Basket Talk

Αργύρης Πεδουλάκης: Όλο φεύγει «κι όμως είναι ακόμα εδώ» - Η 4η θητεία του «Αρτζι» στον Παναθηναϊκό!

Αργύρης Πεδουλάκης: Όλο φεύγει «κι όμως είναι ακόμα εδώ» - Η 4η θητεία του «Αρτζι» στον Παναθηναϊκό!
Ο Αργύρης Πεδουλάκης επιστρέφει για τέταρτη φορά στον Παναθηναϊκό και το BN Sports καταγράφει το χρονικό μιας σχέσης που κάνει ατέρμονους κύκλους. 
Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλο τα ίδια μένουν. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει κάποια άλλη φράση που να περιγράφει ιδανικότερα τη σχέση του Αργύρη Πεδουλάκη με τον Παναθηναϊκό.

Ο Έλληνας προπονητής εντάσσεται για τέταρτη φορά στο δυναμικό του «τριφυλλιού», έστω και από διαφορετικό πόστο, αφού αναλαμβάνει χρέη Τεχνικού Διευθυντή. Μάλιστα, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, που αποφάσισε να επιστρέψει ενεργά στα δρώμενα της ΚΑΕ, του παραχώρησε εν λευκώ τη διαχείριση του αγωνιστικού τμήματος και την επιλογή του νέου προπονητή, μια εξέλιξη που εξέπληξε τους πάντες, αφού λίγο ή πολύ όλοι είχαν σκεφτεί το ενδεχόμενο της αποδέσμευσης Πρίφτη μετά την τέταρτη φετινή ήττα από τον Ολυμπιακό, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί κάτι τέτοιο.

Το BN Sports σκιαγραφεί, λοιπόν, αυτή την ατέρμονη σχέση του «Άρτζι» με τον Παναθηναϊκό, ξετυλίγοντας το νήμα από την αρχή.


Κάθε αρχή και δύσκολη 

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει αναλάβει τα ηνία από τους αείμνηστους Παύλο και Θανάση. Η εποχή των δύο Πατριαρχών του μπασκετικού τμήματος, αλλά και του «άρχοντα των δαχτυλιδιών» Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ο νέος πρόεδρος έδωσε τα κλειδιά της ομάδας στον Αργύρη Πεδουλάκη. Η συνεργασία των δύο πλευρών κράτησε 614 ημέρες. Από τις 2 Ιουλίου του 2012 έως και τις 8 Μαρτίου του 2014. 

Παρά τις δυσκολίες η χρονιά κύλησε καλά τηρουμένων των αναλογιών, με τους «πράσινους» να κατακτούν το double, «σκουπίζοντας» μάλιστα τον Ολυμπιακό στη σειρά των τελικών. Η δεύτερη σεζόν δεν είχε βέβαια ανάλογη συνέχεια. Η ήττα από την Λαμποράλ Κούτσα (σσ. σημερινή Μπασκόνια) στο Top-16 της Euroleague έφερε την πρόωρη αποδέσμευση του Έλληνα τεχνικού. Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο τα αρνητικά αποτελέσματα στην Ευρώπη, αλλά κυρίως η μη χρησιμοποίηση των Ελλήνων παικτών, παρά την... στροφή που ήθελε να κάνει η ομάδα, επενδύοντας στο γηγενές στοιχείο, ούτως ώστε να στήσει κάτι από την αρχή.

Δύο μέρες μετά το πρώτο διαζύγιο των δύο πλευρών, στις 10 Μαρτίου του 2014, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης κλήθηκε στο πόστο του υπηρεσιακού προπονητή. Δίπλα του, στο τεχνικό τιμ της ομάδας είχε βρεθεί μάλιστα ο Δημήτρης Πρίφτης (τι ειρωνεία), τον οποίο ο Παναθηναϊκός είχε... δανειστεί από τον Κολοσσό Ρόδου

Δεύτερη ευκαιρία

Τη σεζόν 2015-16 ο Παναθηναϊκός έφερε στο ΟΑΚΑ τον Σάσα Τζόρτζεβιτς, όμως η μη πρόκριση στο Final 4, με τον τρόπο που ήρθε (σσ. 3-0 στα playoffs με την Μπασκόνια), προκάλεσε το άδοξο τέλος της συνεργασίας με τον Σέρβο προπονητή στις 20 Απριλίου του 2016. Την ίδια κιόλας ημέρα ανακοινώθηκε η επιστροφή του Αργύρη Πεδουλάκη, με την ομάδα να δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε έναν άνθρωπο που γνώριζε από πρώτο χέρι το τρόπο λειτουργίας του συλλόγου. Παρά την απώλεια του πρωταθλήματος στην τελευταία σεζόν της καριέρας του Δημήτρη Διαμαντίδη (σσ. ο Ολυμπιακός είχε αλώσει δις το ΟΑΚΑ με buzzer beater του Βασίλη Σπανούλη), ο «Άρτζι» στηρίχτηκε και παρέμεινε στο πόστο του για την νέα σεζόν. 

Η χρονιά δεν άρχισε με καλούς οιωνούς. Παραμονές της πρεμιέρας του πρωταθλήματος ο Πεδουλάκης μανούριασε με τον Μάικ Τζέιμς, με τον τελευταίο να σπάει μια τζαμαρία με το χέρι του καθώς όδευε προς τα αποδυτήρια, με αποτέλεσμα να βγει νοκ άουτ. Η σταγόνα που ξεχείλισε όμως το ποτήρι ήταν η βαριά ήττα με 25 πόντους από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Η δεύτερη θητεία του έληξε λοιπόν στις 18 Οκτωβρίου του 2016 και είχε συνολική διάρκεια 181 ημέρες. Ο Γιώργος Βόβορας «έκατσε στο πόδι του» για τα επόμενα 24ωρα, αφού τέσσερις ημέρες αργότερα ήρθε η συμφωνία με τον Τσάβι Πασκουάλ

Τρίτη και φαρμακερή #not

Μετά και τη δεύτερη αποχώρησή του από το ΟΑΚΑ ο Αργύρης Πεδουλάκης βρήκε μπασκετική στέγη στην άλλη μεγάλη αγάπη του, το Περιστέρι, επιδεικνύοντας αρκετά καλό έργο. Στις 24 Ιουνίου του 2019 ήρθε το τρίτο κάλεσμα από τον Παναθηναϊκό με τον Πεδουλάκη να λέει το πολυπόθητο «ναι» και να αναλαμβάνει την ομάδα στην μετά Ρικ Πιτίνο εποχή, που αποχώρησε για την πατρίδα του για οικογενειακούς λόγους. 

Το «τριφύλλι» κινήθηκε δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι φέρνοντας στην Αθήνα μεταξύ άλλων τους Τζίμερ Φριντέτ, Ουέσλι Τζόνσον και Ταϊρίς Ράις. Οι εν λόγω κινήσεις ανέβασαν τις προσδοκίες του κοινού, αλλά η εικόνα στο παρκέ δεν τις δικαίωσε. Η ομάδα ήταν καλή στο επιθετικό κομμάτι, αλλά έμπαζε πίσω, κάτι που ήταν αφενός εμφανές δια γυμνού οφθαλμού, αφετέρου παράδοξο για τη φιλοσοφία του Έλληνα τεχνικού, ο οποίος ήταν γνωστός για την αμυντικογενή του προσέγγιση. Η εντός έδρας ήττα από την αδύναμη Άλμπα Βερολίνου με 106-105 (σσ. το ματς είχε πάει σε διπλή παράταση) στην 8η αγωνιστική της Euroleague πυροδότησε την τρίτη, αλλά όχι φαρμακερή, απόλυση του Έλληνα τεχνικού στις 15 Νοεμβρίου του 2019, δηλαδή, έπειτα από 145 ημέρες. Ο Γιώργος Βόβορας ανέλαβα εκ νέου υπηρεσιακός, μέχρι που ο Hall of Famer Πιτίνο έκανε come back. 

Η έκπληξη του 2022

Μία δεκαετία (!) μετά και ο Παναθηναϊκός επιμένει στην ίδια, ή σε παρεμφερή αν προτιμάτε, συνταγή δείχνοντας για 4η φορά εμπιστοσύνη στον 58χρονο τεχνικό. Μπορεί αυτή τη φορά να μην κοουτσάρει εκείνος, αλλά η ευθύνη της εξεύρεσης ικανού προπονητή, μεσούσης δε της σεζόν, σίγουρα δεν αποτελεί.

Θα επαναληφθεί η ιστορία ή μήπως τώρα θα έχει happy end; Η συνέχεια επί της οθόνης, εε, επί του παρκέ ήθελα να πω! 

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0