Basket Talk

Super Cup: Η σύντομη παράδοση δείχνει… ποικιλία! (video)

Super Cup: Η σύντομη παράδοση δείχνει… ποικιλία! (video)

Το 4ο ουσιαστικά Super Cup στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ αλλά τρίτο επισήμως και επί εποχής ΕΣΑΚΕ, είναι προ των πυλών (1-2/10), με το BN Sports να κάνει μία μινι-ανασκόπηση στις προηγούμενες διοργανώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Ο πρώτος τίτλος της σεζόν κρίνεται στη Ρόδο, και όχι στην Κύπρο όπως είχε διαρρεύσει κάποιους μήνες πριν, με τους «αιωνίους» να δίνουν για πρώτη φορά από κοινού το «παρών». Το καμάρι του νησιού, ο Κολοσσός που συμμετέχει αντί της Λάρισας, συμπληρώνει το καρέ μαζί με τον κάτοχο του τίτλου προ διετίας, Προμηθέα Πατρών.

Παρόλο που υπάρχει η αίσθηση πως το Super Cup καθιερώθηκε υπό την αιγίδα του ΕΣΑΚΕ, η πραγματικότητα είναι ότι η πρώτη διοργάνωση χρονολογείται 36 χρόνια πίσω, στις ένδοξες μέρες του Άρη. Το BN Sports «ρίχνει φως» στις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις και τα όσα έγιναν σε αυτές.

Άρης 1986-87: Ο «Αυτοκράτορας» στο θρόνο του

Με τις ευλογίες της ΕΟΚ συστάθηκε τη δεκαετία του 80’ μία νέα διοργάνωση στον ελληνικό μικρόκοσμο, η οποία άκουγε στο όνομα, Super Cup. Αντιμέτωποι τέθηκαν ο πρωταθλητής με τον Κυπελλούχο της περασμένης σεζόν, ωστόσο η «αυτοκρατορία» του Άρη τα χρόνια εκείνα (επτά σερί πρωταθλήματα 1985-91 και πέντε Κύπελλα) δεν επέτρεπε την εδραίωση του θεσμού. Το 1986 ωστόσο, βρήκε αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, που είχε πανηγυρίσει λίγους μήνες πριν το Κύπελλο και το πρώτο Super Cup, ήταν γεγονός.

Η ανωτερότητα των «κιτρίνων» έγειρε την πλάστιγγα υπέρ τους, επικρατώντας και στους δύο αγώνες καθαρά (117-85 στο «Αλεξάνδρειο Μέλαθρον» και 104-88 στο ΣΕΦ). Το διακύβευμα ήταν ο τίτλος, ο οποίος ωστόσο δεν έχει αναγνωριστεί στους Θεσσαλονικείς, μέχρι και σήμερα.



Προμηθέας Πατρών 2020-21: Η «βόμβα μεγατόνων» και ο πρώτος τίτλος στην ιστορία του

Στο Κλειστό Γυμναστήριο Περιστερίου «Ανδρέας Παπανδρέου» έλαβε χώρα η επαναφορά του θεσμού, σε μία δύσκολη χρονιά λόγω Covid-19 και χωρίς κόσμο στις κερκίδες. Η μορφή του Super Cup άλλαξε, με τις 4 κορυφαίες ομάδες της περσινής Basket League να συμμετέχουν (χωρίς Ολυμπιακό δηλαδή), σε ένα πετυχημένο πείραμα λόγω του happy end του παραμυθιού για μια επαρχιακή ομάδα.

Αν και πριν το πρώτο τζάμπολ όλα έδειχναν πως ο Παναθηναικός ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για μία θέση στον τελικό, το Περιστέρι έκανε την έκπληξη (90-82), με τρίποντη «ραψωδία» και ένα συγκλονιστικό Πέτγουεϊ (26 π.). Ο Προμηθέας πήρε το ντέρμπι (98-88) από την ΑΕΚ με σούπερ Λούντζη και Γιαννόπουλο, για να πετύχει στον τελικό (82-74), απέναντι στην ομάδα των «δυτικών προαστίων», ότι με επιμονή και μεθοδικά γυρόφερνε τα προηγούμενα χρόνια.


Παναθηναικός 2021-22: Οι «πράσινοι» πρόσθεσαν στην τροπαιοθήκη τους το μοναδικό που τους έλειπε

«Αν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις» λένε και ο Παναθηναικός το εμπέδωσε καλά. Πιο διαβασμένοι και υποψιασμένοι άπαντες στο «πράσινο στρατόπεδο» από το περσινό (2020) στραπάτσο, εμφανίστηκαν σοβαροί στην Πάτρα και το «Ανδρέας Τόφαλος», κατακτώντας το πρώτο Super Cup της ιστορίας τους.

Για να συμβεί βέβαια αυτό έπρεπε να κερδίσουν στον τελικό τον κάτοχο του τροπαίου, Προμηθέα, με 92-83 έχοντας για κορυφαίο τον αρχηγό, Ιωάννη Παπαπέτρου (20π.). Οι Πατρινοί, αν και άφησαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά την ΑΕΚ εκτός τελικού, δεν μπόρεσαν αν ακολουθήσουν τον ρυθμό των «πρασίνων», που δεν δυσκολεύτηκαν από την ομάδα-αποκάλυψη, Λαύριο, στον μεταξύ τους ημιτελικό.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0