Basket Talk

Ο Ντουράντ έδειξε τον δρόμο στον Στηβ Νας. Για την... ανεργία

Ο Ντουράντ έδειξε τον δρόμο στον Στηβ Νας. Για την...  ανεργία
Ο Στίβ Νας αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο των Μπρούκλιν Νετς και πλέον ο Κέβιν Ντουράντ μπορεί να αισθάνεται…ήσυχος.

Ο «Μεσίας» που έκανε μια…τρύπα στο νερό!

Πήγε στο Μπρούκλιν ως «Μεσίας», ως ένας εκκολαπτόμενος Φιλ Τζάκσον. Ο πρώην άσος (κυριολεκτικά και μεταφορικά) του ΝΒΑ, ένας από τους καλύτερους πασέρ στην ιστορία, δεν πέτυχε όσα προσδοκούσαν οι διοικούντες των Νετς και απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στο ξεκίνημα της σεζόν..

Μάλιστα, τέσσερις ημέρες πριν την απόλυση, δινόταν από τις στοιχηματικές εταιρίες ως 2ο φαβορί για να «κουνήσει μαντίλι» πίσω από τον Ντοκ Ρίβερς των Σίξερς.

Στην ουσία ο Νας «πληρώσε» την αποτυχία του να μην οδηγήσει την ομάδα έστω στους περσινούς τελικούς του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον πλανήτη. Οι Νετς μετά τον Ίρβινγκ, επένδυσαν πολλά -όχι μόνο οικονομικά- με την υπογραφή του Κέβιν Ντουράντ, ενώ το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν ο -με μικρό πέρασμα- Τζέιμς Χάρντεν.

Ο πρώην γκαρντ των Φοίνιξ Σανς δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να διαχειριστεί τις…βεντέτες στο Μπρούκλιν, και συν τοις άλλοις η ομάδα δεν έπαιξε ποτέ μπάσκετ με κάποιο ξεκάθαρο πλάνο. Με λίγα λόγια, αυτό που πέτυχε ήταν μια τρύπα στο νερό.

Το «Ή αυτός ή εγώ» του Ντουράντ!

Πίσω στον περασμένο Αύγουστο, και συγκεκριμένα στην 8η μέρα του μήνα. Πληθώρα δημοσιευμάτων από την άλλη άκρη του Ατλαντικού έκαναν λόγο για τελεσίγραφο του Ντουράντ προς το front office των Νετς. «Ή αυτός, ή εγώ» φέρεται να είπε ο KD στον Τζο Τσάι, ιδιοκτήτη της ομάδας.

Λίγες μέρες αργότερα η απάντηση δόθηκε, αλλά την αφήσαμε στην… άκρη. Ο Ντουράντ παρά τα πολλά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για τον πιθανό επόμενο σταθμό της καριέρας του, παρέμεινε το «7» των Νετς. Όπως και ο Νας έμεινε στη θέση του προπονητή. Μέχρι που απολύθηκε...

Βλέπετε, μέσα σε διάστημα λιγότερο των 2,5 μηνών, ο 34 ετών φόργουορντ κέρδισε αυτή τη «μάχη» με τον προπονητή του. Έναν προπονητή που φυσικά είχε αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα και στη σχέση του με τους Ίρβινγκ και Χάρντεν.

Οι σταρ κάνουν -πλέον- κουμάντο!

Η περίπτωση της απόλυσης του Νας έρχεται να προστεθεί σε αρκετές που είχαν ως επίκεντρο μια κόντρα μεταξύ προπονητή και αθλητή. Ναι, ο Νας δεν παρουσίασε κάτι το εξαιρετικό μπασκετικά, αλλά δεν είναι απίθανο αν δεν υπήρχε αυτή η σχέση με τον Ντουράντ να παρέμενε κι’ άλλο στο Μπρούκλιν.

Εν έτει 2022, τα ποσά που διανέμουν οι ομάδες-οργανισμοί έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Οι αθλητές λαμβάνουν τεράστιες αμοιβές και παράλληλα -εξαιτίας των social media- έχουν τεράστια επιρροή σε αποφάσεις τις οποίες υποτίθεται πρέπει να λαμβάνουν οι αρμόδιοι σε κάθε ομάδα.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι μια πρόσφατη περίπτωση με τον Γάλλο ποδοσφαιριστή να ζητά την απόλυση του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο (πράγμα που έγινε) -και ένα τσουβάλι δολάρια- για να παραμείνει στην Παρί.

Το ίδιο -πάνω κάτω- συνέβη και στην συγκεκριμένη περίπτωση. Και είναι απολύτως φυσιολογικό, αν το κοιτάξει κανείς από την πλευρά του κέρδους. Η πλειοψηφία των προέδρων-διοικούντων προτιμούν να κρατήσουν στην ομάδα τον μεγάλο σταρ που αποφέρει χρήματα και διαφήμιση, παρά να στηρίξουν το project ενός τεχνικού. 


Και τώρα που πάμε, Κέβιν;

Μονάχα λίγα λεπτά χρειάστηκε να μεσολαβήσουν για να διαρρεύσει το όνομα του νέου κόουτς των Νετς. Ο Ίμε Ουντόκα, ο προπονητής των Σέλτικς θα είναι ο αντικαταστάτης του Στίβ Νας.

Στα 45 του, ο Ουντόκα έχει ήδη ένα πέρασμα από το Μπρούκλιν, τη σεζόν 2020-2021, στο πλευρό του προκατόχου του. Γνωρίζει λοιπόν πως λειτουργεί ο οργανισμός, τι ανάγκες και τι «θέλω» επικρατούν.

Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα κατορθώσει πρωτίστως να βελτιώσει την τραγική άμυνα των Νετς και εν συνεχεία να εμπνεύσει το ρόστερ, ένα ρόστερ αρκετά ικανό αλλά όχι «δεμένο» για να πάει μέχρι το τέλος του δρόμου.

Στα μάτια της διοίκησης ο Ουντόκα μοιάζει αυτή τη στιγμή ιδανικός. Βέβαια, αυτό εύκολα μπορεί να αλλάξει, αν ο Ντουράντ ή ο Ίρβινγκ κάνουν….μουτράκια!

Μανώλης Μακρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0