Basket Talk

Γιαννούλης Λαρεντζάκης: Ένας μόνιμα… οπλισμένος μαχητής! (video)

Γιαννούλης Λαρεντζάκης: Ένας μόνιμα… οπλισμένος μαχητής! (video)

Το βράδυ της Τρίτης (22/11) ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να περάσει… αλώβητος από το «καυτό» Γιαντ Ελιάου παρά την υπερπροσπάθεια του Γιαννούλη Λαρεντζάκη. Ο Έλληνας γκαρντ πέτυχε για δεύτερο παιχνίδι φέτος πάνω από 11 σερί «ερυθρόλευκους» πόντους, έκανε ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα στη Euroleague και φώναξε για μία ακόμα φορά πως όταν έρχονται τα… σκούρα, είναι εκεί.

Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές πως ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης βρίσκεται τη φετινή σεζόν στη «ζώνη του λυκόφωτος», αποτελώντας την καλύτερη εσωτερική μεταγραφή του Ολυμπιακού. Ο Έλληνας γκαρντ έχει υπερδιπλασιάσει την στατιστική του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (8.7 βαθμοί στο σύστημα αξιολόγησης κατά μέσο όρο από το 3.8 των δύο προηγούμενων σεζόν), έχει δώσει σημαντικές βοήθειες στους Πειραιώτες και κυρίως έχει επαναπροσδιορίσει το ρόλο του στην ομάδα. Δεν είναι πλέον εκείνος που θα μπει μέσα για να πιέσει και να… θυσιάσει τα φάουλ του για να ανακόψει το ρυθμό. Ο «Λάρι» αποτελεί σημαντικότατο «γρανάζι» του ροτέισον, «παρών» στα κρισιμότερα κομμάτια του παιχνιδιού και κυρίως λήπτης αποφάσεων όταν η μπάλα… καίει. Και αυτό το έχει καταφέρει ο ίδιος με τις εμφανίσεις του και την νοοτροπία του.

Φανταστικός ήταν και το βράδυ της Τρίτης (22/11) απέναντι στη διαβασμένη και θριαμβεύτρια Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έμοιαζε με… μοναχικό καβαλάρη για τον Ολυμπιακό στην τελευταία περίοδο στο Γιαντ Ελιάου και από τα ελάχιστα κέρδη που κρατά ο Γιώργος Μπαρτζώκας ενόψει της μακράς και απαιτητικής συνέχειας.

Τερμάτισε το… κοντέρ στο σκοράρισμα

Μέχρι οι Πειραιώτες να ταξιδέψουν στο Ισραήλ και ο Λαρεντζάκης να πατήσει το παρκέ του ιστορικού γηπέδου του Τελ Αβίβ, μετρούσε 63 παρουσίες στην Ευρωλίγκα με κορυφαία εκτελεστική βραδιά, τέτοια περίοδο ένα χρόνο πίσω, στο Μιλάνο και εκείνο το εμφατικό διπλό του Ολυμπιακού κόντρα στην Αρμάνι.

Την νύχτα εκείνη είχε «βομβαρδίσει» με 18 πόντους το αντίπαλό καλάθι και αποτελούσε την κορυφαία ever συγκομιδή του στο σκοράρισμα. Όλα αυτά βέβαια μέχρι και πριν λίγες ώρες, όταν και η ιστορία άλλαξε. Ο «Λάρι» βελτίωσε το ρεκόρ καριέρας του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση τόσο στο σκοράρισμα (21π.) όσο και στο σύστημα αξιολόγησης (17 βαθμοί από έναν λιγότερο) φανερώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, όπως έκανε και με την Εθνική ομάδα μια βδομάδα πίσω.

Όταν παίρνει τον Ολυμπιακό από το… χέρι

Μέχρι και το 29’ λεπτό της αναμέτρησης, ο Λαρεντζάκης μετρούσε 7 από τους συνολικά 66 «ερυθρόλευκους» πόντους, έχοντας ήδη συνεισφέρει αρκετά στο Πειραιώτικό «στρατόπεδο». Έως τότε βέβαια λειτουργούσε καλά και η επίθεση του Ολυμπιακού συνεπώς δεν φαινόταν σαν τη… μύγα μέσα στο γάλα. Κάπου εκεί όμως, οι παίκτες του Μπαρτζώκα πελάγωσαν και εκείνος έμεινε μόνος του.

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης με χέρι «αλφάδι» έξω από τη γραμμή των 6,75 (4/4 στις τελευταίες του προσπάθειες) ήταν η μοναδική απειλή για την αρμάδα του Κάτας κρατώντας ουσιαστικά μοναχός του, όρθιους τους νταμπλούχους Ελλάδας. Από το 60-66 και το καλάθι του Μάρτιν, πέτυχε και τους 14 (!) επόμενους «ερυθρόλευκους» πόντους μέχρι το 84-80 ωστόσο το εκπληκτικό του σερί δεν έφτασε στον Ολυμπιακό για να κάνει την ανατροπή στην ανατροπή και να φύγει με ένα μεγάλο διπλό. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και 12 βράδια πίσω στο ΣΕΦ απέναντι στην Παρτιζάν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, όταν στα τελευταία 3μιση λεπτά της 3ης περιόδου είχε… ξεκολλήσει τον Ολυμπιακό. «Επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση» λένε. Με την ειδοποιό διαφορά ότι κάποιος άλλος είχε πάρει τη σκυτάλη τότε.

Όταν η μπάλα ζυγίζει περισσότερο, μόνο αυτός μπορεί από μακριά

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι «στρατιώτες» του έπεσαν στο 6-3 (ρεκόρ), με τις δύο τελευταίες ήττες του, από Βαλένθια και Μακάμπι, να είναι σχεδόν πανομοιότυπες, με πολλά κοινά στοιχεία. Ο Ολυμπιακός κρατούσε την τύχη του ματς στα… χέρια του, όμως εκείνα στο φινάλε, κάθε άλλο παρά ψύχραιμα και σταθερά δεν ήταν. Ως εκ τούτου έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από αναμετρήσεις που φάνταζαν και ήταν στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού, δικές του.

Αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων στο χαμηλότατο ποσοστό εύστοχων σουτ τριών πόντων στην τελευταία περίοδο. Από τα συνολικά 54 που έχει εκτελέσει, μονάχα τα 16 έχουν βρει στόχο. Το εξής τρομερό όμως είναι ότι το 80% των εύστοχων αυτών ανήκει στον πρωταγωνιστή της ιστορίας μας. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έχει να περηφανεύεται για αυτό το 12/19 και ταυτόχρονα να θλίβεται για το 4/35 όλων των υπολοίπων μαζί. Αυτή είναι η αλήθεια όμως. Όταν το εκάστοτε παιχνίδι οδεύει προς τη λήξη του, ο πιο clutch «ερυθρόλευκος» δικαιωματικά, πρέπει να είναι ο «Λάρι».

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0