Basket Talk

Με Αντετοκούνμπο, Ντόρσεϊ και Κουφό η τελευταία αποστολή της Ελλάδας στην Τουρκία

Με Αντετοκούνμπο, Ντόρσεϊ και Κουφό η τελευταία αποστολή της Ελλάδας στην Τουρκία

Η Εθνική Ελλάδας αντιμετωπίζει στο «Sinan Erdem» την Τουρκία (27/02 19:00) , για την 4η αγωνιστική των προκριματικών «παραθύρων» του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 και επιστρέφει για αγώνα στη γειτονική μας χώρα μετά από έξι χρόνια, έχοντας φυσικά πολύ διαφορετική σύνθεση σε σχέση με τότε.

Το ημερολόγιο έγραφε 26 Ιουνίου 2016. Η Εθνική Ελλάδας είχε βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη για να δώσει φιλικό προετοιμασίας κόντρα στην Τουρκία, ενόψει του Προολυμπιακού Τουρνουά στο Τορίνο.  Προπονητής της «επίσημης αγαπημένης» ήταν τότε ο Φώτης Κατσικάρης, ενώ δίπλα του βρίσκονταν ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, μετέπειτα πρώτος προπονητής της Εθνικής και ο Δημήτρης Πρίφτης, νυν τεχνικός του Παναθηναϊκού.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα πρόσωπα που κάθονταν τότε στον πάγκο, παρουσιάζει η δωδεκάδα που αγωνίστηκε στο ματς και έφερε τη νίκη με 75-70. Στην εν λόγω αποστολή λοιπόν υπήρχαν οι: Γιάννης Αντετοκούνμπο (Μιλγουόκι Μπακς), Τάιλερ Ντόρσεϊ (Πανεπιστήμιο Όρεγκον), Κώστας Κουφός (Σακραμέντο Κινγκς), Ιωάννης Παπαπέτρου (Ολυμπιακός), Δημήτρης Αγραβάνης (Ολυμπιακός), Νικ Καλάθης (Παναθηναϊκός), Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Παναθηναϊκός), Γιάννης Μπουρούσης (Λαμποράλ Κούτσα – σημερινή Μπασκόνια), Γιάννης Αθηναίου (Ολυμπιακός), Θανάσης Αντετοκούνμπο (Γουέτσεστερ Νικς), Βαγγέλης Μάντζαρης (Ολυμπιακός) και Γιώργος Μπόγρης (Μπιλμπάο).

dorsey-turkey-greece-2016.jpg

Αυτό το παιχνίδι είχε όμως ανεπίσημο χαρακτήρα. Το τελευταίο ματς που έδωσε η Ελλάδα επί τουρκικού εδάφους για μεγάλη διοργάνωση χρονολογείται ακόμα παλαιότερα. Πρόκειται για την ήττα της Ελλάδας από την Τουρκία (76-65) για τη φάση των Ομίλων του Mundobasket 2010 (31/08/10, Άγκυρα). Να θυμίσουμε ότι οι οικοδεσπότες είχαν φτάσει μέχρι τον τελικό του τουρνουά, αλλά ηττήθηκαν με 81-64 από τις ΗΠΑ.

Πρώτος προπονητής του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν τότε ο Γιόνας Καζλάουσκας, έχοντας για βοηθούς τους Δημήτρη Πρίφτη και Γιάννη Σφαιρόπουλο, ενώ οι 9 από τους 12 παίκτες που φόρεσαν τότε «γαλανόλευκα» έχουν πια κρεμάσει τα παπούτσια τους.

kazlauskas-turkey-greece-2010.jpg

Ποιοι είναι αυτοί; Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Αντώνης Φώτσης, Κώστας Καϊμακόγλου, Ίαν Βουγιούκας, Βασίλης Σπανούλης, Στράτος Περπέρογλου, Νίκος Ζήσης και Κώστας Τσαρτσαρής. Οι τρεις που συνεχίζουν να αγωνίζονται μέχρι και σήμερα είναι ο Νικ Καλάθης της Μπαρτσελόνα, ο Γιάννης Μπουρούσης, που ανακάλεσε την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α2 με την ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Καρδίτσας και ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Γιώργος Πρίντεζης, που αποτελεί και τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο αυτών εποχών (σσ. παρόλο που θα παίξει στο επερχόμενο ματς).

diamantidis-turkey-greece-2010.jpg

Η αποστολή της Ελλάδας για τον σημερινό (27/02 19:00) αγώνα με την Τουρκία απαρτίζεται από 13 παίκτες, τους Νίκο Ρογκαβόπουλο, Γιαννούλη Λαρεντζάκη, Δημήτρη Αγραβάνη, Κώστα Σλούκα, Παναγιώτης Καλαϊτζάκη, Γιώργος Παπαγιάννη, Κώστας Παπανικολάου, Βασίλη Μουράτο, Δημήτρη Μωραΐτη, Γιάννης Κουζέλογλου, Κώστα Γόντικα, Νίκο Γκίκα και Δημήτρη Κακλαμανάκη, ενώ στο «τιμόνι» βρίσκεται ο Σωτήρης Μανωλόπουλος, με τους Σάββα Καμπερίδη και Ισίδωρο Κουτσό.

Μπορεί λοιπόν τα χρόνια να έχουν περάσει, οι αθλητές που απαρτίζουν την ομάδα να έχουν αλλάξει, αλλά ο σκοπός είναι πάντα ο ίδιος. Ο σκοπός είναι η νίκη κι αυτό φυσικά δεν έχει να κάνει με τον αντίπαλο που βρίσκεται απέναντί μας, αλλά με το εθνόσημο!

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0