Basket Talk

Μακάμπι - Ολυμπιακός 90-84: Μπλακ-άουτ στην 4η περίοδο στο... καμίνι του Τελ Αβίβ!

Μακάμπι - Ολυμπιακός 90-84: Μπλακ-άουτ στην 4η περίοδο στο... καμίνι του Τελ Αβίβ!
Σε ένα από τα κλάσσικα ευρωπαϊκά ευρωπαικά ντέρμπι, ο Ολυμπιακός έδειχνε ικανός για να φύγει με το διπλό από το Ισραήλ και την έδρα της Μακάμπι για 34' όμως «πελάγωσε» στην τελευταία περίοδο και αυτό του στοίχισε την πρώτη εκτός έδρας ήττα στη σεζόν (90-84).
Με άδειες βαλίτσες θα γυρίσει από το «καυτό» Γιαντ Ελιάου ο Ολυμπιακός αν και είχε βρεθεί μέχρι και στο +11 προς το τέλος της τρίτης περιόδου. Κάποιες βεβιασμένες προσπάθειες στην επίθεση στην τελευταία περίοδο του στέρησαν ένα σημαντικό διπλό, το οποίο θα ήταν και το πέμπτο σε ισάρριθμες εκτός έδρας αποστολές. Συγκινητικός ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης (21 π.) αλλά δεν έφτανε.

Το ματς

Την πρόθεσή τους να κλείσουν από νωρίς τους διαδρόμους προς το καλάθι έδειξαν οι δύο ομάδες με τους πρώτους εκατέρωθεν πόντους να έρχονται από μακριά (Παπανικολάου και Μπόλντγουιν). Η άμυνα ζώνης των Ισραηλινών δεν προβλημάτισε τους ερυθρόλευκους», οι οποίοι είχαν τον Κώστα Παπανικολάου σε εγρήγορση, πετυχαίνοντας τους 7 από τους 9 πρώτους πόντους του Ολυμπιακού. Ο Ουόκαπ ήταν καθοριστικός και στις δύο πλευρές του παρκέ, φτάνοντας κοντά σε ένα εντυπωσιακό tomahawk κάρφωμα, ενώ στην αντίπερα όχθη τα έξι λάθη των Ισραηλινών καλύπτονταν από το εντυπωσιακό 6/9 σουτ έξω από τη γραμμή των 6.75 (μετάξυ των οποίων και μία απίστευτη... βόμβα από τον Ντιμπαρτολομέο) και το 22-20 του πρώτου δεκαλέπτου ήταν γεγονός. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα έβρισκαν λύσεις στην επίθεση, ήταν δημιουργικοί όμως είχαν πρόβλημα στην περιφερειακή τους άμυνα και αυτό ήταν οφθαλμοφανές (11 π. ο Μπόλντγουιν).
Στη δεύτερη περίοδο μπορεί άλλοι να ήταν οι... φανεροί εκτελεστές όμως στα πρώτα δύο λεπτά ο Τόμας Ουόκαπ ήταν ο «αφανής ήρωας» αφού μέχρι να αποσυρθεί στον πάγκο και παίζοντας 12 συνεχόμενα λεπτά, μοίρασε επτά τελικές πάσες και έκανε τρία κλεψίματα. Οι Πειραιώτες συνέχιζαν να παίρνουν σωστές αποφάσεις στην επίθεση, ωστόσο η αδυναμία τους να βρουν λύσεις στο μακρινό σουτ, δεν τους άφηνε να ξεμακρύνουν (34-35, 15').
Κώστας Σλούκας και Σάσα Βεζένκοφ κράτησαν όρθιο τον Ολυμπιακό όταν ο Λορέντσο Μπράουν έδειχνε ιδιαίτερα απειλητικός και χάρη σε εκείνους τους δύο και την καλή άμυνα κάτω από το καλάθι του, η τεράστια διαφορά στα ριμπάουντ (20-9) δεν στοίχισε (43-45 ημίχρονο).
Και ότι δεν έκανε στα πρώτα 20 λεπτά, το έπραξε στο πρώτο πεντάλεπτο της τρίτης περιόδου. Οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν... σκυλίσια άμυνα, είχαν ένταση στην επίθεσή τους, έτρεξαν ένα σερί 7-0 και έφεραν τη διαφορά γρήγορα γρήγορα σε διψήφια διαφορά (46-56). Ένα ανόητο αντιαθλητικό φάουλ του Κάαναν (το 2ο του στο ματς συνεπώς και αποβολή) έδωσε τη δυνατότητα στη Μακάμπι να δείξει μία κάποια αντίδραση (50-56, 26') ωστόσο ο Ολυμπιακός απάντησε με ένα δικό του 5-0 και έκανε το 50-61. 

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα στέκονταν καλύτερα στο παρκέ του Γιαντ Ελιάου και είχαν... παγιδεύσει τους αντίστοιχους του Κάτας. Παρά ταύτα δύο τρίποντα για τους Ισραηλινούς μείωσαν στο -3 και μπήκαν για τα καλά στη διεκδίκηση του ματς (66-69, 31').
Ήταν εμφανέστατο ότι ο Ολυμπιακός είχε... κολλήσει στην επίθεση. Από το 28' μέχρι και το 34' οι Πειραιώτες είχαν μονάχα δυο πόντους και όπως ήταν φυσικό και επόμενο αυτό το πλήρωσαν (73-71, 34'). Οι φιλοξενουμενοι δεν απειλούσαν παρά μόνο από μακριά και αυτό όχι με ιδιαίτερη συνέπεια και κάπως έτσι βρέθηκαν να κυνηγούν στο σκορ (80-74, 37'). Οι γηπεδούχοι είχαν την ψυχολογία με το μέρος τους, την ένθερμη υποστήριξη των φιλάθλων τους, ηταν... καβάλα στο άλογο και δεν έφυγαν ποτέ από εκεί. Ούτε όταν ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης με τρίποντο μείωσε σε 80-77. Ο 22αρης Μπόλντγουιν ήταν ψύχραιμος από τη γραμμή των βολών (8/8 είχε συνολικα και 4/4 στο τελευταίο λεπτό) και δεν άφησε την πρώην ομάδα του να πλησιάσει κι' άλλο. Έτσι και με ένα κάρφωμα του Πόιθρες σε... νεκρό χρόνο γράφτηκε ο επίλογος του τελικού 90-84 και της πρώτης εκτός έδρας ήττας του Ολυμπιακού στη διοργάνωση.

Τα δεκάλεπτα
: 22-20, 43-45, 63-69, 90-84

Τα στατιστικα του αγώνα ΕΔΩ: 

Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0