Basket Talk

Ζόρντι Φερνάντες: Ο πρώτος... βέρος Ισπανός που κοουτσάρει ομάδα στο NBA! (video)

Ζόρντι Φερνάντες: Ο πρώτος... βέρος Ισπανός που κοουτσάρει ομάδα στο NBA! (video)
Ιστορική ήταν η νύχτα της 14ης του Δεκέμβρη για το ισπανικό μπάσκετ μιας και ο Ζόρντι Φερνάντες έγινε ο πρώτος «ρόχα» προπονητής που κάθεται στον πάγκο ομάδας του NBA ως head coach. Έστω και αν χρειάστηκε να αποβληθεί ο πρώτος «καπετάνιος», Μαικ Μπράουν για να τα καταφέρει.
Η νίκη των Κινγκς επί των Τορόντο Ράπτορς είχε έναν παραπάνω λόγο για να πανηγυριστεί από όλους στο Σακρατμέντο και ειδικά από τους Ισπανούς. Και αυτό διότι ο βοηθός προπονητή του Μάικ Μπράουν, Ζόρντι Φερνάντες, ανέλαβε την καθοδήγηση των «βασιλιάδων» για δύο περιόδους, λόγω αποβολής του πρώτου κόουτς και έγραψε ιστορία.

Τα νέυρα και η... έκρηξη του Μπράουν κατά τη διάρκεια του αγώνα των Κινγκς με τους Ράπτορς, μπορεί να του στοίχισε την παρουσία του στον πάγκο της ομάδας του Σακραμέντο αλλά ταυτόχρονα υπήρξε και η αιτία για μια πολύ όμορφη και πρωτόγνωρη στιγμή. Και αυτό διότι, ο άμεσος συνεργάτης του και αμέσως επόμενος στην... ιεραρχία, Ζόρντι Φερνάντες ανέλαβε δράση και έγινε ο πρώτος Ίβηρας που κατορθώνει κάτι τέτοιο στο «μαγικό» κόσμο του ΝΒΑ.


Ο Φερνάντες ανέλαβε με το σκορ στο 73-64 υπέρ των Ράπτορς και υπό την καθοδήγησή του, οι Κίνγκς έκαναν την ανατροπή και πέτυχαν μια μεγάλη νίκη. Ντεμπούτο ως head coach λοιπόν με νίκη για τον 40χρονο Ισπανό και στα αποδυτήρια μετά έγινε το... ελα να δεις. Με τα καλύτερα λόγια για εκείνον μίλησε και ο σταρ της ομάδας, ο Λιθουανός Ντομάντας Σαμπόνις. «Ο Ζόρντι πήρε πρωτοβουλίες και έκανε εξαιρετική δουλειά. Είμα πολύ χαρούμενος για την ομάδα. Ο Φερνάντες κάνει σκληρή δουλειά. Στην άμυνα μας λέει που πρέπει να βρισκόμαστε και μας βοηθάει πολύ».
Άλλοι δύο προπονητές με ισπανικό διαβατήριο έχουν κοουτσάρει ως head coaches στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού (Σέρτζιο Σκαριόλο και Κένι Άτκινσον) αλλά κανένας από τους δύο δεν έχει γεννηθεί στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Βέβαια ο Ζόρντι Φερνάντες δεν είναι... νιόφερτος στο NBA, κάθε άλλο. Ήδη από το 2009 βρίσκεται στο πλάι του Μάικ Μπράουν στους Κλίβελαντ Καβαλίερς του Λεμπρόν. Στο Κλίβελαντ πέρασε επτά χρόνια, δουλεύοντας μεταξύ άλλων και ως πρώτος προπονητής στη θυγατρική του ομάδα στη G-League. Έπειτα πήρε θέση στο τιμ του Μαλόουν στο Ντένβερ για να γίνει και πάλι το περασμένο καλοκαίρι ο άμεσος πλέον συνεργάτης του Μάικ Μπράουν.


Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0