Basket Talk

Η 40αρα του Ράις, τα… αυτιά του Σπανούλη και άλλες «αιώνιες» ευρωπαϊκές κόντρες! (video)

Η 40αρα του Ράις, τα… αυτιά του Σπανούλη και άλλες «αιώνιες» ευρωπαϊκές κόντρες! (video)

Η αυλαία των «αιωνίων» για το 2022 στις εκτός των συνόρων ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις, πέφτει με τη μεταξύ τους συνάντηση και το BN Sports ξεχωρίζει πέντε ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού made in… Europe.

Πως τα φέρνει όμως καμιά φορά η ζωή. Δεκαπέντε ολόκληρες στροφές στη Euroleague ανήκουν στο παρελθόν και παρόλα αυτά η… μπίλια της ελληνικής «γιγαντομαχίας» έκατσε στην 16η Αγωνιστική, στη… δύση του 2022. Παναθηναικός και Ολυμπιακός διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους το βράδυ της Παρασκευής (30/12, 21:00) στο ΟΑΚΑ λίγο πριν εκπνεύσει ο χρόνος αλλά και ο πρώτος γύρος της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Οι αγώνες ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό είχαν, έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν τη δική τους σημασία ακόμα κι΄ αν γίνονται στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αξέχαστα, αλησμόνητα ντέρμπι «αιωνίων» λοιπόν, βγαλμένα από τα…καταχωνιασμένα βιβλία της Ευρωλίγκας ως «πρόγευμα» αυτών που θα ακολουθήσουν το βράδυ της Παρασκευής (30/12, 21:00) στο Κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Το Άγιο… ξύλο στο Τελ Αβίβ (1994), Ολυμπιακός – Παναθηναικός 77-72

Η απόδειξη πως οι εποχές της αθωότητας είχαν περάσει… ανεπιστρεπτί. Στο Final 4 του Τελ Αβίβ (που θα μπορούσε να είχε ονομαστεί και τουρνουά Αθήνας-Βαρκελώνης), παίχτηκε μεταξύ άλλων και μπάσκετ, πέρα από… κατς. Ο πρώτος «εμφύλιος αιωνίων» στην Ευρώπη ήταν γεγονός και κατέληξε σε «ερυθρόλευκα» χέρια χάρις τους Πάσπαλι (22π. ), Τάρπλει (21π., 12 ριμπ.) και Σιγάλα (15π.), ο οποίος έπαιξε και εξαιρετική άμυνα στον Γκάλη (έμεινε στους 8 π.) και… υπερκέρασαν την εκπληκτική εμφάνιση του Βολκόφ (32 π.). Εν κατακλείδι βέβαια, ο Ολυμπιακός δεν στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης μιας και το αουτσάιντερ (με τον Ομπράντοβιτς σε ρόλο… αλεπούς στον πάγκο), Μπανταλόνα, έκανε την έκπληξη.

Ο Έντι το… πιστόλι του ημιτελικού της Σαραγόσα (1995), ΟλυμπιακόςΠαναθηναϊκός 58-52

Τη χρονιά που οι δύο «αιώνιοι» είχαν ανταλλάξει τους πάουερ-φοργουόρντ τους (Πάσπαλι και Βολκόφ) τέθηκαν και πάλι αντιμέτωποι στον ημιτελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης αλλά σε ισπανικό έδαφος εκείνη τη φορά. Σε καμία των περιπτώσεων η ελληνική… γιγαντομαχία δεν έχαιρε «δαφνών ποιότητας», ωστόσο οι Πειραιώτες πήραν το ροζ φύλλο αγώνα και μαζί την πρόκριση στον τελικό (ήττα από το αδιαφιλονίκητο φαβορί Ρεάλ Μαδρίτης) εξαιτίας του φοβερού και τρομερού Έντι Τζόνσον (27π.) και ενός καθοριστικού τριπόντου του Μίλαν Τόμιτς.

Η ματσάρα της Πρωτομαγιάς στο Βερολίνο (2009), Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 84-82

Ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι, ένας από τους συγκλονιστικότερους και πιο εντυπωσιακούς ημιτελικούς σε Final Four. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού έδωσαν… επικές μάχες στο παρκέ της Ο2 Aren, με φόντο μία θέση στον τελικό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, πρόσφεραν θέαμα και συγκινήσεις όμως η… μπίλια έκατσε στο πράσινο. Το καλάθι του Νίκολα Πέκοβιτς δεν βρήκε απάντηση και κάπως έτσι άνοιξε ο δρόμος για το πέμπτο ευρωπαϊκό του «τριφυλλιού».

Ντέρμπι «αιωνίων» χωρίς το… κρύο αίμα του Σπανούλη δεν υπάρχει (2014), Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 68-65

Αν και ο Ολυμπιακός είχε πάρει τα… σκήπτρα της Ευρώπης από τον «άσπονδο εχθρό» του και είχε προσθέσει στο παλμαρέ του τις back-to-back Ευρωλίγκες, ο Παναθηναϊκός ήταν εκείνος που έτρεχε ένα σερί 3-0 επί του «αιώνιου» αντιπάλου του στην Ευρώπη.  Ο Βασίλης Σπανούλης όμως, αποφάσισε τον Απρίλιο του 2014 πως είχε έρθει η ώρα να διακοπεί. Και το έκανε με buzzer-beater τρίποντο, όπως εκείνος γνώριζε καλύτερα από τον καθένα και με τον Τζειμς Γκιστ κολλημένο πάνω του, χαρίζοντας μία σημαντική νίκη για την κατάληψη της 3ης θέσης στο Τop-16 της διοργάνωσης. Ο Kill-Bill, αφού πνίχτηκε στις αγκαλιές των συμπαικτών του (και των αδερφών Αγγελόπουλων) έκανε την χαρακτηριστική κίνηση με τα αυτιά του, θέλοντας να ξεσηκώσει ακόμα περισσότερο τους φίλους των «ερυθρολεύκων».

Η Ραισ-ιαδα που έγραψε ιστορία (2019), Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 99-93

Εκείνη η νύχτα στο Κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων υπήρχε ένας τεράστιος πρωταγωνιστής και εκείνος λεγόταν Ταϊρίς Ράις. Ο Αμερικανός γκαρντ έκανε το ματς της… ζωής του κόντρα στον «αιώνιο» (5/7 δίποντα, 8/16 τρίποντα, 7/7 βολές) σε 30:13′ συμμετοχής, διέλυσε το ατομικό ρεκόρ καριέρας στην Euroleague και οι 41 του πόντοι τον κατέστησαν τον κορυφαίο σκόρερ σε αγώνα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στο πλαίσιο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Κι’ αν στο μπάσκετ οι περισσότεροι λένε πως δεν μπορείς να χάσεις από έναν και μόνο παίκτη (έβαλε και ο Παπαγιάννης το… χεράκι με 3’’ για το τέλος, στέλνοντας το ματς στην παράταση) ο Ράις το Δεκέμβριο του 2019 τους διέψευσε.


Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0