Basket Talk

Προσοχή Άρη: Οι «λύκοι» από τη Λιθουανία… δαγκώνουν! (video)

Προσοχή Άρη: Οι «λύκοι» από τη Λιθουανία… δαγκώνουν! (video)

Το εμπόδιο της νεοσύστατης λιθουανικής Γουλβς, σε πρώτη φάση, καλείται να προσπεράσει ο Άρης για τα προκριματικά του Europe Cup. Μία ομάδα με λειτουργία 3,5 μηνών, στον οργανισμό της οποίας ωστόσο δεσπόζουν τα ονόματα των Καουκένας, Κουρτινάιτις και των αδερφών Λαβρίνοβιτς.

Στα αθλητικά δρώμενα και στο άκουσμα της λέξης Γουλβς, το μυαλό όλων ανεξαιρέτως «ταξιδεύει» στην Αγγλία και την ποδοσφαιρική ομάδα που κυριαρχεί το πορτογαλικό στοιχείο. Για τους μυημένους στην «σπυριάρα» ίσως πάει ακόμα πιο μακριά, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και πιο συγκεκριμένα στη Μινεσότα. Εκεί που θα ανταμώσει ο Καρλ-Άντονι Τάουνς με τον δευτεραθλητή Ευρώπης, Ρούντι Γκομπέρ.

Παρά ταύτα, τους τελευταίους μήνες υπάρχουν και ελάχιστοι που θα αναρωτηθούν και θα διευκρινίσουν. Και αυτοί είναι κυρίως φίλοι του πάλαι ποτέ «Αυτοκράτορα» του ελληνικού μπάσκετ, Άρη. Οι «κίτρινοι» λοιπόν οφείλουν να καταβάλουν την αντίσταση της Γουλβς, σε νοκ-αουτ ματς στο Ρίλσκι της Βουλγαρίας (27/9) για τον τρίτο προκριματικό γύρο του FIBA Europe Cup. Ακολουθούν η τοπική Ρίλσκι και η Κατάγια/Μακάμπι Χάιφα, αν θέλουν να φτάσουν μέχρι τους ομίλους και το BN Sports παρουσιάζει την άσημη λιθουανική ομάδα, που όμως έχει προσλάβει έμπειρους του είδους σε νευραλγικές θέσεις και έδωσε το Σάββατο (24/9) το πρώτο επίσημο παιχνίδι στην ιστορία της.

Η γέννηση της νέας ανερχόμενης δύναμης του λιθουανικού μπάσκετ

Η BC Wolves λοιπόν μετράει 3μιση μήνες ζωής και πρόκειται για έναν οργανισμό που προέκυψε από τη διάλυση της Τζουκίγια, ομάδας που δεν είχε και εκείνη με τη σειρά της μακρά ιστορία (έτος ίδρυσης 2012) μιας και δημιουργήθηκε από τη διάλυση της BC Alita και της BC Alytus.

Η αντίπαλος του Άρη έχει νέο λογότυπο, το γκρι και το τιρκουάζ για χρώματα και θα αγωνίζεται στην Alytus Arena, χωρητικότητας 5.500 θεατών, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο «σπίτι» της, την Avia Solutions Group Arena στο Βίλνιους. Η Γουλβς θα παίξει απευθείας στην LKL, την πρώτη κατηγορία του λιθουανικού πρωταθλήματος, εκεί που έπαιζε δηλαδή και η Τζουκίγια και ευελπιστεί τα επόμενα χρόνια να μπορέσει να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία της Ζαλγκίρις.

Με οδηγό την εμπειρία και το «άστρο» των Καουκένας, Κουρτινάιτις και ο ρόλος των αδερφών Λαβρίνοβιτς

Σε αυτό το νέο, ελπιδοφόρο ξεκίνημα, η Basketball Holding Company, AB, «τοποθέτησε» τον βετεράνο Ριμάντας Καουκένας στη θέση του προέδρου. Ο άλλοτε «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική ομάδα της Λιθουανίας στα γήπεδα της Ισπανίας το 2007 και ηγέτης της Μοντεπάτσι Σιένα (έχει αποσύρει τη φανέλα του με το νούμερο 13) για έξι χρόνια, είναι ο άνθρωπος που καλείται να τοποθετήσει σε στέρεες βάσεις το νέο «οικοδόμημα».

Πρώτος «καπετάνιος» στην προσπάθεια αυτή είναι ο Ρίμας Κουρτινάιτις. Ο πρώην προπονητής της Χίμκι, που διαδέχθηκε το 2019 το Γιώργο Μπαρτζώκα, υπήρξε μέλος της σπουδαίας «φουρνιάς» της Σοβιετικής Ένωσης της δεκαετία των 80ς’ σαν αθλητής, αλλά έχει διαπρέψει και καθήμενος στην άκρη του πάγκου. Ο 62χρονος Λιθουανός κόουτς είναι ο μοναδικός που έχει κατακτήσει τρεις φορές το Eurocup (2009 Λιέτουβος Ρίτας, 2012 και 2015 με τη Χίμκι).

Μέλη του οργανογράμματος της Γουλβς είναι και οι αδερφοί Λαβρίνοβιτς, οι οποίοι δεν έμειναν για πολύ καιρό μακριά από το μπάσκετ (ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους το καλοκαίρι του 2022 σε ηλικία 43 ετών). Όπως δήλωσαν και οι ίδιοι οι διάσημοι πρεσβευτές του συλλόγου: «Στο Alytus ξεκινήσαμε την καριέρα μας, μεγαλώσαμε σαν παίκτες. Η πόλη μας έδωσε πολλά, ξέρουμε πολύ καλά κάποιους φαν και θέλουμε να τους ανταποδώσουμε ευχάριστα συναισθήματα μέσω της νεοσύστατης ομάδας».

 

Ρόστερ με εμπειρία και φιλοδοξίες

Μπορεί το ρόστερ της Γουλβς να χτίστηκε γρήγορα, όχι όμως και βιαστικά. Αρχηγός της ομάδας, ο αειθαλής Μιντάουγκας Λουκάουσκις, ο οποίος σε ηλικία 43(!) ετών, συνεχίζει ακάθεκτος. Την περασμένη σεζόν μάλιστα μέτρησε 11.9 πόντους σε κάτι περισσότερο από 30 λεπτά συμμετοχής με τη φανέλα της Τζουκίγια.

Μεγάλο «αστέρι» της ομάδας, ο σέντερ της Μάρκος Ντέλια. Ο πρωταθλητής του AmeriCup 2022 με την Αργεντινή (είχε 6 πόντους ανά παιχνίδι), έχει να επιδείξει μία αξιοπρόσεκτη καριέρα σε Ισπανία (Μούρθια) και Ιταλία (Βίρτους Μπολόνια και Τριέστε) από το 2016 που πέρασε τον Ατλαντικό.

To ήδη έντονο λιθουανικό στοιχείο ενισχύουν οι διεθνείς στο πρόσφατο EuroBasket 2022, Ζεμάιτις και Ζουκάουσκας, οι οποίοι μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστα και να πέρασαν χωρίς να «ακουμπήσουν», ωστόσο έχουν εμπειρία από αντίστοιχες διασυλλογικές διοργανώσεις.

Τέλος, σημαντικά «γρανάζια» της Γουλβς στην πρώτη της χρονιά, πρόκειται να αποτελέσουν οι Ουγκό Ινβερνισί και Άχμεντ Καβέρ. Ο Γάλλος, είναι ένας 29χρονος SF, που έχει «φάει με το κουτάλι» τα γαλλικά γήπεδα με τις φανέλες της Λιμόζ και της Ναντέρ με υψηλά ποσοστά στο τρίποντο (στο Eurocup προ τριετίας είχε 55%). Αντίθετα, ο βραχύσωμος Αμερικανός κυνηγούσε όλα αυτά τα χρόνια το American Dream σε Μέμφις και Φίνιξ, όμως κατέληγε στην αναπτυξιακή λίγκα να «βγάζει το ψωμί» του και έτσι αποφάσισε για πρώτη φορά να δοκιμάσει την τύχη του σε εδάφη της «γηραιάς ηπείρου». Την περασμένη σεζόν μέτρησε 16.3 πόντους κατά μέσο όρο σε 43 παιχνίδια της G-League με τους Memphis Hustle.

Μάνος Φυρογένης

 www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0