Basket Talk

EuroBasket: Οι... Λορέντζο Μπράουν πριν τον Λορέντζο Μπράουν

EuroBasket: Οι... Λορέντζο Μπράουν πριν τον Λορέντζο Μπράουν
Στον απόηχο της εισόδου του Λορέντζο Μπράουν στην κορυφαία πεντάδα του EuroBasket 2022, το BN Sports ξεθάβει τους διεθνείς νατουραλιζέ του παρελθόντος, που έγραψαν το όνομα τους με ανεξίτηλα γράμματα στο τουρνουά.

Την καλύτερη απάντηση στον κόουτς Σπάχια αναφορικά με την αντίρρηση του στο φαινόμενο των πολιτογραφημένων Αμερικάνων, έδωσε ο Λορέντζο Μπράουν. Μπορεί ο Κροάτης τεχνικός να μιλούσε καθαρά για το θέμα καταγωγής, ωστόσο η ύπαρξη τέτοιων παικτών αποδεικνύει περίτρανα τα οφέλη που αποκομίζουν οι εθνικές ομάδες.

Τι έκανε όμως όμως ο 32χρονος γκαρντ της Ούνιξ στο πρώτο του EuroBasket; Με μ.ο. 15,2 πόντους και 7,6 ασίστ ανά παιχνίδι, έπαιξε κομβικό ρόλο στην επίθεση της «Φούρια Ρόχα», ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των νοκ άουτ. Οι 28 του πόντοι στο ντέρμπι με την Λιθουανία και οι 29 στον ημιτελικό με την Γερμανία τον έθεσαν δικαίως ανάμεσα στους κορυφαίους της διοργάνωσης. Έτσι λοιπόν ανέσυρε μνήμες του παρελθόντος, όπου νατουραλιζέ παίκτες έκλεψαν την παράσταση και έγιναν απαραίτητοι για την επιτυχία των ομάδων τους.

1. Τζον Ρόμπερτ Χόλντεν (Ρωσία)

Γνωστός από το πέρασμα του στην Ελλάδα την χρονιά που η ΑΕΚ κατέκτησε το τελευταίο της πρωτάθλημα, ο γκαρντ από την Πενσιλβάνια βρήκε την μπασκετική του Ιθάκη στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (σ.σ. 2022-2011). Η παρουσία του στην ρωσική υπερδύναμη του έδωσε το διαβατήριο για την Εθνική ομάδα, παίρνοντας την υπηκοότητα από τον ίδιο τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Πρόκειται για πρωτοφανή κίνηση για τα δεδομένα των σχέσεων ανάμεσα στην πρώην Σοβιετική χώρα και την Αμερική,  η οποία έμελλε να είναι και ιστορική. 

Ο χρόνο γυρίζει πίσω στο EuroBasket της Ισπανίας, 2007, όπου η Ρωσία στέφθηκε πρωταθλήτρια. Με μ.ο. 12,5 πόντους ανά παιχνίδι συνέβαλε τα μέγιστα, ενώ έκρινε τον τίτλο στον τελικό της Μαδρίτης απέναντι στην οικοδέσποινα Ισπανία. Η ομάδα του να υπολειπόταν ενός πόντου, ο Χόλντεν πήρε την τελευταία προσπάθεια και με δύσκολο σουτ μέσης απόστασης έκρινε ουσιαστικά τον αγώνα. Δύο δευτερόλεπτα έμειναν στους παίκτες του Σκαριόλο... οι οποίοι είδαν εν τέλει τους αντιπάλους τους να φτάνουν στην κορυφή.

2. Μπο ΜακΚάλεμπ (Β. Μακεδονία - πρώην Π.Γ.Δ.Μ.)

Σκόρερ ολκής, γκαρντ με παραστάσεις από την Euroleague αγωνιζόμενος σε συλλόγους όπως η Σιένα και η Φενέρμπαχτσε. Κατά την διάρκεια του περάσματος του από την Ιταλία και όντας MVP των τελικών, του παρουσιάστηκε μία ασυνήθιστη πρόταση. Ακόμη πιο περίεργο είναι ότι ο ίδιος δέχτηκε να γίνει... ο νέος ηγέτης της Βόρειας Μακεδονίας.

Στο EuroBasket 2011 που διεξήχθη στην Λιθουανία έγραψε ιστορία, οδηγώντας την βαλκανική χώρα στην κορυφαία θέσης της ιστορίας της, τερματίζοντας έπειτα από τον μικρό τελικό 4η. Για να συμβεί αυτό ο ΜακΚάλεμπ έκανε θαύματα, επικρατώντας σχεδόν μόνος του απέναντι στις ΚροατίαΕλλάδα (σ.σ. 27 π.), Φινλανδία και Βοσνία, ώστε η ομάδα του να προκριθεί πρώτη στον όμιλο. Επόμενα του θύματα οι Γεωργία και Σλοβενία, φτάνοντας εν τέλει μέχρι τα ημιτελικά και τον αποκλεισμό από την μετέπειτα τροπαιούχο Ισπανία. Με το πέρας του τουρνουά ήταν αυτός που σημείωσε τους περισσότερους πόντους (σ.σ. 235 και μ.ο. 21,4), ωστόσο ο Τόνι Πάρκερ είχε καλύτερα ποσοστά ανά παιχνίδι.

3. Άντονι Ράντολφ (Σλοβενία)

«Έπαιξα για την Σλοβενία για την δημοσιότητα και για τα πλεονεκτήματα του διαβατηρίου».

Με αυτή του την δήλωση εξήγησε τους λόγους πίσω από την απόφαση του να γίνει μέλος της παρέας των Ντράγκιτς και Ντόντσιτς, αποδεχόμενος το κάλεσμα της εθνικής ενόψει του EuroBasket 2017. Πρόκειται για τον 33χρονο φόργουορντ της Ρεάλ Μαδρίτης, Νο14 draft pick του NBA (σ.σ. 2014) και πρώην παίκτη των ΟυόριορςΝίκςΤίμπεργλουλβς και Νάγκετς

Εν τέλει αποδείχθηκε καθοριστικός, καθώς στην προ πενταετίας διοργάνωση σημείωσε μ.ο. 11,7 πόντους ανά παιχνίδι, όντας άξιος συμπαραστάτης των συμπαικτών του στον δρόμο προς την κορυφή. Μία εκ των κορυφαίων εμφανίσεων του ήταν στην προημιτελική φάση απέναντι στην Λετονία, όπου με προσωπικό αντίπαλο τον Πορζίνγκις κατόρθωσε να σημείωσε 17. Μπορεί στο τέλος να πανηγύρισε σαν Σλοβένος, αλλά μετά από έναν χρόνο εγκατέλειψε την ομάδα... με την ιστορία ωστόσο να μη ξεγράφει. Τελευταία φορά που εμφανίστηκε σε παιχνίδι της ομάδας ήταν κατά την διάρκεια της φετινής καλοκαιρινής προετοιμασίας όπου εκθείασε τον σημερινό του διάδοχο, Μάικ Τόμπεϊ!


Αντώνης Νιανιάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0