Basket Talk

Rise: Το happy end της ταινίας ήταν μόνο η αρχή της ανόδου του Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Rise: Το happy end της ταινίας ήταν μόνο η αρχή της ανόδου του Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Τι πρέπει να περιμένει κανείς βλέποντας το Rise, την νέα ταινία της Disney+, που απεικονίζει την ιστορία ζωής του Γιάννη Αντετοκούνμπο και της οικογένειάς του από τα δύσκολα χρόνια στα Σεπόλια, μέχρι το draft του ΝΒΑ.

Γράφει η Βασιλική Καραμούζα

Πηγαίνοντας στην επίσημη εν Ελλάδι προβολή της ταινίας Rise στο ανοιχτό του Τρίτωνα, στη συμβολή των οδών Γράμμου και Δυρραχίου στα Σεπόλια και γνωρίζοντας λίγο ή πολύ αρκετά πράγματα για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η οικογένειά του ζώντας χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα, η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να γίνω σοφότερη.

Έχοντας επίσης κατά νου ότι η παραγωγή της ταινίας έγινε από την Disney+ και ως εκ τούτου απευθύνεται ως επί το πλείστον σε παιδικό κοινό, δεν είχα θέσει πολύ ψηλά τον πήχη. Όπως τελικά αποδείχτηκε όμως, η ταινία ήταν αρκετά ανώτερη των προσδοκιών μου. Και δεν μιλάω φυσικά ως κριτικός κινηματογράφου, αφού δεν είμαι, αλλά ως αθλητικογράφος, αλλά και λάτρης των ιστοριών που σχετίζονται με το μπάσκετ. Ίσως βέβαια και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα να συνετέλεσε στην θελκτικότητα της ταινίας στα μάτια του. Βλέπετε μερικές σειρές πιο μπροστά από εμένα καθόντουσαν μερικοί πρωταθλητές του NBA

Παρόλο, λοιπόν, που οι παραγωγές της Disney εξωραΐζουν σε μεγάλο βαθμό τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, στη συγκεκριμένη περίσταση ο θεατής παίρνει μια αρκετά καλή γεύση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της απαξιωτικής συμπεριφοράς που βίωσαν ο Τσαρλς και η Βερόνικα ερχόμενοι από τη Νιγηρία στην Ελλάδα για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον, όπως και τα παιδιά τους, ο Θανάσης, ο Γιάννης, ο Κώστας και ο Άλεξ, που γεννήθηκαν εδώ και αγάπησαν τη χώρα μας ως πατρίδα τους.

Τα παραπάνω φαινόμενα έχουν βρει εξάλλου άνθηση τα τελευταία χρόνια, αφενός λόγω των μαζικών μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, που δεν είναι εύκολο να απορροφηθούν στην ολότητά τους, αφετέρου λόγω της οικονομικής κρίσης, που ξύπνησε άσχημα ένστικτα σε μια μεγάλη μερίδα του εγχώριου πληθυσμού.

Σκοπός της ανάδειξης αυτών των μελανών σημείων δεν είναι φυσικά η δυσφήμηση της Ελλάδας, αλλά η προβολή της ενότητας της οικογένειας Αντετοκούνμπο, μέσα από την οποία κατάφεραν να μείνουν όρθιοι και να παλέψουν ενάντια σε κάθε δυσκολία που βρέθηκε στο δρόμο τους. Από τις μέρες που πουλούσαν διάφορα μικροαντικείμενα στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι τις μέρες που το ταλέντο του Θανάση και του Γιάννη στο μπάσκετ άρχισε να γίνεται αντιληπτό από επαγγελματικές ομάδες, που ήθελαν να τους εντάξουν στο δυναμικό τους, αλλά δεν μπορούσαν, καθώς τα αδέρφια Αντετοκούνμπο δεν διέθεταν επίσημα χαρτιά!

Εν κατακλείδι, το Rise, το οποίο διαρκεί μία ώρα και 53 λεπτά ακολουθεί μια κλασσική πορεία κορύφωσης με τις δυνατότερες σκηνές και συγκινήσεις να εκτυλίσσονται προς το φινάλε. Εκεί που ο Γιάννης πασχίζει να αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο για να μπορέσει να ταξιδέψει στην Αμερική, ή εκεί που ο προσπαθεί να «πουλήσει» τον εαυτό του σε μία εκπρόσωπο της NIKE, διηγώντάς της τις στιγμές που μοιραζόταν ένα ζευγάρι παπούτσια με τον Θανάση, για να μπορούν να παίζουν αμφότεροι στους αγώνες του Φιλαθλητικού κι εκείνες τις ημέρες που κοιμόταν στο γήπεδο για να μην χάνει χρόνο στις μετακινήσεις. 

Η ιστορία τελειώνει στην ημέρα του draft του ΝΒΑ, τον Ιούνιο του 2013, την ημέρα που άλλαξε μία για πάντα τη ζωή του Γιάννη και της οικογένειάς του. Την ημέρα που ο εκλιπών Τσαρλς και η Βερόνικα ένιωσαν ότι ο Θεός και η τύχη τους χαμογέλασαν για πρώτη φορά, αναγνωρίζοντας τις θυσίες και τις αξίες με τις οποίες γαλούχησαν τα παιδιά τους. Βλέπετε happy end δεν υπάρχει μόνο στις ταινίες!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0