Basket Talk

Ιστορικό ρεκόρ η 6η συνεχόμενη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού (video)

Ιστορικό ρεκόρ η 6η συνεχόμενη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού (video)
Ο Ολυμπιακός επικράτησε του αιωνίου αντιπάλου του, Παναθηναϊκού, και στο Game 2 της σειράς των ελληνικών τελικών, οδεύοντας ολοταχώς προς τον τίτλο με… σκούπα, που θα σημαίνει παράλληλα και κλείσιμο μιας ιστορικά επιτυχημένης χρονιάς με ένα «σωρό» ρεκόρ.

Ο Ολυμπιακός πήρε μεγάλο διπλό στο ΟΑΚΑ, κάνοντας το 2-0 στους τελικούς της Basket League, και απέχει μόλις μία νίκη από την κατάκτηση του 13ου πρωταθλήματος της ιστορίας του. Έχει μάλιστα τρία… match ball για να το πετύχει, αρχής γενομένης από το αυριανό (Παρασκευή 17/6) Game 3. Η επικράτηση των «ερυθρολεύκων» ήταν η 6η συνεχόμενη επί του αιωνίου αντιπάλου τη φετινή χρονιά, γεγονός που αποτελεί το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων! Το προηγούμενο ανήκε και πάλι στον Ολυμπιακό, με 5 συνεχόμενες νίκες, από την αγωνιστική περίοδο 2014-15 όταν μετά την ήττα στο Κύπελλο στις 9 Οκτωβρίου στο ΟΑΚΑ και την απομάκρυνση του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είχε οδηγήσει τους «ερυθρόλευκους» στο απόλυτο έως το τέλος της σεζόν, με 2-0 στην κανονική περίοδο και… σκούπα 3-0 στα play off

Επιπλέον οι 6 συνολικά νίκες του Ολυμπιακού επί του αιωνίου αντιπάλου του τη φετινή χρονιά, αποτελούν από μόνες τους ρεκόρ, αφού οι Πειραιώτες μέχρι προχθές είχαν πετύχει μάξιμουμ πέντε νίκες την ίδια σεζόν (τις περιόδους 1994/95, 2014/15 και 2016/17) σε όλες τις διοργανώσεις, δηλαδή, Πρωτάθλημα, Κύπελλο Ελλάδας και κύπελλα Ευρώπης. Πλέον οι ερυθρόλευκοι έχουν… ραντεβού με την ιστορία, αφού την Παρασκευή (17/6), αναζητούν την 7η φετινή νίκη τους που θα ισοφαρίσει την απόλυτη επίδοση που κρατάει ο Παναθηναϊκός στις μεταξύ τους αναμετρήσεις από τη σεζόν 2007/08 όταν οι «πράσινοι» τότε είχαν νικήσει 5 φορές στο ΟΑΚΑ, μία στο Κύπελλο (Ελληνικό) και μία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Αν ο Ολυμπιακός κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα, ότι και να γίνει θα έχει ισοφαρίσει αυτό το ρεκόρ. 

Από την άλλη πλευρά και ο Παναθηναϊκός βρίσκεται μπροστά σε ένα πρωτοφανές, στα χρονικά ρεκόρ, το οποίο όμως έχει αρνητικό πρόσημο… Μετά την 3η φετινή του ήττα στο ΟΑΚΑ από τον Ολυμπιακό βρίσκεται πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει τη χρονιά χωρίς εντός έδρας νίκη σε «ντέρμπι αιωνίων»! Αν η σειρά των τελικών λήξει αύριο στο ΣΕΦ και δεν γίνει 4ο ματς, τότε ο Παναθηναϊκός θα έχει υποστεί τρεις αναπάντητες ήττες την ίδια σεζόν στο σπίτι του από τους ερυθρόλευκους αφού θυμίζουμε προηγήθηκαν αυτές της κανονικής περιόδου σε Euroleague και Basket League. Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν μόνο μία σεζόν, το 2003-04 μία από τις δύο ομάδες δεν κέρδισε κανένα ντέρμπι εντός έδρας και πιο συγκεκριμένα ο Ολυμπιακός. Συνολικά ο Παναθηναϊκός έχει υποστεί τρεις ήττες στο ΟΑΚΑ την ίδια σεζόν για 4η φορά, αφού προηγήθηκαν οι σεζόν 2014/15, 2015/16 και 2017/18 όπου όμως σε αυτές τις περιπτώσεις, ενδιάμεσα σε κάθε μία από τις ήττες, οι «πράσινοι» πήραν έστω και ένα εντός έδρας παιχνίδι.

Τέλος για τους… λάτρεις της στατιστικής, αξίζει να σημειωθεί ότι ο #OlympiacosBC πάει να κλείσει τη χρονιά όντας αήττητος εκτός έδρας στο πρωτάθλημα, γεγονός που είχε να συμβεί 33 ολόκληρα χρόνια, από την περίοδο 1988/89 και τον κραταιό τότε Άρη! Αυτό δεν θα συμβεί, μόνο στην περίπτωση που οι ερυθρόλευκοι χάσουν και τα δύο επόμενα ματς, γεγονός που με την μέχρι τώρα εικόνα των τελικών φαντάζει δύσκολο. Πιο αναλυτικά οι αήττητες εκτός έδρας ομάδες σε ολόκληρη τη διάρκεια μια χρονιάς του ελληνικού πρωταθλήματος:

  • Ομάδα, Ρεκόρ, Σεζόν
  • Α.Ε.Κ.   11-0     1967/68
  • ΟΣΦΠ   11-0     1975/76
  • Άρης     13-0    1985/86
  • Άρης      9-0     1986/87
  • Άρης      9-0     1987/88
  • Άρης     10-0    1988/89
  • ΟΣΦΠ   15-0     2021/22

Όπως βλέπετε ο απολογισμός του 15-0 σε εκτός έδρας ματς, αποτελεί πρωτοφανή επίδοση και το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία πρωταθλήματος μπάσκετ, μέσα σε μια σεζόν, με την ομάδα του Μπαρτζώκα να ετοιμάζεται να κλείσει μια ιστορικά επιτυχημένη χρόνια που θα μνημονεύεται για αρκετό καιρό…

Έκτορας Σταυρόπουλος

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0