Basket Talk

Ο Πονίτκα θέλει χώρο για να φέρει λάμψη Πολωνίας στον Παναθηναϊκό (video)

Ο Πονίτκα θέλει χώρο για να φέρει λάμψη Πολωνίας στον Παναθηναϊκό (video)
Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κάνει δικό του έναν από τους πρωταγωνιστές του EuroBasket 2022 και το BNSportsσκιαγραφεί το προφίλ του Πολωνού φόργουορντ.
Σχετικά Άρθρα

Ένας από τους παίκτες που ξεχώρισαν στο EuroBasket 2022 και ο βασικός λόγος για την ανέλπιστη επιτυχία της Πολωνίας, ο Ματέους Πονίτκα, θα αγωνίζεται την προσεχή αγωνιστική περίοδο στη χώρα μας, φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Ο 29χρονος σμολ φόργουορντ δεν είναι φυσικά πρωτοεμφανιζόμενος, αφού μετρά ήδη 92 συμμετοχές σε επίπεδο Euroleague με τις Πρόκομ, Ζιελόνα Γκόρα και εσχάτως με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, στην οποία πολύ πιθανόν να συνέχιζε και φέτος, αν δεν είχε πραγματοποιηθεί η εισβολή στην Ουκρανία και το μποϊκοτάζ στον ρωσικό αθλητισμό.

Ωστόσο, οι πρόσφατες εμφανίσεις του με την εθνική ομάδα της πατρίδας του απέδειξαν ότι ο Πονίτκα βρίσκεται στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του και έκαναν τους «πράσινους» να βρουν χώρο στο ρόστερ τους και να κάνουν τον Πολωνό να «σπάσει» την ολιγόμηνη συμφωνία που είχε συνάψει προ καιρού με την ιταλική Ρέτζιο Εμίλια, η οποία θα αγωνίζεται στο BCL τη σεζόν 2022-23.

Μιλώντας με νούμερα ο Πονίτκα ολοκλήρωσε το EuroBasket με 121 πόντους, 48 ριμπάουντ, 51 ασίστ, 25 λάθη και 14 κλεψίματα σε 9 παιχνίδια. Σπουδαιότερη εμφάνισή του φυσικά αυτή απέναντι στην Σλοβενία, στα προημιτελικά του τουρνουά, εκεί όπου έγινε ο μόλις 4ος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης (σσ. μετά τους Στόγιαν Βράνκοβιτς, Τόνι Κούκοτς και Αντρέι Μαντάκε) που σημειώνει triple-double, μετρώντας 26 πόντους, 16 ριμπάουντ και 10 ασίστ!



Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ο Πονίτκα θα πιάνει τέτοιες επιδόσεις κάθε φορά που θα φοράει τη φανέλα με το «τριφύλλι» στο στήθος. Η συνεισφορά του θα εξαρτηθεί από τον ρόλο και το χώρο που θα του δώσει ο Ντέγιαν Ράντονιτς, αλλά και από τη χημεία που θα έχει με τους νέους του συμπαίκτες.

Το σίγουρο είναι ότι ο Πονίτκα πάντοτε υπήρξε ένας μέτριος σουτέρ τριών πόντων, της τάξης του 30% στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, οπότε οι φίλοι του Παναθηναϊκού δεν θα πρέπει να περιμένουν πολλά από αυτόν στον συγκεκριμένο τομέα.

Από την άλλη, ο 29χρονος φόργουορντ φέρνει μαζί του εμπειρία, γεγονός που θα βοηθήσει τους νεαρούς παίκτες της ομάδας που αγωνίζονται σε αυτή τη θέση (σσ. αδέρφια Καλαϊτζάκη, Μαντζούκα, Χουγκάζ, Σαμοντούροφ), αλλά και σκληράδα.

Για να ξεδιπλώσει φυσικά το ταλέντο του στο ΟΑΚΑ ο Πονίτκα θα χρειαστεί αρκετά λεπτά συμμετοχής, αφού δείχνει να αποδίδει καλύτερα όταν αισθάνεται σημαντικός. Δεν είναι τυχαίο ότι παρότι η φυσική του θέση είναι στο «3», ο Ματέους πολλές φορές κατέβαζε τη μπάλα και οργάνωνε τις επιθέσεις της Πολωνίας.

«Πριν από έξι μήνες ήμουν ας πούμε σε ένα πολύ σκοτεινό μέρος και τώρα είμαστε εδώ, στις οκτώ καλύτερες ομάδες του EuroBasket. Κανείς δεν πίστευε σε εμάς, κανείς δεν πίστευε σε εμένα (σσ. μην ξεχνάτε ότι το καλοκαίρι δεν βρήκε κάποια ικανοποιητική πρόταση από ομάδα της Euroleague και φοβούμενος μην μείνει… ξεκρέμαστος υπέγραψε στην Ρέτζιο Εμίλια). Όμως τους το αποδείξαμε», είχε δηλώσει ενδεικτικά μετά το πρώτο νοκ-άουτ της διοργάνωσης και αυτά τα λόγια δείχνουν πολλά για τον ψυχισμό του.

Από τον πλευρά του, ο προπονητής της Πολωνίας, Ιγκόρ Μίλιτσιτς, είχε σωστά προβλέψει μόλις μετά την 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του EuroBasket: «Νομίζω ότι οι ομάδες της Euroleague θα μετανιώσουν για την απόφασή τους ή θα την αλλάξουν πολύ σύντομα». Και όντως έτσι συνέβη, αφού πέραν του Παναθηναϊκού, ενδιαφέρον για τον Πονίτκα έδειξαν τα προηγούμενα 24ωρα και οι Αναντολού Εφές, Μπασκόνια και Βίρτους Μπολόνια. Φαίνεται ότι οι «πράσινοι» προσέφεραν όμως στον παίκτη τις καταλληλότερες για αυτόν συνθήκες (ρόλος, επίπεδο ομάδας) και τον έπεισαν να μετακομίσει στην Αθήνα.

Φυσικά το ταμείο γίνεται πάντα στο τέλος και όλοι κρίνονται πάνω στο παρκέ, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε λίγο καιρό για να δούμε αν ο Παναθηναϊκός βρήκε στο πρόσωπο του Ματέους Πονίτκα έναν νέο «ήρωα», που θα αναπληρώσει το εκτόπισμα που είχαν τα τελευταία χρόνια ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο Νεμάνια Νέντοβιτς ή ο Μάριο Χεζόνια

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0