Basket Talk

Α1 όπως λέμε... NCAA: 15 κολεγιόπαιδα βουτάνε απευθείας στα «βαθιά» της Basket League (video)

Α1 όπως λέμε... NCAA: 15 κολεγιόπαιδα βουτάνε απευθείας στα «βαθιά» της Basket League (video)

Οι ελληνικές ομάδες φέτος αποφάσισαν να επενδύσουν στο αμερικάνικο «ακατέργαστο» ταλέντο επιλέγοντας για τα ρόστερ τους ουκ ολίγους (συγκεκριμένα 15) παίκτες που στην Basket League θα βρουν το πρώτο τους επαγγελματικό συμβόλαιο, μετά από την κολεγιακή πορεία στην Αμερική.

Οι επενδύσεις στα αμερικάνικα «ακατέργαστα» ταλέντα, την φετινή καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο είχαν την... τιμιτική τους στο ελληνικό μπάσκετ. Οι περιπτώσεις; Δεκαπέντε, στον αριθμό. Το BN Sports σας βάζει σε κλίμα… ελληνικού March Madness.

Άρης

Νόα Χόρτσλερ: Ο… ξανθομάλλης φόργουορντ, απόφοιτος του κολλεγίου Πρόβιντενς, ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσει τον Άρη κυρίως στο κομμάτι του ριμπάουντ, καθώς πέρσι μάζευε 8,5 «σκουπίδια» ανά αγώνα. Αν οι 10 πόντοι του με 40% στο τρίποντο καταφέρουν να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα και σε επαγγελματικό επίπεδο, τότε οι Θεσσαλονικείς θα… τρίβουν τα χέρια τους.

Τσέβεζ Γκούντγουιν: Ένας δυναμικός πάουερ φόργουορντ/σέντερ, πολύ αθλητικός, με παιχνίδι κυρίως πάνω από τη στεφάνη που αναμένεται να βοηθήσει τον Άρη κυρίως στην άμυνα και να ξεσηκώσει το «Παλέ» με τα πολύ δυναμικά του καρφώματα. Πέρσι στην τελευταία του χρονιά στο Σάουθ Καλιφόρνια, μέτρησε 11 πόντους και 6,4 ριμπάουντ, με 57% εντός πεδιάς.

Τζάνον Νότε: Έρχεται από το Αρκάνσας για να δώσει στον Άρη ενέργεια, δημιουργία και σκορ από την περιφέρεια. Αν καταφέρει να επαναλάβει και σε επαγγελματικό επίπεδο τα όσα έκανε στο κολλέγιο, τότε ο «Αυτοκράτορας» θα έχει χτυπήσει… φλέβα χρυσού και δεν αποκλείεται να αποτελέσει τον ηγέτη του στα γκαρντ. Τα περσινά του νούμερα εντυπωσιάζουν με 18,3 πόντους, 3,7 ασίστ, 4,6 ριμπάουντ και το εντυπωσιακό 2,3 κλεψίματα ανά ματς, με μόνο αρνητικό το πολύ μέτριο ποσοστό στα τρίποντα (σχεδόν 30%).

Καρδίτσα

Άλεξ Χάντερ: Ο 23χρονος playmaker από το κολλέγιο Φέρμαν είναι ο 1ος ξένος στην ιστορία της Καρδίτσας και παρά το ύψος του (1,80) αποτελεί αξιοπρόσεκτη περίπτωση, που μπορεί να εξελιχθεί σε μία από τις αποκαλύψεις της σεζόν. Την περσινή χρονιά κατέγραψε 13,4 πόντους, 2,5 ριμπάουντ και 3,1 ασίστ με το εκπληκτικό 41,5% στα τρίποντα, σε πολλές μάλιστα προσπάθειες (272). Εντυπωσιακό επίσης ότι είχε πάνω από 1 κλέψιμο και λιγότερο από 1 λάθος ανά αγώνα, απίστευτα νούμερα για βασικό κουμανταδόρο. Με τη φανέλα του Φέρμαν είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών, νικών και εύστοχων τριπόντων (318) του κολεγίου, ενώ είναι τρίτος σε ασίστ στην ιστορία και ήδη από τα φιλικά δείχνει την αξία του, στο πρόσφατο νικηφόρο με το ΠΑΟΚ σημείωσε 17 πόντους με 5 εύστοχα τρίποντα.



Τζίμι Μπεχάιμ
: Ο γιος του θρυλικού κόουτς του Σίρακιουζ, Τζιμ Μπεχάιμ, δεύτερου σε νίκες στην ιστορία του NCAA πίσω από τον Μάικ Σιζέφσκι, βρίσκεται στην Καρδίτσα εδώ και λίγες εβδομάδες και θα δώσει λύσεις από τη θέση «3». Θήτευσε στο Σίρακιουζ, υπό τις οδηγίες του πατέρα του και στο πλευρό του αδερφού του Μπάντι που υπέγραψε στους Ντιτρόιτ Πίστονς. Πέρσι ο Τζίμι μέτρησε 13.7 πόντους, 4.3 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ ανά αγώνα σε 34,5 λεπτά συμμετοχής.

Κολοσσός Ρόδου

Άλεξ Μπαρσέλο: Ερχόμενος από το Μπρίγχαμ Γιανγκ στη Ρόδο για να παίξει επαγγελματικό μπάσκετ, αναμένεται να βοηθήσει τον Κολοσσό στην περιφέρεια, όντας κόμπο γκαρντ με έφεση στο μακρινό σουτ. Τις τελευταίες δύο του χρονιές στο κολλέγιο είχε τρομερή βελτίωση, μετρώντας πέρσι 16,8 πόντους, 3,8 ριμπάουντ και 3,3 ασίστ.

Σάσα Στεφάνοβιτς: Ο 23χρονος σούτινγκ γκαρντ από το Πέρντιου έχει Σέρβικες ρίζες και βρίσκεται στη Ρόδο, επίσης για να βοηθήσει με το μακρινό του σουτ (38% στα τρίποντα). Τη χρονιά που μας πέρασε είχε 10,4 πόντους, 2,5 ριμπάουντ και 3 ασίστ ανά αγώνα.

Μαλίκ Όσμπορν: Ένας φοβερά αθλητικός και αλτικός φόργουορντ που προέρχεται από το πολύ αξιόλογο πρόγραμμα του Φλόριντα Στέιτ, θα βοηθήσει τον Κολοσσό και στις 2 πλευρές του παρκέ, έχοντας τη χρονιά που πέρασε 10 πόντους και 7 ριμπάουντ, σε 27,6 λεπτά συμμετοχής, με 35,7% στο τρίποντο.

Προμηθέας Πάτρας

Τζορτζ Κόντιτ: Ο Πορτορικανός φόργουορντ (2,08) από το διάσημο Αϊόβα Στέιτ βρίσκεται στην Πάτρα για λογαριασμό του Προμηθέα και ήδη από τα φιλικά ακόμη έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, δείχνοντας το που μπορεί να φανεί κομβικός: στην άμυνα. Τα νούμερά του πέρσι δεν εντυπωσιάζουν, μετρώντας 5 πόντους, 3,5 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 μπλοκ σε 18,5 λεπτά συμμετοχής, όμως τα προσόντα του για το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι εντυπωσιακά και αυτό φάνηκε και στο πρόσφατο φιλικό του Προμηθέα με τον Κολοσσό, όπου μέτρησε 15 πόντους, με 10 ριμπάουντ και 6 (!) τάπες.

Λαύριο

Το λιμάνι των Νοτίων Προαστίων αποτελεί τον… πρωταθλητή στα κολεγιόπαιδα, φέρνοντας στην Ελλάδα ούτε έναν, ούτε δύο αλλά 6 παίκτες, στους οποίους έδωσε το πρώτο τους επαγγελματικό συμβόλαιο, σχηματίζοντας ένα… δικό του camp.  

Σάβιον Φλαγκ: Η πιο ελπιδοφόρα από τις περιπτώσεις ξένων του φετινού Λαυρίου, προέρχεται από το κολλέγιο Σαμ Χιούστον Στέιτ και πέρσι έδειξε ότι του ταιριάζει ο ρόλος του πρωταγωνιστή, σημειώνοντας 18,6 πόντους, 8,2 ριμπάουντ και 2,2 ασίστ σε 33 λεπτά συμμετοχής, με 35% στο τρίποντο.

Τζέιλεν Τζόνσον: Ο 25χρονος ήρθε στην Ελλάδα από το κολλέγιο Μέρσερ, όπου αγωνιζόταν στο NCAA με τους Μέρσερ Μπέαρς. Είναι «2αρο3άρι» που πέρσι μέτρησε 13,3 πόντους, με 4,7 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ, καθώς δημιουργεί κυρίως για τον εαυτό του, το κάνει όμως σε υψηλό επίπεδο, έχοντας 39% στα σουτ τριών πόντων και σχεδόν 90% στις βολές.

Κουρ Κουάθ: Πρόκειται για έναν 24χρονο φόργουορντ (2,08) με καταγωγή από το Σουδάν, που φέτος συμμετείχε στο Summer League του ΝΒΑ με τη φανέλα των Ντάλας Μάβερικς. Πολύ αθλητικός, εξαιρετικός ριμπάουντερ και ακόμη καλύτερος μπλοκέρ όμως επιθετικά δεν έχει δείξει ακόμη κάτι σπουδαίο. Πέρσι στο κολέγιο Μαρκέτ, σε 19 λεπτά ανά αγώνα κατέγραψε 5,6 πόντους, 3,9 ριμπάουντ και 2,5 μπλοκς.

RJ Κόουλ: Το Λαύριο βασίζει πολλά στην απόδοση του 23χρονου πρώην παίκτη του Κονέκτικατ, που πέρσι μέτρησε 15,8 πόντους, 3,4 ριμπάουντ και 4,1 ασίστ, σε 33,5 λεπτά συμμετοχής. Τα τελευταία χρόνια όμως ο αριστερόχειρας παρουσιάζει μία πτωτική πορεία που μένει να φανεί αν το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στην Ελλάδα θα την ξαναβάλει σε τροχιά ανόδου. Έχει ύψος 1,85 και αγωνίζεται ως γκαρντ, με έφεση τόσο στις διεισδύσεις, όπου πάει στις επαφές, όσο και στο τρίποντο, όπου πέρσι είχε 34% (το χαμηλότερο της καριέρας του).

Αλ Ντούραμ: Playmaker ετών 22 που προέρχεται από το Πρόβιντενς και λογικά στο Λαύριο θα πάρει αρκετά λεπτά συμμετοχής για να δείξει τι μπορεί να κάνει ως επαγγελματίας. Τη σεζόν 2021/22, στο κολέγιο Πρόβιντενς έκανε καλή χρονιά, με 13,6 πόντους, 3,4 ασίστ και 3,4 ριμπάουντ στο NCAA. Πολύ καλός επιθετικά παίκτης, αλλά ασταθής στο περιφερειακό σουτ, καθώς πριν 2 χρόνια είχε το εξαιρετικό 38% από το τρίποντο, ενώ μόλις ένα χρόνο αργότερα το ποσοστό του έπεσε στο απογοητευτικό 23,7%.

Κέβιον Τέιλορ: 23χρονος Αμερικανός που αγωνίζεται με την ίδια ευκολία στις θέσεις «3» και «4» και θα δώσει σκληράδα και εξαιρετικό περιφερειακό σουτ, αναμένοντας να αποτελέσει έναν από τους πρωταγωνιστές της ομάδας του κόουτς Σερέλη. Την περασμένη σεζόν αγωνιζόταν στο κολλέγιο Βαλπαραίσο και μέτρησε 12,8 πόντους, με 38,3% στα τρίποντα (67/175), 2,8 ριμπάουντ και 1,5 ασίστ σε σχεδόν 35 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα.

Έκτορας Σταυρόπουλος 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0