Basket Talk

Οι… Καλαϊτζάκηδες πριν τον Παναγιώτη και τον Γιώργο: Δίδυμοι στο μπάσκετ που φόρεσαν μαζί την ίδια φανέλα

Οι… Καλαϊτζάκηδες πριν τον Παναγιώτη και τον Γιώργο: Δίδυμοι στο μπάσκετ που φόρεσαν μαζί την ίδια φανέλα
Ο Ντέγιαν Ράντονιτς θα πρέπει να αρχίσει... ταχύρρυθμα μαθήματα παρατηρητικότητας, αν θέλει να αποφύγει τα μπερδέματα στις μελλοντικές του αλλαγές, καθώς στον Παναθηναϊκό της περιόδου 2022/23 θα βρίσκονται 2 παίκτες που μοιάζουν σαν «δυο σταγόνες νερό». Έχει ξανασυμβεί όμως κάτι αντίστοιχο με… δίδυμους - συμπαίκτες στο παρελθόν;
Σχετικά Άρθρα

Ο Γιώργος Καλαϊτζακης, μετά την… αμερικανική περιπέτεια και τον ένα χρόνο που μοίρασε σε Μιλγουόκι Μπακς, Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ και G-League επιστρέφει στην Ελλάδα για χάρη του Παναθηναϊκού, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τους «πράσινους» και θα δει ένα παιδικό του όνειρο να πραγματοποιείται! Στο ΟΑΚΑ θα βρει και τον δίδυμο αδερφό του, Παναγιώτη, που είχε ανακοινωθεί λίγες μέρες νωρίτερα, μετά από μια εξαιρετική σεζόν στη Λιθουανία με τη φανέλα της Λιετκαμπέλις
BASKET LEAGUE / ЁϠ- ׏ˁуϓ / ԁ Dő։ÉّÏӠʁɠЁ́ÉٔǓ ʁˁɔƁʇӠMԉЁˏɠӔϠЁъŠԏՠρʁ (֙ԏÑVɁ: ́ъϓ ׏ՆϕчӠ/ EUROKINISSI)

Οι… Καλαϊτζάκηδες δεν θα αγωνιστούν για πρώτη φορά μαζί αφού το διέπραξαν προ διετίας στη λιθουανική Νεβέζις όπου είχαν πάει «πακέτο». Όμως στην Ελλάδα και σε επαγγελματικό επίπεδο δηλαδή αυτό της Α1 δίδυμοι στην ίδια ομάδα είναι μια συνθήκη που δεν έχουμε ξαναδεί πολλές φορές στο μπασκετικό στερέωμα. Η μοναδική φορά στο παρελθόν που είδαμε δίδυμα αδέρφια να αγωνίζονται με τη φανέλα της ίδιας ομάδας, σε ελληνικό επίπεδο τουλάχιστον, ήταν τη σεζόν 1990/91, που ο ΠΑΟΚ είχε φέρει στην Θεσσαλονίκη τους αδερφούς Κατσίκη. Οι ομογενείς από την Αμερική, Νικ και Τομ Κατσίκης, είχαν φορέσει τη φανέλα του «δικεφάλου» του Βορρά σε 22 παιχνίδια στην Α1 (όπου ο ΠΑΟΚ έφτασε στους τελικούς με τον Άρη) ενώ πανηγύρισαν την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου του «δικέφαλου», το Κύπελλο Κυπελλούχων στον τελικό κόντρα στη Σαραγόσα (όπου πάντως δεν έπαιξαν ούτε δευτερόλεπτο παρότι ήταν στη 12αδα).

αρχείο-λήψης.jpeg

Και σε παγκόσμιο επίπεδο πάντως, οι περιπτώσεις που έχουμε δει δίδυμους να αγωνίζονται για την ίδια ομάδα, είναι μετρημένες, με πιο χαρακτηριστική φυσικά των Λιθουανών αδερφών Κριστόφ και Ντάριους Λαβρινόβιτς που πέρασαν αρκετά χρόνια ως συμπαίκτες και σε διεθνές επίπεδο, εκτός από την κοινή παρουσία τους σε Ούνιξ (2006/7) και Ζαλγκίρις την περίοδο 2012/13. Επιπλέον τα τελευταία 6 χρόνια αποφάσισαν να… κολλήσουν τα τελευταία μπασκετικά ένσημα παρέα, παίζοντας από κοινού, κατά σειρά σε: Λιετκαμπέλις, Πριενάι, την αγγλική Λόντον Σίτι Ρόγιαλς και την τελευταία διετία στην Βίτις. Πριν από σχεδόν 3 μήνες ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από την ενεργό δράση σε ηλικία 42 ετών, βάζοντας τέλος σε ένα ταξίδι που έκαναν… χέρι – χέρι.

Frères-Lavrinovic.jpg 

Πολύ γνωστή περίπτωση διδύμων, που συνυπήρξαν πρόσφατα μάλιστα, ήταν οι αδερφοί Λόπεζ, με τον Μπρουκ και τον Ρόμπιν να εναλλάσσονται στη θέση «5» και το πλευρό του Γιάννη Αντετοκούνμπο, τη σεζόν 2019-20 στους Μιλγουόκι Μπακς. Βέβαια ο Μάικ Μπουντενχόλζερ δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα στην… διάκριση μεταξύ των αδερφών, καθώς δεν μοιράζονται τα ίδια εξωτερικά χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι οι Λόπεζ έπαιξαν μαζί και στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στο NCAA.


robin-lopez-brook-lopez-media-day.jpg

Από εκεί και πέρα έχουν υπάρξει και ορισμένες ακόμα, λιγότερο γνωστές περιπτώσεις δίδυμων – συμπαικτών με την αρχή να κάνουν οι γκαρντ Ντικ και Τομ ΒανΆρσντεϊλ, που την τελευταία τους σεζόν στο NBA (1976/77), έπαιξαν μαζί στους Φοίνιξ Σανς. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό των Κόντι και Κέιλεμπ Μάρτιν. Ο πρώτος επιλέχθηκε στο νούμερο 36 του ντραφτ του 2019 από τους Σάρλοτ Χόρνετς, με την ομάδα του Μάικλ Τζόρνταν να υπογραφεί λίγες μέρες αργότερα και τον δίδυμο αδερφό του, Κέιλεμπ, που δεν είχε επιλέγει από κάποια ομάδα. Έπαιξαν μαζί για 2 χρόνια, πριν ο Κέιλεμπ μετακομίσει στο Μαϊάμι για λογαριασμό των Χιτ.

1183479276.jpeg

Την προηγούμενη δεκαετία, δε, μαζί έπαιξαν τόσο στο Πανεπιστήμιο Κάνσας (2008-11) όσο και στους Φοίνιξ Σανς (2013-15) τα δίδυμα αδέρφια Μάρκους και Μαρκίφ Μόρις οι οποίοι μάλιστα τη σεζόν 2020-21 μοιράστηκαν το ίδιο γήπεδο (Στέιπλς Σέντερ) με διαφορετικές όμως ομάδες, αφού ο Μαρκίφ έπαιζε στους Λέικερς και ο Μάρκους στους Κλίπερς!

hi-res-03974ef7d22996c42623319badd75615_crop_north.jpg

Έκτορας Σταυρόπουλος


www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0