Basket Talk

Ο Τζα Μοράντ θυμάται όλους όσους τον ξέγραψαν (video)

Ο Τζα Μοράντ θυμάται όλους όσους τον ξέγραψαν (video)

Ο Τζα Μοράντ βρίσκεται μόλις στην τρίτη του χρονιά στο ΝΒΑ κι όμως παίζει σαν MVP. Είναι ο κύριος λόγος που οι Μέμφις Γκρίζλις είναι άνετα εντός τετράδας και παλεύουν ακόμα και για τη δεύτερη θέση με τους Ουόριορς. Ένας παίκτης που υποτιμήθηκε πολύ μέχρι να φτάσει στο NBA, τώρα βρίσκεται στην κεντρική σκηνή.

Ο Τζα Μοράντ μπήκε στο NBA τη χρονιά του κορωνοϊού, τη σεζόν 2019-2020. Ήταν η δεύτερη επιλογή πίσω από τον Ζάιον Γουίλιαμσον στο ντραφτ κι όμως λόγω του ονόματος του θηριώδους φόργουορντ που επελέγη από τους Πέλικανς, πριν καταλήξει εκείνος στην πολιτεία του Τενεσί, πέρασε απαρατήρητος από πολλούς.

Ο Ζάιον έχασε (και συνεχίζει να χάνει) πολλούς αγώνες λόγω τραυματισμών και κακής φυσικής κατάστασης, οπότε ο Τζα είχε πλέον την προσοχή πάνω του. Παρά τους 17.8 πόντους, τις 7.3 ασίστ και τα 3.7 ριμπάουντ πάλι δεν συγκινήθηκαν πολλοί. Το σκηνικό του θύμιζε την κολεγιακή του διαδρομή.

part0-e1559759289627-1024x683.jpg

Ευτυχώς που κάποιος πεινούσε και διψούσε

Ο Μοράντ πάντα ήταν καλός, όμως ζούσε σε μια περιοχή που δεν είχε πολύ προβολή και δεν ήταν γνωστός εντός αυτής. Συνάντησε δυσκολίες ακόμα και στο κολέγιο, αφού βρήκε υποτροφία… κατά λάθος.

Ο Τζέιμς Κέιν, βοηθός προπονητή στο Μάρεϊ Στέιτ, βρισκόταν σε ένα event με πολλά λυκειόπαιδα, έχοντας κατά νου να τσεκάρει κάποιον παίκτη, όμως πεινούσε κι έπρεπε να πάει στο κυλικείο. Την ώρα που πήρε πατατάκια κι αναψυκτικό, άκουσε την μπάλα να χτυπά σε ένα βοηθητικό γηπεδάκι. Εκεί ήταν όλοι οι αργοπορημένοι παίκτες, ανάμεσά τους κι ο Μοράντ.

Σε λίγα λεπτά ο Κέιν πήρε τον προϊστάμενό του, κόουτς Ματ ΜακΜάχον και εκείνος αμέσως πήρε το αεροπλάνο. Την επόμενη μέρα του πρότειναν να φοιτήσει στο Μάρεϊ Στέιτ.

Ο Μοράντ είχε πλέον πρόσκληση κι από τα μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όμως διάλεξε τελικά αυτό που τον επέλεξε, όπως ο ίδιος είπε. Μετά, όταν μπήκε στο NBA έβρισκε μπροστά του συνεχώς τον Γουίλιαμσον, όμως δεν το έβαλε κάτω.

Συνδυάζοντας ουσία και θέαμα

Το 2021 ανέβασε την απόδοσή του στους 19 πόντους, τα 4 ριμπάουντ και τις 7.4 ασίστ ανά αγώνα. Ήταν η δεύτερή του σεζόν κι ένιωθε πιο άνετα, προσφέροντας όλο και περισσότερες θεαματικές φάσεις.

Πέραν της όλης τεχνικής κατάρτισης, ένα άλλο στοιχείο του παιχνιδιού του είναι άξιο προσοχής. Παρόλο που δεν φοβάται τις επαφές, δεν σπρώχνει με τους αγκώνες τους αντιπάλους για να δημιουργήσει χώρο, σε αντίθεση με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και άλλους παίκτες, απλώς περνά από δίπλα τους.

Μπορεί να κάνει κάθε είδους διαφορετικό lay-up, να μείνει στον αέρα όσο χρειαστεί για να απεμπλακεί από τα μαρκαρίσματα και να βρει στόχο. Όλο αυτό το πακέτο μαζί με την έφεσή του στις πάσες τον κάνει τον πόιντ γκαρντ που κάθε ομάδα θα ήθελε, αλλά ευτυχώς για τους Γκρίζλις μόνο εκείνοι τον έχουν.

Μονόδρομος το φετινό step up

Το καλοκαίρι η ομάδα έκανε μικρές κινήσεις που την ανέβασαν επίπεδο, με κορυφαία αυτή του Στίβεν Άνταμς. Ο Νεοζηλανδός σέντερ πήγε στο Μέμφις αντί του Γιόνας Βαλαντσιούνας και μπορεί στα χαρτιά να είχε μικρή παραγωγικότητα, όμως κάνει δουλειές που δε φαίνονται.

Το γεγονός ότι είναι πολύ καλός στο να δίνει σκριν, βοηθά τον Μοράντ να ξεμαρκαριστεί ευκολότερα. Είτε θα μοιράσει την μπάλα αλλού, είτε θα διεισδύσει προς τα μέσα, δίνοντας του επιλογές.

Κι επειδή όλα τα πράγματα είναι μια «αλυσίδα» στο παρκέ, τρεις είναι οι πιθανοί αποδέκτες των πασών του συνήθως. Είτε ο Ντέσμοντ Μπέιν που δείχνει από τη δεύτερή του κιόλας σεζόν την ικανότητά του στο τρίποντο, μαζί με τον Μπρουκς στην περιφέρεια είτε ο Τζάρεν Τζάκσον Τζούνιορ, που βρίσκει τα πατήματά του μετά τον τραυματισμό του.

Με αυτούς τους τέσσερις ως «πυρήνα» της ομάδας και με έναν προπονητή στο πρόσωπο του Τέιλορ Τζένκινς ο οποίος έχει παρατάξει πάνω από 400 διαφορετικές πεντάδες ως τώρα, ώστε όλοι να μοιράζονται τα λεπτά και να είναι ξεκούραστοι, ήταν σίγουρο πως θα ερχόταν σύντομα περαιτέρω άνοδος από πλευράς Μοράντ και αυτό ακριβώς συνέβη.

27.6 πόντοι, 5.9 ριμπάουντ, 6.6 ασίστ και πρώτη φορά βασικός στο All Star Game. 52 πόντοι και ρεκόρ καριέρας για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες κόντρα στους Σαν Αντόνιο Σπερς. Αξίζει να βρίσκεται στη συζήτηση για τον φετινό MVP κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο κάτοχος του βραβείου το 2001, ο Άλεν Αίβερσον, όπως έδειξε με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Μοράντ απολαμβάνει το μπάσκετ κάθε δευτερόλεπτο και μετατρέπει τους Γκρίζλις από ομάδα του μέλλοντος σε ομάδα του παρόντος. Θυμάται από που και πως ξεκίνησε, όπως και όλους όσους αδιαφορούσαν για το ταλέντο του, δίνοντας τους την καλύτερη απάντηση στο γήπεδο.

Γιώργος Διαλυνάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0