Basket Talk

Κάιλ Χάινς: Ο… Ηρακλής τσέπης που όλοι θέλουν στην ομάδα τους! (video)

Κάιλ Χάινς: Ο… Ηρακλής τσέπης που όλοι θέλουν στην ομάδα τους! (video)

H αυλαία του πρώτου γύρου της Euroleague για τον Ολυμπιακό πέφτει στο ΣΕΦ, υποδεχόμενος την Αρμάνι και έναν επίτιμο καλεσμένο, τον Κάιλ Χάινς. Έναν σέντερ μικρό στο… δέμας που μαζί κατέκτησαν την Ευρώπη και όπου κι’ αν πάει μεταμορφώνει το «ασχημόπαπο» σε… κύκνο.

Σχετικά Άρθρα

Για πολλούς και διάφορους λόγους το βράδυ της Παρασκευής (6/1, 21:00) το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα φορέσει τα… καλά του. Ο Ολυμπιακός κάνει ποδαρικό στο 2023 στην έδρα του, προερχόμενος από μία εμφατική νίκη στην έδρα του «αιωνίου» του αντιπάλου, με τον MVP του, Σάσα Βεζένκοφ, ετοιμοπόλεμο και «δεμένο» στο Λιμάνι μέχρι το 2025, έχοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία να κλείσει τον πρώτο γύρο της Euroleague στην κορυφή της βαθμολογίας (με συγκατοίκους φυσικά). Αν σε όλα αυτά, προστεθεί και η επιστροφή, για μία ακόμα φορά, του Κάιλ Χάινς στον… τόπο του εγκλήματος, τότε το σκηνικό μοιάζει ιδανικό για εορταστική διάθεση, φτάνει μόνο να παρουσιαστεί σοβαρός και «πεινασμένος».

Το παρκέ λοιπόν του φαληρικού γηπέδου θα πατήσει για μία ακόμα χρονιά ο Κάιλ Χάινς. Ένας Αμερικανός που μπορεί πλέον να αυτοχαρακτηρίζεται ως Ευρωπαίος και ο οποίος έχει χαράξει τη δική του, μακρά διαδρομή στη «γηραιά ήπειρο» και την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση τα τελευταία χρόνια. Ένα «τερατάκι τσέπης» που έλεγε και ο αείμνηστος Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, χρήσιμος υπέρ του δέοντος για κάθε… πολιτεία.

Ολυμπιακός - Χάινς: Μία σχέση με πολλά δούναι και λαβείν!

Ήταν καλοκαίρι του 2011 όταν ο άσημος τότε Κάιλ μπήκε στο αεροπλάνο για την Ελλάδα (είχε μπει στο μυαλό και τα μπλοκάκια των «ερυθρολεύκων» από την περασμένη σεζόν στη Μπάμπεργκ), απόφαση που αποδείχθηκε ιδανική τόσο για εκείνον όσο και τον οργανισμό του Ολυμπιακού. Σαν ένα ταλαντούχο νεαρό, που δεν γεμίζει το… μάτι στους παραδοσιακά σκεπτόμενους, ο οποίος διέψευσε τους πάντες και βοήθησε τα μέγιστα να γραφτεί ιστορία. «Θα γίνω η ασπίδα του Σπανούλη» είπε και το έκανε πράξη. Η λάμψη πήρε τη θέση της γνωστής γκρίνιας του άγνωστου και μέσα σε μόλις δύο χρόνια, ο Κάιλ Χάινς έγινε ένας από τους αγαπημένους ξένους που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού.


Το γεγονός αυτό δεν του χαρίστηκε ούτε ήταν προϊόν συγκυριών. Ο πιο χαρακτηριστικός, αναγνωρίσιμος και πετυχημένος ίσως undesized σέντερ (ύψους μόλις 1.98 μ.) στη σύγχρονη  ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ δούλεψε σκληρά στην Ελλάδα, πάλεψε, βελτιώθηκε και… ανταμείφθηκε. Ο Κάιλ Χάινς ήταν από τους κύριους υπεύθυνους των back-to-back κατακτήσεων της Ευρωλίγκας του Ολυμπιακού (2012-2013) και του ελληνικού πρωταθλήματος (2012), συνεισφέροντας τα μέγιστα σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Οι καλύτερες μέρες της ιστορίας του συλλόγου συνδυάστηκαν με τον 36χρονο πλέον Αμερικανό και για αυτό το λόγο αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους φίλους της ομάδας και πάντοτε θα κατέχει μία ξεχωριστή θέση στο «ερυθρόλευκο» πάνθεον για τη συμβολή του, το πάθος του και τον επαγγελματισμό του.

hines7.jpg
Η καθιέρωση στην ελίτ και τα ρεκόρ

Τα όσα έζησε στον Πειραιά, όσο σπουδαία κι’ αν ήταν, αποτέλεσαν μονάχα την αρχή ενός μονοπατιού γεμάτου επιτυχίες. Ο Κάιλ Χάινς, αφότου «έφτιαξε» το όνομά του στον Πειραιά, μετακόμισε στη παγωμένη Ρωσία αλλά γεμάτη… αστέρες ΤΣΣΚΑ, όμως ούτε εκεί ο ρόλος του περιορίστηκε. «Κουβάλησε» μαζί του το πνεύμα νικητή που τον διακατέχει, έγινε αρχηγός και έδειξε στους υπόλοιπους τον δρόμο των επιτυχιών. Το ίδιο έκανε και κάνει και στην Αρμάνι όταν θέλησε μία καινούργια πρόκληση στην ήδη γεμάτη καριέρα του.

Το παιδί από το Σίκλερβιλ του Νιου Τζέρσεϊ έγινε ο πρώτος Αμερικανός που ξεπέρασε τις 300 συμμετοχές στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Για την ακρίβεια μετρά πλέον 373, συμμετοχές στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωσης της «γηραιάς ηπείρου», δύο πίσω από τον 2ο της λίστας Γιώργο Πρίντεζη (375) και δεκαεννιά πίσω από τον κορυφαίο όλων, Παούλιους Γιανκούνας (392). Συνεπώς όπως γίνεται κατανοητό είναι θέμα χρόνου να γίνει ο πρώτος όλων.

Μεταξύ άλλων, ο έμπειρος και «πολυμήχανος» ψηλός (ο Θεός να τον κάνει, μπασκετικά μιλώντας) έτρεχε μέχρι τον περασμένο Μάϊο και ένα απίστευτο σερί παρουσιών σε Final Four  από το 1988 που ξεκίνησαν. Από την παρθενική του σεζόν (2010-11) στα «σαλόνια» λοιπόν και κάθε χρόνο, έφτανε μέχρι την τετράδα και διεκδικούσε το βαρύτιμο τρόπαιο. Ταυτόχρονα, αποτελεί τον μοναδικό Αμερικανό που το έχει κατακτήσει από δύο φορές, με δύο διαφορετικές ομάδες (Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ), τον τρεις φορές κορυφαίο αμυντικό της λίγκας (2015-16, 2017-18, 2021-22) και φυσικά μέλος της κορυφαίας 50αδας της δεύτερης δεκαετίας της Euroleague.

Αυτός είναι ο Κάιλ Χάινς μέσα από τα νούμερα (αναγκαία όταν μιλάμε για μπάσκετ). Ο Κάιλ Χάινς όμως που ταιριάζει… γάντι σε κάθε ομάδα είναι κάτι παραπάνω. Είναι ο παίκτης που άνοιξε διάπλατα το δρόμο στα… κοντά «5άρια», κάτι σαν συνεχιστής του Μάικ Μπατίστ σε ακόμα πιο βραχύσωμο. Είναι ο παίκτης που χαίρει άκρας αποδοχής από όλο το μπασκετικό κοινό που παρακολουθεί την «πορτοκαλί θέα» την τελευταία δεκαετία και βάλε και ο οποίος έγινε και πρόεδρος της Ένωσης των παικτών της Euroleague. Είναι ο ξένος, που πήγε στην ιταλική Α2, 22χρονών, με μια βαλίτσα στο χέρι και με το πείσμα του έφτασε στο ευρωπαϊκό… Έβερεστ. Είναι ο Αμερικανός που σε αντίθεση με το «ρεύμα» των καιρών του, αγάπησε και ακολούθησε το Ευρωπαϊκό μπάσκετ και εκείνο του το έχει ανταποδώσει. Εκείνος που οραματίστηκε στα... σκαριά αυτού του ταξιδιού να ζήσει συναρπαστικές σειρές playoffs. Και τις έζησε και με το παραπάνω. Αυτός είναι ο Κάιλ Χάινς.


Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0