίρι στα δόντια στην τρίτη περίοδο, βρήκε σκορ από τους Μάρτιν-Κόλσον και Μπόλντγουιν και μείωσε γρήγορα σε 48-45. Ο άστοχος Μπέικον εντός πεδιάς (0/4) πέτυχε ένα τρίποντο δίχως λογική (2/5 τριπ.) όμως ήταν εμφανές ότι η κακή κυκολοφόρία είχε επιστρέψει και δεν ήταν στα υπέρ (52-51). Ο «εξάστερος» όμως είχε Πάρις Λι και αυτό του αρκούσε. 

Ο «δαιμώνιος» Αμερικανός γκαρντ πέτυχε οκτώ πόντους στο τελευταίο διάστημα της τρίτης περιόδου (2 τρίποντα και 2/3 βολές) έπαιξε εξαιρετική άμυνα στα αντίπαλα γκαρντ και κράτησε σε θέση ισχύος τους γηπεδούχους, μαζί με τις βολές του Παπαγιάννη. Εκεί που το μομέντουμ δεν ήταν θετικό για τον Παναθηναικό και εκδηλωνόταν και πάλι με προσωπικές ενέργειες, έβγαλε... άσο από το μανίκι του (Λι) και ένιωσε άνετα στο 30' (65-58).

Μπόνζι Κόλσον και Ουέιντ Μπόλντγουιν με ατομικές προσπάθειες κρατούσαν τη Μακάμπι μέσα στη διεκδίκηση του παιχνιδιού (67-66, 32') με τον Ράντονιτς να καλεί εσπευσμένα ταιμ-αουτ για να ανακόψει το ρυθμό των Ισραηλινών. Το σχήμα με Γκριγκόνις και Μαντζούκα δεν του βγήκε σε κανένα σημείο της ρακέτας και μέσα σε δύο λεπτά ο Παναθηναικός απώλεσε διαφορά επτά πόντων, που είχε χτίσει με τόσο κόπο, με το ματς να ξεκινά ουσιαστικά από την αρχή.

Και όταν ήρθαν τα πιο σκούρα, η μπάλα πήγε φυσικά στα χέρια του Ντουέιν Μπέικον. Ο Αμερικανός σταρ του Παναθηναικού, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν εκτός αγώνα, πέτυχε 10 πόντους και έδωσε στους παίκτες του Ράντονιτς διαφορά 9 πόντων (83-74, 3΄ για το τέλος).



Η Μακάμπι όμως έχει και εκείνη προσωπικότητες που... εξιτάρονται σε τέτοιες καταστάσεις και οι Μπόνζι Κόλσον και Ουέιντ Μπόλντογουιν είναι τέτοιες. Οι Ισραηλινοί με καθαρό μυαλό και τεράστια ευστοχία έτρεξαν ένα σερί 0-10 και πήραν στο προβάδισμα (83-84) με κάρφωμα του Νέμπο, 40'' για το τέλος. Ο Ουόλτερς έβαλε μπροστά τους «πράσινους από τη.. γραμμή της φιλανθρωπίας, ο Κόλσον με follow άφησε τη μπάλα στο καλάθι (85-86) για να μιλήσει η κλάση του Ουίλιαμς. Ο φόργουορντ του Παναθηναικού πήρε ένα σουτ με τη μπάλα να...καεί, το έβαλε έξω από τη γραμμή 6,75 και χάρισε τη νικη στους «πράσινους», αφού ο Μπολντγουιν αν και απελευθερώθηκε όμορφα και πήρε ένα ανενόχλητο δίποντο, το έχασε.



Τα δεκάλεπτα: 24-17, 45-37, 65-58, 88-86

Το στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ:

Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr 


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0