Basket Talk

Νιου Γιορκ Νικς: Το «ναρκοπέδιο» του ντραφτ είναι χρόνιο πρόβλημα (video)

Νιου Γιορκ Νικς: Το «ναρκοπέδιο» του ντραφτ είναι χρόνιο πρόβλημα (video)

Οι Νιου Γιορκ Νικς εδώ και δύο δεκαετίες προσπαθούν να φτιάξουν μια ανταγωνιστική ομάδα, με την τελευταία τους συμμετοχή σε τελικούς να είναι το μακρινό 1999 και το τελευταίο πρωτάθλημα, ακόμη πιο πίσω, το 1973. Ένα βασικό λάθος το οποίο επαναλαμβάνουν είναι οι κακές επιλογές στο ντραφτ, μη μπορώντας να αποκτήσουν βάσεις για το μέλλον. Πάμε να θυμηθούμε ορισμένα λάθη από το 1999 κι έπειτα.

Πριν μιλήσουμε για το παρελθόν αξίζει να αναφερθούμε λίγο στο τελευταίο ντραφτ. Έκαναν τρεις ανταλλαγές με Σάρλοτ, Οκλαχόμα και Ντιτρόιτ. Από τους Θάντερ πήραν τρεις επιλογές πρώτου γύρου για το 2023 κι έδωσαν τον Ουσμάν Ντιένγκ στο νο11. Από τους Χόρνετς πήραν τον Τζέιλεν Ντούρεν (νο13) και πήραν μια επιλογή πρώτου γύρου και τρεις δεύτερου για το 2023, μαζί με άλλη μια  (επίσης δεύτερου) για το 2024. Και τελικά… αντάλλαξαν τον Ντούρεν στους Πίστονς μαζί με τον Κέμπα Ουόκερ για 1 επιλογή πρώτου γύρου το 2025, προκαλώντας την «έκρηξη» του Στίβεν Έι Σμιθ.

Κυνηγούν τον Τζέιλεν Μπράνσον των Μάβερικς, έχοντας απελευθερώσει 18 εκατ. δολάρια στο salary cap, ίσως όμως βρεθούν προ εκπλήξεως όπως στο πρόσφατο παρελθόν με Ντουράντ και Ίρβινγκ… Ώρα για ταξίδι στον χρόνο.

1999 νο15: Φρέντερικ Βάις

Ο Γάλλος σέντερ, που πέρασε και από τον ΠΑΟΚ, ήταν επιλογή του πρώτου γύρου για το 1999. Δυστυχώς ο Βινς Κάρτερ του… τελείωσε την καριέρα, σύμφωνα με τον ίδιο, μετά το «κάρφωμα του θανάτου» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000. Θα μπορούσαν να διαλέξουν τον Ρον Αρτέστ, που επελέγη αμέσως μετά από τους Μπουλς στο νο16, όπως και τους Αντρέι Κιριλένκο (νο24), Μανού Τζινόμπιλι (νο57), μεταξύ άλλων.

2006 νο20: Ρενάλντο Μπάλκμαν, νο29 Μάρντι Κόλινς

Ο σκληρός από το Πουέρτο Ρίκο άρεσε πολύ στον Αϊζάια Τόμας που τον παρομοίαζε με τον Ντένις Ρόντμαν. Έπαιξε μόλις δύο σεζόν πριν πάει στους Νάγκετς και στη συνέχεια επιστρέψει για τη σεζόν 2011-2012, χωρίς ποτέ να εντυπωσιάσει. Ο Κόλινς, που πέρασε και από τον Ολυμπιακό αργότερα, άκουσε το όνομά του στο τέλος του πρώτου γύρου, μένοντας για δύο σεζόν, πριν περάσει άλλες δύο στους Κλίπερς.

Πέντε ήταν τα ονόματα που θα μπορούσαν να ταιριάξουν καλύτερα και ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Ο Ραζόν Ρόντο (νο21), ο Κάιλ Λάουρι (νο24), ο Σάνον Μπράουν (νο25), ο επίσης γνωστός μας από τον Άρη Πι Τζέι Τάκερ (νο35) που τελικά πήρε την πρώτη ευκαιρία του με τους Σανς το 2012 και ο Πολ Μίλσαπ (νο47).

μπαλκμαν_κολινς.jpg

2009 νο8: Τζόρνταν Χιλ

Ο Χιλ έμεινε στην ιστορία ως το πρόσωπο που επελέγη μετά τον Στεφ Κάρι. Έμεινε μόλις μια σεζόν πριν γίνει γυρολόγος στη λίγκα. Σε μια τάξη γεμάτη ταλέντο οι Νικς επέλεξαν εκείνον, ενώ υπήρχαν αρκετές εναλλακτικές. ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν (νο9), Τζρου Χόλιντεϊ (νο17), Τζεφ Τιγκ (νο19), Ταζ Γκίμπσον (νο26) ΝτεΜάρ Κάρολ (νο27), Πατ Μπέβερλι (νο42), Ντάνι Γκριν (νο46) και  Πάτι Μιλς (νο55) είναι μόνο κάποιες εξ αυτών.

2017 νο8: Φρανκ Ντιλικίνα

Ο Γάλλος γκαρντ ήταν ανερχόμενο αστέρι της Στρασμπούργκ και θεωρήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας, όμως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα μέχρι τη φυγή του το 2021, χωρίς να αλλάξει αυτό βέβαια όταν πήγε στο Ντάλας. Από την έλευσή του ακόμα όλοι ήθελαν στη θέση του τον Ντένις Σμιθ Τζούνιορ, όμως άλλα ήταν τελικά τα δυνατά ονόματα. Ντόνοβαν Μίτσελ (νο13), Μπαμ Αντεμπάγιο (νο14), Κάιλ Κούζμα, (νο27) Ντέρικ Ουάιτ, (νο29)  Τζος Χαρτ, (νο30), Ντίλον Μπρουκς (νο46), όλοι πολύ καλύτεροί του.

ντιλικινα.jpg

2018 νο9: Κέβιν Νοξ

Ο Νοξ έχει μακριά άκρα και νόμιζαν ότι βρήκαν τον νέο Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά αστόχησαν κατά πολύ. Δεν εξελίχθηκε καθόλου κι έμεινε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας μέχρι το 2022, με την ανταλλαγή του στους Χοκς να μην έχει βελτιώσει κάτι.

νοξ.jpg

Κι εδώ τα ονόματα που θα μπορούσαν να είχαν ακούσει το όνομά τους στη θέση του είναι πολλά. Ενδεικτικά: Μάικαλ Μπρίτζες (νο10), Σάι Γκίλγκεους Αλεξάντερ (νο11), Μάιλς Μπρίτζες (νο12), Μάικλ Πόρτερ Τζούνιορ (νο14), Ρόμπερτ Ουίλιαμς (νο27) και ο τωρινός στόχος, Τζέιλεν Μπράνσον (νο33).

Το να προσπαθεί κάποιος να βρει «διαμάντια» στο ντραφτ μόνο εύκολο δεν είναι, όμως οι Νικς διαχρονικά σπατάλησαν αρκετές καλές ευκαιρίες, βάζοντας έτσι φρένο στην εξέλιξή τους.

Γιώργος Διαλυνάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0