Basket Talk

Η ΕΡΤ κοιτάζει τις ομάδες, οι ομάδες τον ΕΣΑΚΕ και ο ΕΣΑΚΕ τη… Γιαδικάρογλου

Η ΕΡΤ κοιτάζει τις ομάδες, οι ομάδες τον ΕΣΑΚΕ και ο ΕΣΑΚΕ τη… Γιαδικάρογλου
Σαν πολλά να μαζεύονται τα ανοιχτά μέτωπα για τον ΕΣΑΚΕ αφού εκτός από τη συνήθη γκρίνια των τελικών των πλέι-οφ ανάμεσα στους «αιώνιους» υπάρχει η ανοιχτή «πληγή» των επικείμενων αποφάσεων της επιτροπής προαδειοδότησης των ομάδων αλλά και το τηλεοπτικό συμβόλαιο με την ΕΡΤ που λήγει σήμερα 10 Ιουνίου και παρά την ύπαρξη οψιόν ανανέωσης, δεν θα ανανεωθεί! 

Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια θα πει κάποιος για το συμβόλαιο της κεντρικής τηλεοπτικής διαχείρισης με την ΕΡΤ όμως όπως και να ‘χει ότι το συγκεκριμένο συμβόλαιο αποφέρει έσοδα που καλύπτουν τουλάχιστον το 50% του μπάτζετ κάποιων ομάδων, ε, δεν μπορείς να το αγνοήσεις.

Το περιβόητο συμβόλαιο είχε υπογραφεί τον Οκτώβριο του 2020, θυμίζω μετά από απειλές των ομάδων και του ΕΣΑΚΕ ότι θα κατεβάσουν ρολά επειδή δεν υπήρχε ενδιαφέρον και αφού παρενέβησαν κυβερνητικά στελέχη (και Υπουργοί) προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της διοίκησης της ΕΡΤ που επ’ ουδενί δεν ήθελε να… μπλέξει με το προιόν της Basket League.

Τότε η ΕΡΤ είχε βγάλει από τα ταμεία της ένα σημαντικό ποσό για τις ομάδες που θα γινόταν μεγαλύτερο αν (όπως και έγινε) επέστρεφε τη σεζόν 2021-22 ο Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα. Η συμφωνία τότε είχε πολυδιαφημιστεί και υπερπροβληθεί ως τεράστια επιτυχία (σ.σ. δεν ξέρω ποιου…) του ΕΣΑΚΕ που κλείδωσε την ΕΡΤ για 3 χρόνια. Μόνο που τα χρόνια ήταν 2+1, δηλαδή με οψιόν ανανέωσης για τη σεζόν 2022-23 οψιόν που λήγει σήμερα 10 Ιουνίου και καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει κάνει κίνηση να την υπογράψει. Στην ΕΡΤ όπως λέγεται δεν θέλουν ούτε να το συζητάνε, στον ΕΣΑΚΕ έχουν άλλα στο κεφάλι τους και πιστεύουν πως όπως κάθε χρόνο όλο και κάποια “άνωθεν παρέμβαση” έστω και στο παραπέντε της έναρξης της επόμενης σεζόν θα φέρει νέο συμβόλαιο. Προγραμματισμός, όχι αστεία…

Εδώ όμως έρχονται οι πληροφορίες που θέλουν την υπόθεση να μην είναι τόσο απλή. Αφενός οι δύο «αιώνιοι» Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ψάχνονται για άλλες πιο προσοδοφόρες για τα ταμεία τους λύσεις με την Cosmote TV να λέγεται πως έχει έτοιμη πρόταση με… τυράκι την κεντρική διαχείριση για 2 σεζόν αλλά που στην ουσία θέλει να «καπαρώσει» τους αιώνιους για 4-5 σεζόν. Όμως αυτό έχει δρόμο ακόμη μέχρι να συμβεί.

Πληροφορίες του BN Sports αναφέρουν ότι τουλάχιστον δύο άλλες ομάδες της Α1 η μία εκ των οποίων είναι η ΑΕΚ έκαναν ήδη κίνηση με ραντεβού και συνάντηση για ξεχωριστή συμφωνία με την ΕΡΤ αλλά έφαγαν… πόρτα αφού η δημόσια τηλεόραση δεν ενδιαφέρεται για μεμονομένες συμφωνίες.

Όλα αυτά ενώ στον ΕΣΑΚΕ κοιτούν τη… Γιαδικάρογλου. Δεν ξέρουν, δεν άκουσαν, δεν είδαν τίποτα αφού έχουν άλλη καυτή (τσουρουφλιστή δηλαδή) “πατάτα” να διαχειριστούν που δεν είναι άλλη από την προαδειοδότηση των ΚΑΕ. Η προθεσμία για το οποίο έληξε τυπικά την 1η Ιουνίου, δόθηκε σιωπηρή (και σύμφωνα με κάποιες λίγες φωνές αντίδρασης, δίχως έγκριση από το ΔΣ) παράταση μέχρι τις 14 Ιουνίου προκειμένου να συμπληρωθούν τα (πολλά) κενά που έχουν τουλάχιστον 4 ομάδες. Για δύο από αυτές, τον Ιωνικό και τον Άρη υπάρχει αισιοδοξία ότι θα προλάβουν μέχρι… σήμερα Παρασκευή (αφού η Δευτέρα είναι αργία…) να καλύψουν τις τρύπες και να κάνουν διακανονισμούς. Για τις άλλες δύο όμως, δηλαδή τη Λάρισα και την ΑΕΚ κανονικά θα ηχήσουν καμπάνες. Θεωρητικά πάντα γιατί αν πιστεύει κανείς ότι ο ΕΣΑΚΕ θα αποβάλει για παράδειγμα την ΑΕΚ επειδή πήγε έναν εντελώς άδειο φάκελο στην επιτροπή είναι γελασμένος.

Μπορεί οι άνθρωποι της λίγκας να διαδίδουν δεξιά και αριστερά πως ανοχή τέλος και να δηλώνουν και ενοχλημένοι από την… μποέμ στάση της ΑΕΚ οι άνθρωποι της οποίας όταν ρωτήθηκαν από την επιτροπή για το αν και πως θα καλυφθεί ο άδειος φάκελος απάντησαν αν μπορείτε διώξτε μας, όμως μέχρι να φτάσουν στο σημείο «αποβολής» υπάρχει τεράστια απόσταση.

Από την άλλη οι ομάδες που ήταν τυπικές (τα 2/3 της λίγκας δηλαδή) θα έχουν κάθε δικαίωμα να αισθάνονται… βλάκες που έσπευσαν να καταθέσουν πλήρη φάκελο και να αντιμετωπίζονται οι ομάδες της λίγκας με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά ανάλογα με το όνομα και την ιστορία τους αλλά αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Για την ακρίβεια το βλέπουμε τα τελευταία (τουλάχιστον) είκοσι χρόνια ξανά και ξανά κάθε χρόνο…

 

Γιάννης Ψαράκης

 www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0