Basket Talk

Αλλαγές στους κανονισμούς της FIBA, από 1η Οκτώβρη «έρχεται» το challenge του προπονητή

Αλλαγές στους κανονισμούς της FIBA, από 1η Οκτώβρη «έρχεται» το challenge του προπονητή
Η FIBA έκανε επίσημα γνωστές τις αλλαγές των κανονισμών που θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου σε όλες τις διοργανώσεις της, προσθέτοντας τη δυνατότητα challenge στους προπονητές, αλλά και τον κανόνα «clear path foul», στα πρότυπα του NBA.
Από την 1η Οκτωβρίου έρχονται σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς των διοργανώσεων της FIBA, με τις περισσότερες να κινούνται σε... ρυθμούς NBA. Η 1η και σημαντικότερη αλλαγή - προσθήκη, είναι η δυνατότητα που δίνεται στους προπονητές πλέον να κάνουν challenge μια διαιτιτική απόφαση. Να «αναγκάσουν» δηλαδή τους διαιτητές να ξαναδούν μια φάση στο instant replay, όταν θεωρούν ότι αδικήθηκαν από την διαιτιτική απόφαση. 

Η δεύτερη αλλαγή αφορά το λεγόμενο «Clear Path Foul», πάλι ακολουθώντας το NBA. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, αν ξεκινήσει αιφνιδιασμό μία ομάδα και ο τελευταίος αμυνόμενος κάνει φάουλ, εμποδίζοντας την επίθεση, τότε αυτό θα ορίζεται πάντα ως "clear path foul". Μόλις συμβεί αυτό, ο παίκτης που κέρδισε το φάουλ θα εκτελεί δύο βολές και η ομάδα του θα διατηρεί την κατοχή. Θα κερδίζει δηλαδή τα ωφέλη του αντιαθλητικού φάουλ με τη μόνη διαφορά πλέον να είναι ότι καθιερώνεται αυτός ο όρος για τέτοιου είδους φάσεις και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα παρερμηνείας ή διαφορετικής αντίληψης της φάσης. 

Η επόμενη αλλαγή αφορά τον κανονισμό που ανέφερε ότι κάθε φάουλ που γίνεται σε επαναφορά της μπάλας πριν αυτή περάσει στο παρκέ στα τελευταία δύο λεπτά της τέταρτης περιόδου και της παράτασης θα χρεώνεται αυτόματα ως αντιαθλητικό. Πλέον, με τα νέα δεδομένα, όταν συμβαίνει αυτό, ο παίκτης που το διαπράττει δεν θα χρεώνεται με αντιθλητικό φάουλ. Ο παίκτης όμως που το κερδίζει θα εκτελεί μία βολή αντί για δύο, με την ομάδα του να διατηρεί και την κατοχή της μπάλας. 

Τέλος, σε ότι αφορά αγώνες επιπέδου 1 της FIBA, θα μπορούν να γίνουν σε γήπεδα που διαθέτουν γυάλινο δάπεδο LED, κάτι που βοηθάει στην προβολή του αθλήματος, αλλά και ελαχιστοποιεί τους κινδύνους από τα διαφημιστικά μπάνερ στο παρκέ, που έχουν προκαλέσει ουκ ολίγους τραυματισμούς στο παρελθόν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα του Χάκετ πριν αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό. Πλέον τα διαφημιστικά θα επιτρέπονται μόνο στα γήπεδα με γυάλινο δάπεδο.  

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0