Basket Talk

Μάικ Τζέιμς: Ο... τρελός τους έχει 3.000 (video)

Μάικ Τζέιμς: Ο... τρελός τους έχει 3.000 (video)
Ο Μάικ Τζέιμς έφτασε τους 3.000 πόντους στην Euroleague, σκαρφαλώνοντας στην πρώτη θέση των Αμερικανών σκόρερ της διοργάνωσης και το BN Sports θυμάται την μέχρι τώρα διαδρομή του. 

Ο Μάικ Τζέιμς είναι πια ο πρώτος Αμερικανός σκόρερ στην ιστορία της Euroleague, φτάνοντας ακριβώς τους 3.000 πόντους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, μετά και την εμφατική νίκη της Μονακό κόντρα στη Βιλερμπάν (100-75), στο πλαίσιο εξ'αναβολής αναμέτρησης για την 19η αγωνιστική.

Στη δεύτερη θέση, με 2.888 πόντους and counting ακολουθεί ο Κάιλ Χάινς της Αρμάνι Μιλάνο, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει ο παλαίμαχος γκαρντ Μάρκους Μπράουν, που είχε θητεύσει σε Μπενετόν, Εφές, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ουνικάχα Μάλαγα, Ζαλγκίρις Κάουνας και Μακάμπι Τελ Αβίβ μετρώντας συνολικά 2.739 πόντους. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Τζέισι Κάρολ, που δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την απόσυρσή του αν και απέχει από τα αγωνιστικά δρώμενα, με 2.607 πόντους.

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων, την πρωτιά ανάμεσα στους Αμερικανούς με 3.653 πόντους κατέχει ο Κιθ Λάνγκφορντ, ο οποίος ετοιμάζεται να φορέσει και πάλι τη φανέλα της ΑΕΚ και να επιστρέψει στα παρκέ μετά από μισή σεζόν αγωνιστικής απραξίας. Δεύτερος είναι ο Τζέι Αρ Χόλντεν που ολοκλήρωσε την επιτυχημένη καριέρα του με 3.136 πόντους. Τρίτος είναι ο Τζέισι Κάρολ με 3.081 πόντους, ενώ ο Μάικ Τζέιμς με τους 3.000 πόντους του συμπληρώνει την τετράδα.

Από το μηδέν έως τους 3.000 πόντους

Πως έφτασε όμως μέχρι εκεί ο αν μη τι άλλο εκρηκτικός Αμερικανός γκαρντ; Το όνομα του Μάικ Τζέιμς άρχισε να να γίνεται ευρύτερα γνωστό τη σεζόν 2014-15, όταν και μετακόμισε στη Μπασκόνια (σσ. τότε Λαμποράλ Κούτσα), αφού προηγουμένως είχε κάνει τα πρώτα του επαγγελαμτικά βήματα σε Ζάγκρεμπ, Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν, Ομέγκνα, αλλά και στον δικό μας Κολοσσό Ρόδου.

Στη rookie σεζόν του στην Euroleague o Τζέιμς έβαλε 178 πόντους σε 16 παιχνίδια, παρότι σούταρε με το φτωχό 22.6% από τη γραμμή του τριπόντου. Τη σεζόν 2015-16 η συμβολή του στο παιχνίδι των Βάσκων αυξήθηκε αισθητά, αφού ο Τζέιμς πέτυχε συνολικά 289 πόντους σε 29 αναμετρήσεις, ενώ παράλληλα (υπερ)διπλασίασε τα ριμπάουντ (75 από 37) και τις ασίστ του (78 από 30), βοηθώντας τα μέγιστα την ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς να φτάσει μέχρι το Final 4 του Βερολίνου.

james_baskonia.jpg

Το 2016 ήρθε η ώρα της επιστροφής στην Ελλάδα, αυτή τη φορά για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, τον οποίο ο Τζέιμς και η παρέα του «σκούπισαν» μερικούς μήνες νωρίτερα στα play-offs της Euroleague. Την πρώτη χρονιά του με τα «πράσινα» ο βραχύσωμος γκαρντ ήταν αρκετά παραγωγικός, σημειώνοντας 328 πόντους σε 25 ευρωπαϊκά ματς.

Κάπου εκεί ήρθε η ώρα του επαναπατρισμού και του μεγάλου ονείρου του NBA. Το ντεμπούτο του στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου ήρθε στις 17 Οκτωβρίου του 2017, με τη φανέλα των Φοίνιξ Σανς. Παρά τις αρκετά καλές του εμφανίσεις, οι «Ήλιοι» τον αποδέσευσαν τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Τον Ιανουάριο του 2018 υπέγραψε two-way contract με τους Νιου Όρλεαν Πέλικανς, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος στις 10 Φεβρουαρίου.

james_panathinaikos_1.jpg

Τρεις μόλις ημέρες αργότερα επισημοποιήθηκε το comeback του στον Παναθηναϊκό, μια υπόθεση που είχε χειριστεί προσωπικά ο τότε ισχυρός άνδρας του «τριφυλλιού», Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Στα 12 υπολειπόμενα παιχνίδι της ευρωπαϊκής σεζόν 2017-18, ο Τζέιμς μέτρησε ακόμα 194 πόντους.

Η σεζόν 2018-19 τον βρήκε στη γειτονική Ιταλία. Με την Αρμάνι Μιλάνο η παραγωγικότητα του Τζέιμς εκτοξεύτηκε και έφτασε στους 595 πόντους, στα 114 ριμπάουντ και στις 191 ασίστ σε 30 παιχνίδια. Ωστόσο, η συνεργασία των δύο πλευρών έληξε πρόωρα και κάπως άγαρμπα, μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Ετόρε Μεσίνα.

EUROLEAGUE / Q͉́ - ϓ֐ (֙ԏÑVɁ: EUROKINISSI)

Αυτό έδωσε την ευκαιρία στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη να εντάξει τον χαρισματικό σκόρερ στο δυναμικό της. Τη σεζόν 2019-20, που σταμάτησε άδοξα στην 28η στροφή της Euroleague, λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας, ο Τζέιμς είχε προλάβει να σημειώσει ήδη 590 πόντους, δηλαδή 21.1 κατά μέσο όρο!



Η σεζόν 2020-21 σταμάτησε πάλι νωρίτερα, αυτή τη φορά όμως μόνο για τον Αμερικανό, που έπειτα από διάφορες προστριβές με τους συμπαίκτες και τον προπονητή του, ξαναγύρισε στις ΗΠΑ και βρήκε δύο διαδοχικά 10ήμερα συμβόλαια με τους Μπρούκλιν Νετς.

james_cska.jpg

Η μη εύρεση συμβολαίου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και η πρόταση της νεοφώτιστης Μονακό επανέφεραν τον Τζέιμς στα ευρωπαϊκά σαλόνια, με τον ίδιο να μετράει για την ώρα 304 πόντους σε 20 αναμετρήσεις.



Οι μπελάδες

Η διαδορομή του Μάικ Τζέιμς προς την καταξίωση και προς τους 3.000 πόντους δεν ήταν όμως ρόδινη, αφού η δόση τρέλας που κουβαλάει έχει επιφέρει αρκετά... προβλήματα. Θα αναφέρουμε επιγραμματικά μερικά από αυτά. Παραδείγματος χάρη, τη τζαμαρία που έσπασε σε μια προπόνηση ΟΑΚΑ, όταν ο Αργύρης Πεδουλάκης τον έστειλε στα αποδυτήρια, με αποτέλεσμα να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση στο χέρι και να μείνει για να εύλογο χρονικό διάστημα εκτός αγωνιστικής δράσης.

james_pao_tzamaria.jpg

Άλλο τρανό παράδειγμα ήταν το e-mail αποδέσμευσης που έλαβε από τον Ετόρε Μεσίνα τον Αύγουστο του 2019, το οποίο έκανε λόγο για μια σειρά παραβιάσεων του εσωτερικού κανονισμού της Αρμάνι.

Τα όσα διαδραματίστηκαν πέρσι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αφότου η ομάδα αρνήθηκε να του δώσει άδεια για να παραστεί στην κηδεία του παππού του στις ΗΠΑ, είναι λίγο πολύ γνωστά, ενώ και φέτος οι συγκρούσεις που είχε φανεί να έχει με τον Ζβέζνταν Μίτροβιτς, έφεραν την απόλυση του Μαυροβούνιου τεχνικού και την αντικατάστασή του από τον Σάσα Ομπράντοβιτς.

Μένει να δούμε πόσα χρόνια ακόμα θα τον απολαμβάνουμε το πλούσιο ταλέντου του Μάικ Τζέιμς στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση και σε πόσα ακόμα... επεισόδια θα εμπλακεί.

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0