Basket Talk

Παναθηναϊκός - Βίρτους 88-85 (παρ.): Ουίλιαμς εσύ σούπερ σταρ!

Παναθηναϊκός - Βίρτους 88-85 (παρ.): Ουίλιαμς εσύ σούπερ σταρ!
Πολύ σκληροί για να πεθάνουν οι «πράσινοι». Με ένα ξέσπασμα στην τρίτη περίοδο και το ένστικτο της επιβίωσης να υπερτερεί στην παράταση, ο Παναθηναϊκός πήρε τη ματσάρα από την Βίρτους (88-85 παρ.) που του έβγαλε το... λάδι και πέτυχε τη δεύτερη σερί εντός έδρας νίκη του. «Μαγικός» Ντέρικ Ουίλιαμς πήρε τη σκυτάλη από τον Ουόλτερς και χάρισε την νίκη στο «τρυφίλλι».
Τι κι' αν είχαν να συναντηθούν 20 και πλέον χρόνια από τον αλησμόνητο εκείνο τελικό της Μπολόνια; Ονόματα άλλαξαν (Βίρτους αντί για Κίντερ) όμως ο νικητής παρέμεινε ο ίδιος. Ο Παναθηναϊκός δυσκολέυτηκε, δεν είχε την απαραίτητη διάρκεια, χρειάστηκε το έξτρα πεντάλεπτο και τον εκπληκτικό Ουίλιαμς που πέτυχε 21 από τους 26 του πόντους στο δεύτερο ημίχρονο και την παράταση, ωστόσο κατάφερε και έκαμψε την αντίσταση της αξιόμαχης Βίρτους (88-85), ανεβαίνοντας στο 3-6.
Το ματς
Παρότι ξεκίνησε εξαιρετικά στην επίθεση ο Παναθηναϊκός με ένα τρίποντο από τον Ουόλτερς και ένα καλάθι από τον Γιώργο Παπαγιάννη πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό, το... έργο άλλαξε πολύ σύντομα. Οι παίκτες του Ράντονιτς ήταν άστοχοι, έπαιρναν βεβιασμένες προσπάθειες στην επίθεση και έπρεπε να περάσουν 6μιση λεπτά για να ξαναβρούν το δρόμο προς το καλάθι. Στο μεταξύ, η Βίρτους έβρισκε τον τρόπο να χτίσει μια διαφορά έφτασε μέχρι και σε... διψήφιο αριθμό, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο. Αρχικώς, η οικειότητα του Ντάνιελ Χάκετ με το συγκεριμένο γήπεδο ήταν εμφανής ενώ στη συνέχεια και τη σκυτάλη πήραν οι νεοεισελθόντες Μίλος Τεόντοσιτς και Σέμι Οτζελέγε. Ο ένας έκοβε και ο άλλος... έραβε μέχρι το 12-24 του 11'.

Και κάπου εκεί γύρισε ο «διακόπτης», προεξέχοντος του Νέιτ Ουόλτερς. Ο Αμερικανός καθοδηγούσε στην επίθεση όσο είχε ενέργεια και με τη συμπαράσταση του Λι και του Γκουντάιτις, μείωσαν στο -2 (30-32, 16'). Το μομέντουμ έδειχνε και ήταν «πράσινο», όμως κάποιες... παρεμβολές του Λούντμπεργκ (9 συνεχόμενοι ιταλικοί πόντοι) διατηρούσαν τη Βίρτους σε θέση ισχύος λίγο πριν πάνε οι δύο ομάδες στην ανάπαυλα (35-41, 19'). O Ντέρικ Ουίλιαμς με τρίποντο μείωσε στους 3 (38-41) και διαμόρφωσε το σκορ του πρώτου ημιχρόνου, για έναν Παναθηναϊκό που έβγαλε αντίδραση όμως είχε... δρόμο ακόμα να διανύσει και κυρίως στην άμυνα.

Μία σου και μία μου κύλησε το πρώτο τετράλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου με καμία από τις δύο ομάδες να μη μπορεί να κυκλοφορήσει με άνεση τη μπάλα και να στηρίζονται κυρίως στο μακρινό τους σουτ. Αξιοπιστία όμως σε αυτό δεν υπήρχε εκατέρωθεν, σε αντίθεση με τον... αμφίβολο μέχρι πριν λίγες ώρες, Σέμι Οτζελέγε, ο οποίος αποτελούσε τον βασικό «πυλώνα» της επιθετικής λειτουργίας της Βίρτους. Ο πρώην NBAer με τη φανέλα των Σέλτικς ήταν ό,τι πιο αξιόποστο είχαν να επιδείξουν και οι δύο ομάδες στο παρκέ, έχοντας προκαλέσει μεγάλη ζημιά στους «πράσινους» με 17 πόντους σε μόλις 13 λεπτά μέχρι το 26' και με το σκορ (45-53).

Η λέξη ήττα όμως δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο των «πρασίνων», όχι σήμερα. Ο φοβερός και τρομερός Νέιτ Ουόλτερς κράτησε το...λάβαρο της επανάστασης και χάρη στην πολύτιμη συνεισφορά των Λι και Ουίλιαμς μετέτρεψε το 45-53 σε 62-55, με ένα σερί 17-2 (!) μέσα σε ένα τετράλεπτο. Ο Μίλος Τεόντοσιτς με 7 δικούς του πόντους κράτησε τη Μπολόνια στο ματς αλλά αυτός ο Παναθηναϊκός ήταν αδύνατον να χάσει. 
Στην τελευταία περίοδο τα λουριά... έσφιξαν. Όσο πιο πολύ έφτανε το ματς προς τη λήξη του, τόσο περισσότερο το βρισκόταν στην «κόψη του ξυραφιού», με τον Οτζελέγε να κάνει το 74-73, 2:39 για το τέλος του αγώνα. Οι πάικτες του Σκαριόλο είχαν αυξήσει την πιεσή τους στην άμυνα, η δημιουργία από μεριάς «πρασίνων» είχε πάει πάλι... περίπατο και οι επτά πόντοι εξανεμίστηκαν, με το παιχνίδι να ξεκινά σχεδόν από την αρχή στο τελευταίο του δίλεπτο.

Με το ρολόι να δέιχνει 1:44, ο Ντουέιν Μπέικον έχασε την ευκαιρία να δώσει «αέρα» τριών πόντων στον Παναθηναϊκό και είχε φτάσει η ώρα για τον Τεόντοσιτς να μιλήσει. Ο σπουδαίος Σέρβος γκαρντ, μετρ αυτών των καταστάσεων, με... κρύο αίμα εκτέλεσε το «τριφύλλι» και έδωσε το προβάδισμα στη Βίρτους (74-76, 1:25 να απομένει). Και αφού ο Τζάιτεχ έχασε ένα φαινομενικά εύκολο καλάθι, οι «πράσινοι« πήραν το... δώρο είπαν ευχαριστώ και με ντραιβ του Λι έστειλαν το ματς στην παράταση. Τα τρίποντα του Τεόντοσιτς και του Πάρις Λι (πίσω από το κεντρο) που θα μπορούσαν να καθορίσουν τον νικητή, κατέληξαν στο σίδερο.
Στο έξτρα πεντάλεπτο έσπασαν... καρδιές. Ο Γκουντάιτις ήταν καθοριστικός με μπλοκ και καλάθι στην αντίπερα όχθη (80-78, 42') και έδωσε το έναυσμα και στους υπόλοιπους.Η Βίρτους πέτυχε πέντε συνεχόμενους πόντους τρίποντο του Χάκετ (80-83 με 1:02 να απομένουν) και έδειχνε ότι θα φύγει με το διπλό. Παρόλα αυτά 4 βολές από τον Μπέικον και ένα σουτ τριών πόντων από τον πρωταγωνιστή Ουίλιαμς (μεσολάβησε καλάθι του Λουντμπεργκ) διαμόρφωσαν το τελικό 88-85.


Τα δεκάλεπα: 12-21, 38-41, 67-62, 76-76, 88-85 (παρ.)

Το στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ:

Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0