EUROBASKET 2022

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πώς του παν’ τα γαλανόλευκα! (video)

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πώς του παν’ τα γαλανόλευκα! (video)

Ο Greak Freak ετοιμάζεται για έκτο καλοκαίρι να εκπροσωπήσει την Εθνική ομάδα και το BN Sports κάνει αναδρομή στα προηγούμενα. Κοινή συνισταμένη; Η επιτυχία που «κρυφοκοιτάζει» από τη γωνία αλλά ακόμα δεν έχει έρθει.

«Τα καλύτερα είναι αυτά που ακόμα δεν έχουνε ρθει» ερμηνεύει η Χάρις Αλεξίου και η Εθνική ομάδα μπάσκετ ανδρών ευελπιστεί να δώσει νόημα στο στίχο. Με την καλύτερη δυνατή σύνθεση και τον δις MVP του NBA (2019, 2020) ξανά στις επάλξεις, είναι έτοιμη για το βήμα παραπάνω, έστω και αν δεν το διατυμπανίζει.

Άλλωστε, δεν έχει μείνει και κάτι άλλο να αποδείξει. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει σαρώσει τα πάντα σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο και το μόνο που λείπει από το παλμαρέ του είναι μια διάκριση με την Εθνική ομάδα. Πως ξεκίνησε όμως το ταξίδι αυτό και τι πορεία έχει διαγράψει ως τώρα φορώντας τα «γαλανόλευκα»; Το BN Sports κάνει flashback στο 2013, τότε που ξεκίνησαν όλα και σας καλεί να θυμηθείτε μαζί του, όσα ακολούθησαν.

Ευρωμπάσκετ Νέων Ανδρών 2013

Το καλοκαίρι των αλλαγών. Μέσα σε λίγες μέρες βρέθηκε από τα παρκέ της Α2 στη 15η θέση του ντραφτ του NBA και στο ντεμπούτο του με την Εθνική ομάδα. Η υπηκοότητα αποκτήθηκε, το όποιο θέμα με το διαβατήριο λύθηκε και ο 18χρονος τότε Γιάννης πήρε την πρώτη «μυρωδιά».

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των νέων ανδρών τα πήγε περίφημα μέχρι την οκτάδα, ωστόσο εκεί λύγισε από τον «κακό μας δαίμονα», Ισπανία. Τελικώς κατέλαβε την 5η θέση, έχοντας στη σύνθεσή της Παπαπέτρου, Λαρεντζάκη, Αγραβάνη και Γόντικα, οι οποίοι θα ξανασμίξουν στην επερχόμενη προετοιμασία. Στην πρώτη του παρουσία, ο «πρωτάρης» Γιάννης μέτρησε 8 πόντους κατά μέσο όρο.

Mundobasket 2014

Το «βάπτισμα του πυρός» με την ανδρών σε μεγάλη διοργάνωση. Ο Αντετοκούνμπο, αφού είχε δείξει ένα ψήγμα των δυνατοτήτων του στη ρούκι του σεζόν στο «μαγικό κόσμο» του NBA, έδωσε το παρόν στο Mundobasket της Ισπανίας ως το κρυφό χαρτί που θα έδινε το κάτι παραπάνω στο παιχνίδι της ομάδας.

Η διαχείρισή του από το τεχνικό επιτελείο ήταν προσεκτική. Σε καμία περίπτωση ένα παιδί 20 ετών δεν ήταν έτοιμο να ηγηθεί ανάμεσα σε «μπαρουτοκαπνισμένους» αθλητές, φανερώνοντας μονάχα λίγα από τα προσεχώς (6.3 πόντοι, 4.5 ριμπάουντ). Το 5/5 των ομίλων στη Σεβίλλη έγινε «καπνός» και η μοναδική ήττα, από τη Σερβία στα νοκ-άουτ, ήταν αρκετή για να τα μαζέψει η «γαλανόλευκη» και να γυρίσει άρον άρον.

Ευρωμπάσκετ 2015

Τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι φορώντας το εθνόσημο. Ο Greak Freak βελτιωνόταν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και η Ελλάδα τον περίμενε πως και πως. Ο ρόλος του σαφώς αναβαθμισμένος (9.8 πόντοι, 6.9 ριμπάουντ), οι προσδοκίες μεγάλες, στην τελευταία κοινή παράσταση Ζήση-Σπανούλη, για επιστροφή στο βάθρο. Οι Ισπανοί όμως ήταν και πάλι εκεί να μας φράξουν το δρόμο για την τετράδα. Ο ηγέτης των Μπακς έβρισκε ρυθμό παιχνίδι με το παιχνίδι, προσαρμοζόταν, έκανε τα double-double το ένα μετά το άλλο ωστόσο δεν ήταν αρκετός.



Προολυμπιακό 2016 και Ευρωμπάσκετ 2017

Ο στόχος ήταν ξεκάθαρος. Ο δρόμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο περνούσε από το Τορίνο, όμως το τρένο αντί να κάνει στάση, έμεινε από καύσιμα ελέω Κροατίας. Και πάλι στο πρώτο νοκ-άουτ η «γαλανόλευκη» λύγισε, «πλήρωσε» το κάκιστο ξεκίνημα και την αστοχία του, εξαιρετικά «κλεισμένου» είναι η αλήθεια, Γιάννη και έμεινε εκτός τελικού.


Το καλοκαίρι του 2017 δηλώθηκε η πρώτη απουσία εν μέσω έντονης τριμερής κόντρας ανάμεσα σε ΕΟΚ, NBA και Μπακς. Ο Αντετοκούνμπο ήταν πλέον ένα συνεχώς εξελισσόμενο brand name και εξ’ Αμερικής δε θα ρίσκαραν να επιδεινώσουν παραπάνω το ταλαιπωρημένο του δεξί γόνατο. Η Ομοσπονδία μίλησε για «οργανωμένο σχέδιο», όμως το απαγορευτικό ήταν οριστικό.

Μουντομπάσκετ 2019

Όνειρο ήταν και πάει. Στοίχησε η ήττα από τη Βραζιλία στην πρώτη φάση και η πορεία της Εθνικής τελείωσε νωρίς, πριν καν την 8άδα. Ο Greak Freak ήταν το μεγάλο όνομα του τουρνουά, έκανε ότι μπορούσε (σχεδόν 15 πόντους και 9 ριμπάουντ μ.ο) όμως έπεσε «θύμα» της ίδιας του της φήμης και των αλλιώτικων συνθηκών συγκριτικά με το NBA.


Στο περσινό Προολυμπιακό του Καναδά (2021), ο Έλληνας σούπερ σταρ δεν μπορούσε να δώσει το παρόν αφού την ίδια ώρα στεφόταν πρωταθλητής στο NBA. Φέτος όμως, ίσως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για το ηχηρό come back και το τουρνουά που θα οδηγήσει την Ελλάδα στη «Γη της επαγγελίας».

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0