Basket Talk

Αφιέρωμα NBA 2022/23: Οι «μνηστήρες» του... Γουενμπανιάμα (video)

Αφιέρωμα NBA 2022/23: Οι «μνηστήρες» του... Γουενμπανιάμα (video)

Υπάρχουν και εκείνες οι ομάδες που βρίσκονται σε φάση «rebuilding», που θέλουν να ξεκινήσουν από το «μηδέν» και ποια καλύτερη στιγμή για να το κάνουν, από μια χρονιά που στο επόμενο ντραφτ υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα «prospects» όλων των εποχών, ο Βίκτορ Γουενμπανιάμα. Ακόμα όμως και ο πιο «γήινος» Σκουτ Χέντερσον αποτελεί τεράστια πολυτέλεια για την ομάδα που θα επιλέξει στη θέση No.2, σε μια φουρνιά που έχει γενικότερα πολύ ταλέντο. Όλα αυτά θα κάνουν ακόμα και ομάδες που βρίσκονται λίγο πιο μπροστά στο χρονοδιάγραμμά τους (Πίστονς, Μάτζικ), πιθανότατα να βάλουν ένα… φρένο.

Ντιτρόιτ Πίστονς

Αν μια ομάδα από τις παρακάτω έχει σοβαρές πιθανότητες να… αγνοήσει την φετινή «ντραφτ κλας» και να πάει καθαρά μπασκετικά, για ότι καλύτερο μπορεί το ρόστερ της, αυτή είναι οι Ντιτρόιτ Πίστονς, που δεν αποκλείεται να διεκδικήσουν μια θέση στην 1η δεκάδα της Ανατολής. Αξίζει κάνεις να τους παρακολουθήσει, για την εκπληκτικά ταλαντούχα περιφέρεια που έχουν δημιουργήσει με το δίδυμο Κάνινγχαμ και Τζέιντεν Άιβι που αποτέλεσαν το Νο. 1 και το Νο. 5 του προπέρσινου και του περσινού ντραφτ αντίστοιχα. Πολύ ενδιαφέρον και ταιριαστός ο rookie ψηλός Τζέιλεν Ντούρεν, ενώ με τους λίγο πιο έμπειρους Σαντίκ Μπέι και Μάρβιν Μπάγκλεϊ συνθέτουν μια 5αδα με τρομερές προοπτικές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απόκτηση του έμπειρου Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς και η παραμονή του ή όχι στο ρόστερ θα δείξει πολλά για τις προθέσεις των Πίστονς… 

Ουάσινγκτον Ουίζαρντς

Μια ομάδα που μάλλον δεν θα περιμένατε να βρείτε εδώ, όμως οι Ουίζαρντς αργά ή γρήγορα μέσα στη χρονιά θα καταλάβουν ότι το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να πάνε για ένα καλό πλασάρισμα στο επόμενο ντραφτ. Ένα ρόστερ με αρκετό ταλέντο, αλλά χωρίς διακριτούς ρόλους, μπασκετική λογική και με τον Μπράντλεϊ Μπιλ μοναδικό σταρ, είναι δύσκολο να διεκδικήσει ακόμη και την 10αδα σε αυτή την Ανατολή. Εκεί βέβαια βρίσκονται ο Πορζίνγκις και ο Κούζμα που μαζί με τους Μόντε Μόρις, Ουίλ Μπάρτον και τους εξαιρετικά ταλαντούχους Χατσιμούρα και Ντένι Αβντίγια, θα μπορούσαν θεωρητικά να παίξουν όμορφο μπάσκετ. Οι δύο τελευταίοι μαζί με τον Μπιλ είναι και οι βασικοί λόγοι να ξενυχτήσει κάποιος για να παρακολουθήσει τους φετινούς «μάγους».
1300182392.0.jpg

Ορλάντο Μάτζικ

Μια ομάδα που βρίσκεται σε εξαιρετικό σημείο, έχοντας βρει όλους τους παίκτες που θέλει να στηρίξει τα επόμενα χρόνια, ως το βασικό core της και οι οποίοι έχουν τρομερό ταλέντο και ταιριάζουν πολύ αρμονικά μεταξύ τους. Υπό άλλες συνθήκες φέτος θα ήταν η χρονιά που οι Μάτζικ θα ξεκινούσαν να παρουσιάζονται ανταγωνιστικοί, βάζοντας τους «μικρούς» τους σε συνθήκες μεγαλύτερης έντασης, ώστε να διεκδικήσουν μια θέση στα play-in. Όμως η περίπτωση να πετύχουν το… τζακ ποτ στο επόμενο ντραφτ δεν είναι αμελητέα και λογικά θα κάνουν λίγο υπομονή ένα χρόνο, πριν ξεκινήσουν να βαδίζουν προς... τα επάνω. Πάντως ακόμα και έτσι είναι μια ομάδα που αξίζει κάνεις να παρακολουθήσει, στην οποία παίζουν τουλάχιστον 4 παίκτες με All Star potential που αν «δέσουν» μπορούν να κάνουν πολύ όμορφα πράγματα. Φυσικά μιλάμε για το Νο. 1 του περσινού ντραφτ, Πάολο Μπανκιέρο, τον εκπληκτικό στο Eurobasket Φραντς Βάγκνερ, τον Γουέντελ Κάρτερ Τζούνιορ και τον Φουλτζ, ενώ εξαιρετικοί είναι και οι Μπολ Μπολ, Τζέιλεν Σαγκς και Κόουλ Άντονι.

Χιούστον Ρόκετς

Ο βασικότερος λόγος για να ξενυχτήσει κάνεις για τους φετινούς Ρόκετς, είναι ο πολύ ταλαντούχος Τούρκος σέντερ, Σενγκούν αλλά και το Νο. 3 του περσινού ντραφτ, ο rookie Τζαμπάρι Σμιθ. Ο Τζέιλεν Γκριν θα κάνει λογικά κάποιες «τρέλες» βραδιές με 40 πόντους και οι «Ρουκέτες» θα παίξουν ένα ελεύθερο στυλ μπάσκετ, χωρίς σκοπιμότητες. Απορία προκαλεί το τι κάνει ακόμα σε αυτό το ρόστερ ο εξαιρετικός Έρικ Γκόρντον, ενώ αν ο «θεούλης» Μαριάνοβιτς μείνει και παίξει θα είναι από μόνος του λόγος για να κάτσει κάνεις να τους δει...

Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ

Οι Θάντερ συνεχίζουν ακάθεκτοι να μαζεύουν πίκς και νεαρούς παίκτες και παραμένει άγνωστο πότε θα αποφασίσουν αυτό να το μετουσιώσουν σε ομάδα που θα προσπαθεί να νικάει. Πάντως δεν αναμένεται να γίνει φέτος, που θα πάνε και πάλι για μια επιλογή στις υψηλές θέσεις του ντραφτ, έχοντας μάλιστα στα «πιτς» για όλη τη χρονιά το μεγαλύτερό τους prospect και Νο. 2 του περσινού, Τσετ Χόλμγκρεν. Το ξενύχτι για αυτούς αξίζει μόνο για κάποιους νεαρούς ταλαντούχους παίκτες, όπως ο Γκίντεϊ και ο παλιός μας... γνώριμος Ποκουσέφσκι, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πόσο ακόμα θα κάθονται σε ένα μη ανταγωνιστικό περιβάλλον αθλητές όπως ο Σάι Γκίλτζεους Αλεξάντερ και ο Λου Ντορτ.

Σάρλοτ Χόρνετς

Μία ομάδα πολύ άτυχη, που φέτος έχασε τον 2ο καλύτερο παίκτη της, πάνω στη σεζόν της εκτόξευσής του (Μάιλς Μπρίτζες) λόγω του περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας στο οποίο ενεπλάκη. Ο βασικός λόγος για να τους δει κανείς, ακούει φυσικά στο όνομα ΛαΜέλο Μπολ, ο οποίος κάθε χρόνο είναι και καλύτερος, κάνοντας «μαγικά» πράγματα, ενώ υπάρχουν και άλλοι αξιόλογοι παίκτες, όπως ο Χέιγουορντ, ο Ροζίερ και ο Κέλι Ούμπρε. Όσο καλός πάντως και να παρουσιαστεί ο ΛαΜέλο, το κενό που άφησε ο Μπρίτζες, αγωνιστικά είναι τεράστιο και πολύ δύσκολα θα μπορέσουν οι Χόρνετς να κυνηγήσουν για 3η σερί χρονιά το… τραίνο των play-in. 

Ιντιάνα Πέισερς

Ο Χαλιμπέρτον είναι ο παίκτης που έχουν στηρίξει οι Πέισερς για να βασίσουν πάνω του το rebuilding τους και αν τύχει να κάτσετε ξύπνιοι κάποιο βράδυ και τους παρακολουθήσετε θα καταλάβετε το γιατί… Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση του rookie Μπένεντικτ Μάθουριν, ενώ στο ρόστερ της Ιντιάνα υπάρχουν ακόμα παίκτες όπως ο Μπάντι Χιλντ και ο Μάιλς Τέρνερ που αναμένουμε για το που θα γίνουν trade, καθώς πρόκειται για δύο πολύ χρήσιμους μπασκετμπολίστες που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι σε πολλούς διεκδικητές. 

Γιούτα Τζαζ

Η ομάδα που αποφάσισε να το… διαλύσει φέτος το καλοκαίρι και να ξεκινήσει από την αρχή, στοχεύοντας φυσικά στο Νο. 1 του επόμενου ντραφτ. Κατάφερε να πάρει άπειρα πικς από τις ανταλλαγές του Γκομπέρ και του Μίτσελ και αναμένεται να «αδειάσει» κι άλλο το ρόστερ. Αξίζει να τη δει κανείς, κυρίως για τον Λάουρι Μάρκανεν, που μετά από ένα ιστορικά καλό Eurobasket περιμένουμε να δούμε αν μπορεί να είναι εξίσου αποδοτικός και σε επίπεδο NBA, σε μια ομάδα που θα του δίνει απεριόριστες ελευθερίες και usage time, όπως ίσως συμβεί και με τον Φοντέκιο. Ενδιαφέρον και σε τι κατάσταση έχει γυρίσει ο Σέξτον από τον τραυματισμό του, ενώ στο ρόστερ υπάρχουν και άλλοι καλοί παίκτες που μάλλον θα πρέπει να… φύγουν αν η Γιούτα δεν θέλει να νικάει… Για παράδειγμα, ο Μάικ Κόνλεϊ, ο Ρούντι Γκέι, ο Βάντερμπιλντ, ο Κλάρκσον ο Κέλι Ολίνικ και ο Μαλίκ Μπίσλεϊ θα ήταν χρήσιμοι σε αρκετές ομάδες playoffs.
markanen.png

Σαν Αντόνιο Σπερς

Ίσως ο μοναδικός λόγος για να δει κανείς τους φετινούς Σπερς, είναι ότι πρόκειται για μία από τις τελευταίες μάλλον χρονιές του τεράστιου Γκρεγκ Πόποβιτς. Γιατί εκτός αυτού, το ρόστερ είναι μάλλον το χειρότερο στο NBA και ένα από τα χειρότερα των τελευταίων χρόνων. Το σε τι επίπεδο βέβαια θα προσπαθήσει ο «Ποπ» να κάνει «tanking», είναι κάτι που παρουσιάζει ενδιαφέρον από μόνο του, καθώς είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του που το βλέπουμε να συμβαίνει. Μοναδικός παίκτης που ξεχωρίζει, είναι ο Κέλντον Τζόνσον που προέρχεται από πολύ καλές χρονιές και αν πάρει το usage που υποθέτουμε βάση του υπολοίπου ρόστερ, είναι πιθανό να μπει μέχρι και στην συζήτηση για All Star
1200x0.jpg

Έκτορας Σταυρόπουλος
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0