Basket Talk

Το αστέρι του Νέντοβιτς σβήνει... σε έναν Παναθηναϊκό εξαρτημένο από αυτόν!

Το αστέρι του Νέντοβιτς σβήνει... σε έναν Παναθηναϊκό εξαρτημένο από αυτόν!
Είτε τον μισείς είτε τον αγαπάς, δεν μπορείς με τίποτα να παραβλέψεις την δεδομένη ποιότητα του. Δεδομένο είναι και το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός είναι πλήρως εξαρτημένος από την παρουσία του, γεγονός που μακροπρόθεσμα βγαίνει σε κακό... Ο λόγος για τον Νεμάνια Νέντοβιτς!
Προφανώς το φετινό «τριφύλλι» δεν θυμίζει σε τίποτα δόξες του παρελθόντος, όμως σε πολλές εκ των περιπτώσεων, κατόρθωσε να σκεπάσει τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι που λέγεται Νεμάνια. Η ικανότητα στο σκοράρισμα του 31χρονου γκαρντ, απάλυνε καταστάσεις και έδωσε νίκες ηρεμίας. Στα κρίσιμα όμως φετινά παιχνίδια με τον Ολυμπιακό είναι απών, με αποτέλεσμα ολόκληρη η ομάδα να γίνεται δυσλειτουργική. 

Υπάρχουν βέβαια αίτια τα οποία κρύβονται πίσω από την αγωνιστική αστάθεια. Σε πρώτη φάση το δεδομένα βαρύ ιατρικό ιστορικό και μετέπειτα το παιχνίδι του Παναθηναϊκού... το οποίο είναι αποκλειστικά και μόνο βασισμένο στην καλή του βραδιά!
 
υουο.jpg
 
Τραυματισμοί που φθείρουν

Η έλευση του στον Παναθηναϊκό εμπεριείχε ρίσκο ανάλογο με τον φετινό ερχομό του συμπατριώτη του Γιόβιτς, έπειτα από μεγάλο διάστημα αγωνιστικής απραξίας. Μοναδική διαφορά ότι ο Νέντοβιτς κατόρθωσε να ανταπεξέλθει, δείχνοντας να επανέρχεται γρήγορα σε καλό αγωνιστικό ρυθμό.

Το σώμα του ωστόσο δε σταμάτησε να τον προδίδει και καθ' εικόνα της θητείας του στην Αρμάνι, συνέχισε να χάνει παιχνίδια μεσούσης την σεζόν. Μία ματιά στο απουσιολόγιο θα σας πείσει. Σε βάθος 136 αναμετρήσεων έχει αγωνιστεί σε μόλις 89, όντας 47 φορές εκτός λόγω τραυματισμών. Ιδιαίτερα την περσινή σεζόν συμμετείχε σχεδόν στα μισά παιχνίδια, καταγράφοντας 35 συμμετοχές σε 68 επίσημες αναμετρήσεις αντιμετωπίζοντας και πρόβλημα με τον κορονοϊό αλλά και τις μετα-covid επιπτώσεις της ασθένειας!

Μπορεί φέτος να έχει χάσει (μονάχα) 14 αγώνες αλλά είναι πλέον δεδομένο ότι το σώμα και η φυσική του κατάσταση δεν μπορούν να επανέλθουν στο 100%. Πρόκειται άλλωστε για αθλητή που έχει ξεπεράσει το φράγμα των 30 ετών. Παρ' όλα αυτά αμείβεται με συμβόλαιο 800.000 ευρώ ετησίως σε έναν Παναθηναϊκό ο οποίος βρίσκεται σε καθεστώς λιτότητας. Υπό αυτές τις συνθήκες το διετές συμβόλαιο συνολικών απολαβών 1,6 εκ. θα μπορούσε θεωρητικά να επενδυθεί διαφορετικά στην κατάρτηση του ρόστερ. Ποιος όμως δεν θέλει έναν χαρισματικό σκόρερ σαν του λόγου του;
 Σεζόν  Ομάδα  Συμμετοχές  Απουσίες
 2018/2019  Αρμάνι Μιλάνο  32/68  36
 2019/2020  Αρμάνι Μιλάνο  27/49  22
 2020/2021  Παναθηναϊκός  36/68  33
 2021/2022  Παναθηναϊκός  54/68  14
 4ετία  Αρμάνι/Παναθηναϊκός  148/253  105
 
Απελπιστικά μόνος και άστοχος
 
Η παραπάνω θέση γίνεται εύκολα αντιληπτή με την επίσημη στατιστική στα κρίσιμα ντέρμπι, αρχής γενομένης του τελικού του Ηρακλείου. Με κρεσέντο τριπόντων και ένα εξαιρετικό πρώτο μέρος βρέθηκε μετά από δύο περιόδους να έχει σκοράρει 21 πόντους(!). Το δεύτερο ημίχρονο ωστόσο αποδείχθηκε καταστροφικό. Κούραση και αστοχία ώθησαν τον Σέρβο στην αγωνιστική αφάνεια με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να οδηγηθεί σε πλήρη δυστοκία και το αντίπαλο δέος να σηκώσει το κύπελλο. 

Θα πει κανείς ότι οι 23 πόντοι αποτελούν εξαιρετικό επίτευγμα. Σίγουρα, αλλά η αλήθεια πολλές φορές κρύβεται στα ποσοστά. Ο Νέντο εκείνο το βράδυ σούταρε με 1/6 εντός πεδιάς, ενώ ευστόχησε σε τέσσερις από τις 16 τρίποντες προσπάθειες. Είχε το απόλυτο 9/9 από την γραμμή των βολών αλλά αυτές δεν αρκούσαν στην ομάδα του Πρίφτη για να αγγίξει την κούπα.

nedovic.jpg

Επιστροφή στο σήμερα. Οι τελικοί έχουν κριθεί σε μεγάλο βαθμό και εκτός θαύματος ο Ολυμπιακός θα επιστρέψει μετά από έξι χρόνια στην κορυφή. Και αν στο ΣΕΦ οι «πράσινοι» ηττήθηκαν με κατεβασμένα τα χέρια, στο ΟΑΚΑ το παιχνίδι ήταν διαφορετικό. Πολύ πιο ανταγωνιστικοί και απόλυτοι κυρίαρχοι στις δύο πρώτες περιόδους κι όμως, είδαν τους «ερυθρόλευκους» να βρίσκουν και πάλι τον τρόπο...

Κοινός παρονομαστής των αναμετρήσεων που προηγήθηκαν οι χαμηλές πτήσεις του Νέντοβιτς. Εννέα πόντοι στο Φάληρο (3/10 2π, 1/5 3π) και έντεκα στο Μαρούσι (3/6 2π, 1/6 3π), με ποσοστά ευστοχίας κάτω του 50%. Το πρόβλημα όμως δεν είναι ο Σέρβος γκαρντ. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο βρίσκεται εκτός πραγματικότητας. Ούτε προφανώς σταμάτησε να είναι ποιοτικός παίκτης.

Το ζήτημα είναι ο ίδιος Παναθηναϊκός, ο οποίος χτίστηκε χωρίς αρχή, μέση και τέλος, βασισμένος εξ ολοκλήρου στην διάθεση του. Παρότι υπάρχουν ακόμα ποιοτικοί παίκτες όπως ο Παπαπέτρου και ο Παπαγιάννης, η ομάδα δείχνει να πληγώνεται από την έλλειψη πλουραλισμού. Και όταν η μπάλα καίει... πρέπει οπωσδήποτε να καταλήγει στα χέρια του Νέντοβιτς. Άσχημο πράγμα η εξάρτηση!
 
νεδο.jpg
 
Αντώνης Νιανιάς
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0