Basket Talk

Στην Α1 αλλάζει ένας προπονητής την εβδομάδα από την αρχή της σεζόν!

Στην Α1 αλλάζει ένας προπονητής την εβδομάδα από την αρχή της σεζόν!

Το φύγε ‘συ, έλα συ συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς στο πρωτάθλημα της Basket League και το BN Sports καταγράφει τη λίστα των 28 συνολικά προπονητών που έχουν κάτσει φέτος στους ελληνικούς πάγκους .

Σε μία ακόμα προπονητική αλλαγή προχώρησε ο Προμηθέας Πάτρας. Ο Ηλίας Ζούρος, που είχε προηγουμένως διαδεχθεί τον Λουίς Κασεμίρο, υπέβαλε την παραίτησή του μετά την ήττα της ομάδας του από την ΑΕΚ, με τον Μάκη Γιατρά (σσ. ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε Ομοσπονδιακός τεχνικός στην Εθνική Νέων) να επιστρέφει στο «σπίτι» του για το υπόλοιπο της σεζόν.

Τα παραπάνω γεγονότα, σε συνδυασμό με την πρόσφατη αποκαθήλωση του Δημήτρη Πρίφτη και επαναπρόσληψη του Γιώργου Βόβορα στον Παναθηναϊκό, μας οδήγησαν στο να καταγράψουμε έναν προς ένα τους προπονητές που έχουν κάτσει την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο στους ελληνικούς πάγκους. Το αποτέλεσμα μας εξέπληξε δυσάρεστα ή και όχι, αφού τα τελευταία χρόνια η ιστορία επαναλαμβάνεται!

Μέχρι την ώρα που γράφονται, λοιπόν, αυτές οι γραμμές, μόνο πέντε από τις 13 ομάδες της Basket League έχουν στο «τιμόνι» τους τον ίδιο άνθρωπο με τον οποίο ξεκίνησαν τη χρονιά. Ο λόγος για τον Ολυμπιακό (Μπαρτζώκας), τον ΠΑΟΚ (Λυκογιάννης), τον Απόλλωνα (Βετούλας), τον Κολοσσό (Καντζούρης) και τον Άρη (Καστρίτης).

Οι υπόλοιπες 8, δηλαδή το 61.5%, έχει προβεί σε τουλάχιστον μία αλλαγή, ενώ αρκετές είναι και οι περιπτώσεις των υπηρεσιακών τεχνικών που έχουν κληθεί να κοουτσάρουν εν αναμονή των προσλήψεων ή λόγω άλλων προβλημάτων (πχ. ασθένεια πρώτου προπονητή).

Αυτό σημαίνει ότι από την αρχή της σεζόν, στις 2 Οκτωβρίου του 2021, μέχρι και σήμερα, 19 Απριλίου του 2022, έχουν μεσολαβήσει 199 ημέρες και 28 προπονητές στους πάγκους της Α1, δηλαδή ένας διαφορετικός κάθε 7.1 ημέρες! Ναι, καλά διαβάσατε. Αναλογικά ένας διαφορετικός κόουτς την εβδομάδα!

Αναλυτικά η λίστα των 28 προπονητών

ΑΕΚ: Στέφανος Δέδας – Σάββας Συμεωνίδης (υπηρεσιακός) –  Κούρο Σεγκούρα

Απόλλων Πατρών: Νίκος Βετούλας

Άρης: Γιάννης Καστρίτης – Δημήτρης Βαρβούνης (υπηρεσιακός)

Ηρακλής: Θανάσης Σκουρτόπουλος – Στέργιος Κουφός – Παντελής Μπούτσκος (υπηρεσιακός) –  Κώστας Μέξας

Ιωνικός Νίκαιας: Κούρο Σεγκούρα – Άγγελος Τσίκληρας

Κολοσσός Ρόδου: Ηλίας Καντζούρης

Λάρισα: Νίκος Παπανικολόπουλος – Φώτης Τακιανός

Ολυμπιακός: Γιώργος Μπαρτζώκας

Παναθηναϊκός: Δημήτρης Πρίφτης – Βασίλης Σίμτσακ (υπηρεσιακός) –  Γιώργος Βόβορας

ΠΑΟΚ: Άρης Λυκογιάννης

Περιστέρι: Σωτήρης Μανωλόπουλος – Κώστας Παπαμάρκος (υπηρεσιακός) – Μίλαν Τόμιτς

Προμηθέας Πάτρας: Λουίς Κασεμίρο – Κώστας Ντούβας (υπηρεσιακός) –  Ηλίας Ζούρος – Μάκης Γιατράς

Λαύριο: Χρήστος Σερέλης – Σάββας Καμπερίδης

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις που αναφέραμε παραπάνω προέκυψε ένα ακόμα ενδιαφέρον στατιστικό. Οι 6 από τους 13 σημερινούς προπονητές του ελληνικού πρωταθλήματος, έχουν ξαναβρεθεί και παλαιότερα στον ίδιο ρόλο, στον ίδιο σύλλογο.

Ο Βετούλας πέρασε μια πενταετία (2010-15) στον πάγκο του Απόλλωνα, ο Καστρίτης ήταν πρώτος προπονητής στον Άρη και τη σεζόν 2018-19, όπως και ο Κώστας Μέξας στον Ηρακλή. Τα ηνία του Ολυμπιακού είχε ο Γιώργος Μπαρτζώκας από το 2012 έως και το 2014, ενώ η σχέση του Μάκη Γιατρά με τον Προμηθέα είναι αυτή με την μεγαλύτερη προϊστορία (2013-16 και 2017-021). Σύντομες θητείες σε Ιωνικό και Παναθηναϊκό ξαναείχαν την προηγούμενη χρονιά οι Άγγελος Τσίκληρας (σσ. μετά την αποχώρηση του Βαγγέλη Αγγέλου για την ΑΕΚ) και Γιώργος Βόβορας αντίστοιχα.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, όλοι λίγο πολύ κάνουν τον κύκλο τους και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επανέρχονται στο προσκήνιο του ελληνικού πρωταθλήματος.

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0