Basket Talk

Ολυμπιακός - Άλμπα 86-76: Σλούκας κερνάει, Σάσα και Παπανικολάου... πίνουν! (video)

Ολυμπιακός - Άλμπα 86-76: Σλούκας κερνάει, Σάσα και Παπανικολάου... πίνουν! (video)
Όταν τα γάλατα... έσφιξαν, ήταν εκεί να το πάρει πάνω του. Αυτό πρέπει να κάνει ένας αρχηγός. Η Άλμπα έβγαλε το «λάδι» στον Ολυμπιακό (86-76) όμως με τέτοιους Βεζένκοφ, Παπανικολάου και Σλούκα, πως να χάσει;
Μπορεί να μην έκανε το καλύτερό του παιχνίδι όμως ο Ολυμπιακός πήρε το ζητούμενο, που ήταν η νίκη απέναντι σε μία αξιόμαχη και παθιασμένη Άλμπα (86-76). Έτσι, οι «ερυθρόλευκοι» άφησαν πίσω τους την ήττα πριν δύο βράδια στο Ισραήλ, έχοντας για ακόμα μία φορά για κορυφαίο τον Σάσα Βεζένκοφ και συνεργάτες στο... έγκλημα τον εκπληκτικό αρχηγό του, Κώστα Παπανικολάου και τον «διπλό» Κώστα Σλούκα και ανέβηκαν στο 7-3.
Το ματς

Κι' αν στο μπάσκετ, μικρή σημασία έχει ποιος βρίκσεται στη βασική πεντάδα και ποιος όχι, να στείλει το... δικό του μήνυμα στον Αϊζάια Κάνααν ήθελε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, δίνοντας φανέλα πενταδάτου στον Σακίλ Μακίσικ. Εκείνος από την «πρεμούρα» του να δείξει πράγματα, πήρε τις δύο πρώτες επιθέσεις του Ολυμπιακού, αμφότερες όμως δεν κατέληξαν στο καλάθι. Για να συμβεί αυτό λοιπόν έπρεπε να αναλάβει ο Βεζένκοφ δράση, με τον κορυφαίο «ερυθρόλευκο» της τελευταίας διετίας να πετυχαίνει τους πρώτους πόντους γαι τους Πειραιώτες (9 σε 4μιση λεπτά).
5739794.jpg

Ο Ταμίρ Μπλατ έδεινε γρήγορο ρυθμό στην επίθεση των Γερμανών, με τους πάικτες του Ίσραελ Γκονζάλεζ να εκτελούν συνήθως μετά το πρώτο σκριν. Αυτό αιφνιδίασε τους γηπεδούχους, οι οποίοι όμως με δύο γρήφορα καλάθια του Βούλγαρου φοργουόρντ τους, ανέκτησαν το προβάδισμα μέχρι το τηλεοπτικό ταιμ-άουτ (11-10). Ο Κουματζέ είχε δημιουργήσει αρκετά προβλήματα σε άμυνα και επίθεση, η είσοδος του Σλούκα έδωσε περισσότερο βάθος στην «ερυθρόλευκη» επίθεση, ωστόσο δεν ήταν λίγα αυτά που έπρεπε να αλλάξει ο Ολυμπιακός αν ήθελε να υπερτερήσει.
Τα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου ήταν μια «κοκορομαχία» ανάμεσα σε Μάοντο Λο και Σάσα Βεζένκοφ. Η δημιουργία του Κώστα Σλούκα και η εκτέλεση του Τζοέλ Μπολομπόι βοήθησαν τους Πειραιώτες να βρουν ρυθμό στην επίθεση, ωστόσο τα catch n shoot της Άλμπα από τα 4-5 μέτρα αποτελούσαν πρόβλημα. Αυτά κόπηκαν διαφοροποιώντας την τρόπο άμυνας. Ο Ολυμπιακός έπαιζε πλέον με αλλαγές και με την αρωγή του Κάνααν που έδωσε πάθος και έκλεψε δύο μπάλες, το... έργο άλλαξε με ένα σερί 10-0 (από 27-31 σε 37-31). Οι έξι συνεχόμενες ήττες των Γερμανών του είχαν πεισμώσει, αυτό ήταν εμφανές. Πάλευαν για κάθε μπάλα, επιδίωκαν τον αιφνιδιασμό είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο χρόνο και το μάτι τους «γυάλιζε». Έτσι απάντησαν με ένα δικό τους 7-0 και πέρασαν και πάλι μπροστά στο σκορ (37-38, 19'). Στο τελευταίο λεπτό πριν την ανάπαυλα, ένα ζευγάρι βολών από τον Σλούλα και ένα μπλοκ του Γιαννούλη Λαρεντζάκη, διαμόρφωσαν το 39-38 του πρώτου ημιχρόνου.
5739791.jpg

Στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου, η άμυνα είχε την τιμητική της. Ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε ακόμα πιο βελτιωμένος στον τομέα αυτό και κράτησε την Άλμπα χωρίς πόντο για τέσσερα και πλέον λεπτά. Και ίσως αυτό το διάστημα να ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν ο ΜακΚίσικ είχε πιο καθαρό μυαλό (τεχνική ποινή) και αν οι διαιτητές δεν έβλεπαν φάουλ σε ένα στοπ του Φαλ ψηλά. Οι δύο αυτές φάσεις έδωσαν ρυθμό στους παίκτες του Γκονζάλεζ οι οποίοι μείωσαν στους δύο (48-46, 26'). Οι Πειραιώτες ό,τι έχτιζαν με κόπο το... γκρέμιζαν με την αφέλειά τους (αμαρκάριστο τρίποντο του Σμιθ 27') αλλά θα έκαναν τα πάντα για να προστατεύσουν την έδρα τους, με πρώτο «βιολί» ποιον άλλον; Τον κορυφαίο για ένα ακόμα παιχνίδι, Σάσα Βεζένκοφ. Παρά ταύτα, η Άλμπα θα πουλούσε πολύ ακριβά το... τομάρι της (61-59, 30')

Όσο πιο κοντά ερχόταν η Άλμπα, τόσο πιο πολύ πείσμωνε ο Ολυμπιακός. Και με μια πεντάδα «καμικάζι» έχτισαν μια διαφορά αρκετή για να τους χρίσει νικητές ως το τέλος. Οι... παλιοσειρές του και ειδικά ο αρχηγός του, Κώστας Παπανικολάου (9 από τους 19 του πόντους στην τελευταία περίοδο) τον κουβάλησαν και ήταν αυτοί που έβγαλαν τα «κάστανα από τη φωτιά».
Το δίποντο του Παπανικολάου στο 32' για το 66-61 έδωσε και πάλι... ανάσα στους γηπεδούχους, οι οποίοι όμως βιάζονταν να τελειώσουν τη δουλειά και πριν καλά καλά το καταλάβουν είδαν την Άλμπα να επιστρέφει (70-68, 35΄). Εκεί ανέλαβε ο αρχηγός όμως, ο οποίος πήρε την ομάδα του από το χέρι και την οδήγησε στο 77-68. Οι Γερμανοί έβγαλαν μία κάποια αντίδραση (77-72, 37'), ωστόσο αυτό το ματς δεν χανόταν για τον Ολυμπιακό, ο οποίος μάλιστα το κέρδισε με διψήφια διαφορά.

Τα δεκάλεπτα:
18-21, 39-38, 61-59, 86-76

Το στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ:

Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0