Basket Talk

Μονακό - Ολυμπιακός 64-60: Μπλακ-αουτ διαρκείας και... στάση στο Μόντε Κάρλο!

Μονακό - Ολυμπιακός 64-60: Μπλακ-αουτ διαρκείας και... στάση στο Μόντε Κάρλο!
Ο Ολυμπιακός του πρώτου δεκαλέπτου νόμιζε πως θα περάσει... αέρα από το Μόντε Κάρλο όμως κάπου εκεί «βραχυκύκλωσε» και ξεκίνησε με ήττα τον δεύτερο γύρο της Ευρωλίγκας (64-60). Οι Μπλακ και Πίτερς δεν έφτασαν στους Πειραιώτες, οι οποίοι κράτησαν πολύ χαμηλά την Μονακό αλλά το μπλακ-αουτ κράτησε περισσότερο του αναμενομένου.
Αν έλεγε κανείς στο προπονητικό τιμ του Ολυμπιακού ότι μετά από 40 λεπτά αγώνα, οι «ερυθρόλευκοι» θα κρατούσαν την Μονακό κάτω από τους 65 πόντους, τότε θα το... αγόραζαν με κλειστά μάτια. Αυτό συνέβη στο Μόντε Κάρλο για την 18η Αγωνιστική της Euroleague όμως οι «ερυθρόλευκοι» για δύο σχεδόν περιόδους δεν θύμιζαν σε τίποτα την ομάδα φόβητρο του πρώτου γύρου, βιάστηκαν να τελειώσουν τη δουλειά και τελικώς την πάτησαν.

Το ματς
Φορτσάτος και αποφασισμένος να αποδείξει ότι διακίως βρίσκεται στην κορυφή των περισσοτέρων στατιστικών κατηγοριών, μπήκε στο «Salle Gaston Medecin» ο Ολυμπιακός. Με έναν εκπληκτικό Κώστα Παπανικολάου (5 π., 1 ασ., 1 κλ., 1 τρ, 1 ρ.), οι «ερυθρόλευκοι» δεν άφηναν τον Τζέιμς να πάρει ανάσα στη μία πλευρά του παρκέ και στην άλλη είχαν επιβάλει το δικό τους ρυθμό. Κάπως έτσι, νωρίς νωρίς το σύνολο του Μπαρτζώκα βρέθηκε μπροστά με εννιά πόντους (4-13).

Πότε ο Κάνααν και πότε ο Ουόκαπ έδιναν το έναυσμα από την άμυνα, με τους Πειραιώτες να κρατούν την επιθετική μηχανή που ακούει στο όνομα Μονακό στους 4 πόντους μετά από 7 λεπτά παιχνιδιού, χωρίς να χάσουν αμυντικό ριμπάουντ. Κάπου εκεί όμως ο Ολυμπιακός παρα... ένιωσε άνετα μάλλον καθώς οι ρόλοι στην δεύτερη περίοδο αντιστράφηκαν πλήρως.

Τα λάθη μεταφέρθηκαν στην πλευρά της ελληνικής ομάδας, ο άποντος Τζέιμς μέχρι εκείνο το σημείο πήρε το «όπλο» του και η κατάσταση άλλαξε άρδην. Η είσοδος του Μπλακ αφύπνισε τον Ολυμπιακό (22-34) όμως οι «ερυθρόλευκοι» ήταν εμφανώς βιαστικοί. Είχαν χάσει το μυαλό τους, μαζί και κάποια ριμπάουντ, μπροστά δεν είχαν ρυθμό και κάπως έτσι πήγαν στα αποδυτήρια προηγούμενοι μονάχα με τρεις πόντους διαφορά παρά το εκπληκτικό τους πρώτο δεκάλεπτο (31-34).

Στην τρίτη περιόδο και οι δύο ομάδες, αν και φύσει επιθετικές, έδωσαν εξ' ολοκλήρου το βάρος στην άμυνα. Οι Πειραιώτες, αν και μεσολάβησε η ανάπαυλα, δεν μπόρεσαν να βρουν τον γνωστό καλό τους εαυτό μιας και επιθετικά δυσκολεύονταν να βρουν τις λύσεις. Το σερί της Μονακό πήγε στο 15-0 (!) και ο Ολυμπιακός ήταν αγνώριστος.

Η αθλητική πεντάδα που επέλεξε ο Ομπράντοβιτς να ρίξει στο παρκέ ουσιαστικά «εξαφάνισε» όλα τα στοιχεία του γνωστού Ολυμπιακού, με τους «ερυθρολέυκους» να μένουν ζωντανοί χάρις την άμυνά τους. Ο Μακουντού που δεν είχε πετύχει ούτε πόντο στην Ευρωλίγκα μέχρι το σημερινό ματς ήταν ο πάικτης-κλειδί γαι τους Μονεγάσκους και ο κυριότερος λόγος μαζί με τον Ντιαλό που είχαν αντιστρέψει την κατάσταση.

Παρότι οι Πειραιώτες είχαν μείνει για περίπου δέκα λεπτά χωρίς καλάθι εντός πεδιάς και ο Βεζένκοφ ήταν άφαντος, άντεχαν και προσπάθησαν να «κλέψουν» το ματς μέχρι και τα τελευταία δευτερόλεπτα. Το δίποντο του μαχητή Ταρίκ Μπλακ μείωσε στο καλάθι (52-51, 36') για να έρθει και η ισοφάριση στο 53 όλα με τις βολές του Σλούκα. Τα τρίποντα των Ντιαλό και Μακουντού, βρήκαν απάντηση από τους Πίτερς και ΜακΚίσικ (59-59) με κάτι λιγότερο από δύο λεπτά για να απομένουν. 

Στο σημείο εκείνο, ο Τζέιμς έβαλε μπροστά τους Μονεγάσκους με φλότερ (61-59, 39:10), ο κατάκοπος Κώστας Σλούκας δεν μπόρεσε να απαντήσει και έτσι οδηγηθήκαμ εστο θρίλερ των βολών στα τελευταία 10''. Ο Ντιαλό είχε 1/2 (62-59), όσες και ο Σλούκας, ο οποίος πιθανότατα έχασε επίτηδες τη δεύτερη, ο Ολυμπιακός δεν πήρε το ριμπάουντ και έτσι δεν συνέχισε την ανοδική του πορεία.

Τα δεκάλεπτα: 8-20, 31-34, 46-42, 64-60

Τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ:

Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0