Basket Talk

Ντέγιαν Μποντίρογκα - Χεσούς Μπουένο: Οι διεκδικητές του θρόνου του Μπερτομέου

Ντέγιαν Μποντίρογκα - Χεσούς Μπουένο: Οι διεκδικητές του θρόνου του Μπερτομέου

Οι ομάδες της Euroleague διχάστηκαν τον προηγούμενο καιρό αναφορικά με το αν πρέπει ο Τζόρντι Μπερτομέου να εξακολουθήσει να έχει το γενικό πρόσταγμα της διοργάνωσης. Την Τετάρτη (25/5) αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα ψηφοφορία και ενδέχεται να προκύψει αλλαγή στη θέση του CEO της εταιρείας μετά από 22 χρόνια.

Για τη θέση που θα προκύψει υποψήφιοι να διεκδικήσουν το χρίσμα είναι ο, γνωστός μας Ντέγιαν Μποντίρογκα κι ο Χεσούς Μπουένο αλλά μην αποκλείετε αμφότερους να συμπεριληφθούν σε ένα νέο ιδιαίτερο «σχήμα».

Ο «Ντέκι» προβάλει ως φαβορί

Ο Μποντίρογκα είχε μια τρομερή καριέρα τόσο σε συλλογικό επίπεδο, όσο και με την Εθνική ομάδα. Τα καλύτερά του χρόνια τα πέρασε στο ξεκίνημα του μιλένιουμ, κατακτώντας τρεις φορές την Euroleague, δύο με τον Παναθηναϊκό (2000, 2002) και μια με την Μπαρτσελόνα (2003). Τίτλους κατέκτησε σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία. Με τη Σερβία κυριάρχησε τη δεκαετία του 1990 στις διεθνείς διοργανώσεις, με αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο το 1996 και ουκ ολίγες πρωτιές σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Κύπελλα.

Όταν αποχώρησε από την ενεργό δράση, δεν εγκατέλειψε το άθλημα, παραμένοντας κοντά σε αυτό με την ανάληψη διαφόρων διοικητικών θέσεων. Το 2007 πήρε τη θέση του Γενικού Διευθυντή της Βίρτους Ρόμα. Από το 2011 ως το 2015 ήταν Αντιπρόεδρος στη Σερβική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρησης. Παράλληλα με το πόστο αυτό εντάχθηκε και στη FIBA Europe το 2014 ως Πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνων, στην οποία αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά από το επόμενο έτος.

Αν και είναι σαφώς μεγαλύτερο όνομα από τον Μπουένο, τυχόν εκλογή του μπορεί να φέρει αντιδράσεις από διάφορες ομάδες μέλη της Euroleague.
dejan-bodiroga-kosarkasi-sr-625x375.jpg

Μπουένο το αουτσάιντερ

Ο Χεσούς Μπουένο ήταν ένας παίκτης πολύ χαμηλότερου βεληνεκούς με την καριέρα του να διαρκεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 μέχρι τα μέσα αυτής του 1990, λόγω σοβαρών θεμάτων στα γόνατά του. Προς το τέλος των μπασκετικών ημερών του (1995) είχε ήδη πάρει τη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα στον ισπανικό Σύνδεσμο Αμοιβόμενων Καλαθοσφαιριστών και προήχθη στη θέση του Γενικού Γραμματέα το 1997. Στις ίδιες θέσεις πέρασε και από τον Ευρωπαϊκό αντίστοιχο Σύνδεσμο, όπως και ως Αντιπρόεδρος, από το 1998 μέχρι το 2005.

Από τα τέλη του επόμενου έτους εργάστηκε ως Εκτελεστικός Διευθυντής της Ισπανικής Ομοσπονδίας και ήταν και επικεφαλής της επιτροπής κατάθεσης φακέλου για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Από το 2010 είναι Αντιπρόεδρος στα διάφορα παρακλάδια του NBA σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Μπορεί να μην έχει την καριέρα και το μπασκετικό αποτύπωμα που άφησε ο Μποντίρογκα ως παίκτης, αλλά είναι περισσότερα χρόνια από εκείνον στα διοικητικά του αθλήματος.
chus-bueno_ld7h2wy3uae512sa6621pc0qt.jpg

Γιώργος Διαλυνάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0