Basket Talk

Βέλγιο - Ελλάδα 70-72: Μας έβγαλε την... ψυχή αλλά πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο!

Βέλγιο - Ελλάδα 70-72: Μας έβγαλε την... ψυχή αλλά πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο!
Σε ένα ματς ειδικών συνθηκών αλλά τεραστίας σημασίας για τη συμμετοχή ή όχι της Εθνικής μας ομάδας στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023, οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη δεν έχασαν από έναν και μόνο παίκτη (Ομπασοχάν) και με φανταστικό Λαρεντζάκη και περίσσια ψυχραιμία στα κρίσιμα (70-72), έφυγε για.... Mundobasket.
Τα θετικά αποτελέσματα τη πρώτης προκριματικής φάσης (4-1 ρεκόρ), πήγαν... περίπατο στη δεύτερη και έτσι η Εθνική μας ομάδα έφτασε στο... αμήν για να προκριθεί στα τελικά του Mundobasket 2023. Έστω κι' έτσι όμως τα κατάφερε και έφυγε με τεράστιο διπλό από το Μονς του Βελγίου (70-72) με έναν «μαγικό» Λαρεντζάκη και κύριο χαρακτηριστικό την... ελληνική ψυχή και τη σπουδαία άμυνα σε μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού. Με τη νίκη αυτή, έκλεισε το δεύτερο εισιτήριο του 1ου ομίλου της Β' φάσης και θα βρίσκεται στα ασιατικά γήπεδα, με τελείως διαφορετικό ρόστερ φυσικά.
Το ματς
Ιδιαίτερα καλά μπήκε στο παρκέ το ελληνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο να συνεισφέρει σε όλους τους τομείς και τον Κώστα Παπανικολάου να κάνει το 5-9 στο 4'. Και έπειτα από ένα κενό διάστημα δύο περίπου λεπτών, οι Βέλγοι αντέδρασαν και είχαν εκείνοι με τη σειρά τους ένα καλό διάστημα, το οποίο μεταφράστηκε σε ένα 10-0, προεξέχοντος του Ομπασοχάν. Το ταιμ άουτ του Ιτούδη έπιασε τόπο, σταμάτησε την... πληγή και έτσι οι Έλληνες διεθνείς, που κατέβασαν μόλις 2 ριμπάουντ στο πρώτο δεκάλεπτο (ένα επιθετικό και ένα αμυντικό), έκλεισαν ισόπαλοι το δεκάλεπτο.
Παρά την υπεροχή των Βέλγων στο ριμπάουντ και την απίθανη μέρα του Ομπασοχάν (20 πόντους στο ημίχρονο) δεν μπορούσαν να «χτίσουν» κάποια διαφορά και αυτό διότι έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο. Δεκαπέντε λάθη σε ισάρριθμα λεπτά. Κι' αν η Εθνική μας ομάδα, βελτίωσε τα μπλοκ άουτ της, δεν μπορούσε να βρει σκορ με τίποτα. Οι γηπεδούχοι είχαν κλείσει τους διαδρόμους προς τα μέσα, το κενό στη ρακέτα ήταν εμφανές αφού ο Γόντικας πάλευε μόνος του και δεν έμπαιναν και τα σουτ από μακριά. Γι' αυτό, τα «λιοντάρια» προηγήθηκαν με 5 (34-29, 19') και με αυτό το σκορ θα πήγαιναν στην ανάπαυλα αν δεν έβαζε ένα... τρελό buzzer δίποντο ο Καλάθης.
Στο δεύτερο μέρος, το 34-31 έγινε γρήγορα γρήγορα 38-31 και κάπου εκεί έκρουσε ο «κώδωνας» της αντεπίθεσης. Τα μάτια των Ελλήνων διεθνών άρχισαν να... γυαλίζουν, υποχρέωναν τους Βέλγους και σε άλλα λάθη και όπως συμβαίνει συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις, η άμυνα έδωσε ρυθμό στην επίθεση. Με τη διαφορά ότι άρχισαν να μπαίνουν και τα σουτ. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έβλεπε το αντίπαλο καλάθι σαν «βαρέλι» αφού το 0/4 του πρώτου ημιχρόνου, από το τρίποντο έγινε 4/9 στην τρίτη περίοδο, ο Τσαλμπούρης έδωσε μία έξτρα απειλή από μακριά και οι Παπανικολάου και Λούντζης άφηναν στο παρκέ ό,τι είχαν και δεν είχαν. Έτσι το -7, μέσα σε πέντε λεπτά έγινε +7 (47-54) και η Ελλάδα είχε πνοή ξανά.
Όπως ήταν λογικό, αντίδραση θα υπήρχε (55-58) όμως ακόμα και έτσι οι 27 «γαλανόλευκοι» πόντοι της τρίτης περιόδου επανέφεραν τα χαμόγελα και την πίστη. Στην τέταρτη και τελευταία περίοδο, το ματς ήταν «μία σου και μία μου» που λένε, μιας και το διακύβευμα ήταν τεράστιο. Καλάθης και Παπανικολάου πέτυχαν δύο πολύ μεγάλα τρίποντα και έδωσαν αέρα έξι πόντων (60-66, 35') όμως οι γηπεδούχοι δεν έλεγαν να παραιτηθούν. Ο Ομπασοχάν ήταν απροσπέλαστος και έφτασε το ματς σε απόσταση... αναπνοής (67-68 στο 37') όμως ο Μιχάλης Λούντζης, που μισό λεπτό νωρίτερα είχε βρει σίδερο, πήρε την ευθύνη και έβαλε μπροστά την Εθνική μας (67-71, 2,56' για το τέλος). 
image_2_8.jpg

Οι άμυνες είχαν τον πρώτο λόγο από εκεί και πέρα με τους παίκτες του Ιτούδη να μην βρίσκουν καλές επιλογές στην επίθεση και το Βέλγιο να μειώνει στην μικρότερη δυνατή διαφορά (70-71, 40'' για το φινάλε) με 1/2 βολές του Μπάκο. Το «σκοτωμένο» τρίποντο του Λούντζη δεν βρήκε στόχο και με 12'' να απομένουν, οι Βέλγοι κρατούσαν την τύχη του ματς στα χέρια τους. 'Η καλύτερα ο κορυφαίος του παρκέ, Ομπασοχάν. Εκείνος επιχείρησε το drive όμως ο «Λάρι» τον έπαιξε... σκυλίσια άμυνα και με κάποια δόση «πονηριάς» κέρδισε το επιθετικό φάουλ 1,1'' για το τέλος και κλείδωσε τη νίκη και την πρόκριση στα γήπεδα της Ασίας.

Τα Δεκάλεπτα: 19-19, 34-31, 55-58, 70-72

Το Στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ: 

Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0