Basket Talk

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου: Γεμάτα γήπεδα σε κάθε γωνιά του πλανήτη!

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου: Γεμάτα γήπεδα σε κάθε γωνιά του πλανήτη!

Διβδόμαδο «παραθύρων» αυτό που ολοκληρώθηκε για τις Εθνικές ομάδες ενόψει του επερχόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου στα γήπεδα της Ασίας και οι απανταχού μπασκετόφιλοι «αγκάλιασαν» τις προσπάθειες των αντιπροσωπευτικών τους συγκροτημάτων, στο κρίσιμο αυτό σημείο.

Στον ευρωπαϊκό μικρόκοσμο, οι… χωμένες από τη FIBA υποχρεώσεις στο αγωνιστικό καλεντάρι, έφεραν σε αρκετές περιπτώσεις τη ρήξη των Ομοσπονδιών με τους συλλόγους. Το «έργο» γνωστό τα τελευταία χρόνια και όπως φαίνεται θα έχει και συνέχεια. Παρά τις απουσίες και τις αψιμαχίες, η αίγλη της συμμετοχής στο κορυφαίο (μαζί με τους Ολυμπιακούς αγώνες) γεγονός του πλανήτη για την «πορτοκαλί θεά», έφερε τον ασπασμό από μεριάς των φιλάθλων, οι οποίοι γέμισαν τα γήπεδα. Και φυσικά δεν ήταν μονάχα η ευρωπαϊκής ζώνη εκείνη που αδημονούσε για να δει τους διεθνείς να εκπροσωπούν το εθνόσημο αφού μπάσκετ, στο πλαίσιο της προκριματικής φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, παιζόταν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και η απήχηση ήταν εξίσου μεγάλη.

Αρχής γενομένης από τη «γηραιά ήπειρο», 5.500 χιλιάδες φίλαθλοι βρέθηκαν στο Κλειστό Γυμναστήριο στα «Δύο Αοράκια» την Παρασκευή (11/11) για να παρακολουθήσουν τη λειψή Εθνική μας ομάδα να ηττάται καθαρά από τους Λετονούς. Μάλιστα, η ζέση των κατοίκων της Βαλτικής χώρας για το εθνόσημο και η σπουδαιότητα του αγώνα, ήταν αρκετά για να παραμερίσουν τη μεγάλη χιλιομετρική απόσταση και αρκετοί από αυτούς να βρεθούν στην Κρήτη και το Ηράκλειο.
D7CAEr2GM0qjL1Mkvner2w.jpg

Το ευτυχές αποτέλεσμα και το επιστέγασμα αυτού, ώθησε 11.057 φιλάθλους να γεμίσουν την «Αρένα της Ρίγας» λίγες μέρες αργότερα (14/11) κόντρα στη Μεγάλη Βρετανία, για να πανηγυρίσουν με τους παίκτες του Λούκα Μπάνκι, την πρώτη συμμετοχή της Λετονίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
aOos7nXGuEqk9KEzr4-BNg.jpg

Την πρώτη ημέρα αυτού του «παραθύρου» (11/11) και η «Λαουγκαρντάσουλ Αρένα» της Ισλανδίας ήταν γεμάτη κατά 90% για το άκρως κομβικό ματς με τη Γεωργία και το μεγάλο διακύβευμα αυτού. Η αρμάδα του Ηλία Ζούρου βέβαια τους απογοήτευσε, φεύγοντας με το διπλό (85-88) και αποκτώντας πλεονέκτημα για την τρίτη προνομιούχο θέση.
basketball-geo-iceland.jpg

Στην Τιφλίδα, πόλη που διοργάνωσε και έναν από τους ομίλους του πρόσφατου Ευρωμπάσκετ, 8.121 φίλαθλοι πήραν τη θέση τους την 14η του Νοέμβρη για να στηρίξουν την παρέα του Τόκο Σενγκέλια. Βέβαια, εκείνοι που χαμογέλασαν στο φινάλε ήταν ο Τζιανμάρκο Ποτζέκο και οι παίκτες του, οι οποίοι πήραν το… θρίλερ και μαζί εξασφάλισαν και το εισιτήρια για τα τελικά σε Ιαπωνία, Ινδονησία και Φιλιππίνες.
JQcXEnuQfUKdMnHUFoBX_A.jpg

Λίγες μέρες νωρίτερα, στη «Βιτριφρίγκο Αρένα» του Πέζαρο, περί τους 10 χιλιάδες θεατών παρακολούθησαν διά ζώσης τη σπουδαία αναμέτρηση της Ιταλίας με την Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία. Ανάμεσα σε αυτούς, βρίσκονταν και δύο «θρύλοι» του Moto GP, ο Βαλεντίνο Ρόσι και ο νυν πρωταθλητής, Πέκο Μπανιάια.
eVN3obzSL0yrAoOs7BQcWw.jpg

Και οι Τούρκοι οπαδοί βέβαια, οι οποίοι πιθανότατα δεν θα ταξιδέψουν στην τελική φάση του Mundobasket μετά την ήττα από τη Σερβία (77-76), δεν πήγαν… πίσω την περασμένη Παρασκευή. Δέκα χιλιάδες απ’ αυτούς, βρέθηκαν στις εξέδρες του «Σινάν Ερντέμ« για να δουν από κοντά την Εθνική τους ομάδα να «διαλύει» την αντίστοιχη του Βελγίου (86-52).
image_24.jpg

Η σπουδαιότητα των παιχνιδιών και το χρονικό σημείο της προκριματικής φάσης, έφερε μεγάλη ζήτηση και στα υπόλοιπες ζώνες. Στην ασιατική για παράδειγμα γράφτηκε… ιστορία, μιας και στο «Κινγκ Αμπντουλά Σπορτς Σέντερ» της Σαουδικής Αραβίας, συγκεντρώθηκαν 9.500 θεατές την Κυριακή 13/11 για να παρακολουθήσουν το ματς με τις Φιλιππίνες και να δουν την ήττα του αντιπροσωπευτικού τους συγκροτήματος με 76-63.
image_2_9.jpg

Τέλος, και στην αμερικάνικη ζώνη και πιο συγκεκριμένα στο «Ρομπέρτο Κλεμέντε Κολίσεουμ» του Σαν Χουάν, οι Πουερτορικανοί έλαβαν τη στήριξη 8.615 και 8.692 θεατών στις αναμετρήσεις με Κολομβία και Ουρουγουάη αντίστοιχα, τις οποίες και κέρδισαν εις αμφοτέρω.
image_1_11.jpg

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0