Basket Talk

Φενέρμπαχτσε: Πρωτάρηδες μεν, επικίνδυνοι δε οι Μότλεϊ και Έντουαρντς! (video)

Φενέρμπαχτσε: Πρωτάρηδες μεν, επικίνδυνοι δε οι Μότλεϊ και Έντουαρντς! (video)

Ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει την πρωτοπόρο της βαθμολογίας της Euroleague, Φενέρμπαχτσε, και το BN Sports καταπιάνεται με… τα νεόφερτα χαρτιά στην τράπουλα του Ιτούδη που πρέπει να προσέξει δεόντως ο Παναθηναϊκός.

Στην όχι και τόσο φιλόξενη για εκείνον, τα τελευταία χρόνια, Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο Παναθηναϊκός για να αντιμετωπίσει την ισχυρή και προπορευόμενη στην κούρσα της κανονικής διάρκειας της Euroleague, Φενέρμπαχτσε, στο πλαίσιο της 8ης στροφής της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Τα «καναρίνια» με την έντονη ελληνική νότα τη φετινή χρονιά, ελεώ Ιτούδη και Καλάθη, έχουν πραγματοποιήσει ένα εξαιρετικό ξεκίνημα (6-1) και αυτό δεν το οφείλουν μονάχα στα πρωτοκλασάτα ονόματά τους. Οι πρωτοεμφανιζόμενοι στη διοργάνωση, Κάρστεν Έντουαρντς και κυρίως ο Τζόναθαν Μότλει, έχουν προσαρμοστεί στην ανταγωνιστικότατη πραγματικότητα και τα συστήματα του Δημήτρη Ιτούδη και αποτελούν σημαντικό «όπλο» στα χέρια του Έλληνα τεχνικού ( ο Έντουαρντς δυνητικά μπορεί να αποτελέσει). Αν ο Παναθηναϊκός λοιπόν θέλει να συνεχίσει νικηφόρα και να φύγει με… ψηλά το κεφάλι από την Ülker Sports Arena, οφείλει να δώσει έμφαση στους Αμερικανούς ρούκι και δη στον ευέλικτο ψηλό.

Κάρσεν Έντουαρντς: Ένας σκόρερ ολκής που είναι να μην πάρει… μπρος

Τον δικό της Σέιν Λάρκιν είδε στα μάτια ή καλύτερα στα ταλέντα και το δέμας του Κάρσεν Έντουαρντς, η Φενέρμπαχτσε το περασμένο καλοκαίρι. Ο 25χρονος σχεδόν βραχύσωμος Αμερικανός (1.80 μ.) ήρθε στο Βόσπορο για να προσφέρει σκορ, μιας και πρόκειται για σεσημασμένο… δολοφόνο. O απόφοιτος του Πέρντιου Πανεπιστημίου και κάτοχος του χάλκινου μεταλλίου με το εθνόσημο μια πενταετία πίσω στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U-19, δεν είναι μια τυχαία περίπτωση.

Μπορεί να μην κατάφερε ποτέ να εδραιωθεί στο μαγικό κόσμο του NBA, όταν και πρωτόπαιξε το 2019 με τη φανέλα των «Κελτών» (72 παιχνίδια με 3.7 πόντους κατά μέσο όσο), ωστόσο πρόκειται για τον πρώτο σκόρερ της περσινής G-League (26.8 π. και 4.2 ασίστ). Η αλήθεια βέβαια είναι ότι παρά το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, δεν έχει βρει ακόμα ρυθμό στην «καλοκουρδισμένη μηχανή» του Δημήτρη Ιτούδη και δεν έχει νιώσει απολύτως άνετα στις συνθήκες του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Παρά ταύτα, είναι τέτοιο το εκτελεστικό του ένστικτο, που αν και όταν αυτό συμβεί, ο αντίπαλος θα έχει προβλήματα.

Τζόναθαν Μότλεϊ: Ο σέντερ…. τσέπης που εξελίσσεται σε «λίρα εκατό»

Αν και οι δύο διανύουν την πρώτη τους σεζόν στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, οι περιπτώσεις τους έχουν διαφορές. Και η κυριότερη είναι ότι Μότλεϊ, ο οποίος έχει ενθουσιάσει άπαντες σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν, είχε μία κάποια, έστω και μικρή, εμπειρία από το μπάσκετ που παίζεται στη «γηραιά ήπειρο».

Και εκείνος έχει να επιδείξει στο βιογραφικό του σπουδαία νούμερα και καλές εμφανίσεις στα κολεγιακά. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Baylor και όλα έδειχναν ότι όδευε προς ολοταχώς για το Draft του 2017. Παρά ταύτα, κάποια προβλήματα τραυματισμών αποθάρρυναν τους «περιβόητους» ανιχνευτές του NBA  να τον… οδηγήσουν σε κάποια ομάδα και κάπως έτσι, προσπάθησε να μπει από το «παράθυρο» στον μαγικό κόσμο του NBA. Η συμμετοχή του στο Summer League με τη φανέλα των Ντάλας του εξασφάλισε ένα two-way συμβόλαιο αλλά οι 43 του συμμετοχές στο NBA και οι αριθμοί αυτών, δεν ήταν αρκετοί για να τον διατηρήσουν. Η G-League ήταν μία λύση αλλά προσωρινή και κάπως έτσι βρέθηκε στην Κίνα.

Ευτυχώς για εκείνον αλλά και τον Δημήτρη Ιτούδη, δεν πήγε στην Ασία για τουρισμό. Πήρε διαφορετικές παραστάσεις, έζησε εμπειρίες και ήταν έτοιμος για το βήμα της Ευρώπης. Η Λοκομιτίβ Κούμπαν τον εμπιστεύθηκε και ήταν σαν να έβγαζε… άσο από το μανίκι. Εκείνος φόρτωνε τα αντίπαλα καλάθια με συνέπεια, έχοντας αξιοπρόσεκτα νούμερα (21.2 πόντους και  ριμπάουντ σε 9 αγώνες στο Eurocup) ενώ και στην άμυνα δεν ήταν… πληγή, κάθε άλλο. Η εμπόλεμη κατάσταση σε Ουκρανία και οι αποκλεισμοί ρωσικών ομάδων έφερε ανακατατάξεις και θέλοντας ή μη έγινε μέρος αυτών. Η Φενέρμπαχτσε κινήθηκε γρήγορα, τον πρόλαβε και εκείνος την δικαιώνει στο έπακρο.

Κάθε αγωνιστική που περνάει, ο 27χρονος πλέον φόργουρντ-σέντερ εμφανίζεται όλο και πιο βελτιωμένος, με τους αριθμούς του στα δύο τελευταία ματς με Μπαρτσελόνα και Ερυθρό Αστέρα να δείχνουν την αλήθεια. Ο Μότλεϊ μετρά σε αυτά τα δύο παιχνίδια 24 π. και 8.5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, νούμερα ικανά να του εξασφαλίσουν (από κοινού με τον Κρις Τζόουνς της Βαλένθια) το βραβείο του MVP την προηγούμενη εβδομάδα (7η αγωνιστική).

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0