Basket Talk

Άντι Ράουτινς όπως λέμε... Μάικλ Τζόρνταν (video)

Άντι Ράουτινς όπως λέμε... Μάικλ Τζόρνταν (video)

Η οικογένεια Ράουτινς μπορεί να μην έτυχε να αντιμετωπίσει τον «αέρινο», αλλά πλέον συνδέεται με το όνομά του με έναν ιδιαίτερο τρόπο...

Tι κι αν η FIBA έχει επιβάλλει απαγόρευση μεταγραφών στην ΑΕΚ των 17 (!) ban; Αν το letter of clearance του εκάστοτε παίκτη που θέλει η «Ένωση» βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους, τότε ούτε η Παγκόσμια Ομοσπονδία, ούτε η ΕΟΚ μπορεί να εμποδίσει τον «γάμο». Πατώντας πάνω σε αυτό το «παραθυράκι» του νόμου, η ομάδα του Στέφανου Δέδα υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Αντώνη Κόνιαρη, τον Γιάννη Κουζέλογλου και εσχάτως τον Άντι Ράουτινς.

Η περίπτωση του Καναδού ξεχωρίζει όμως από τις δύο προηγούμενες, αφού ο 35χρονος πλέον σούτινγκ γκαρντ έχει να αγωνιστεί σε επίσημο παιχνίδι από τις 5 Μαρτίου του 2020, δηλαδή σχεδόν δύο χρόνια! Η τελευταία συμμετοχή του σε επίπεδο Euroleague ήταν στο πλαίσιο της αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για την 28η αγωνιστική της σεζόν 2019-20. Εκείνο ήταν μάλιστα το τελευταίο ματς πριν η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση κατεβάσει ρολά, λόγω του ξεσπάσματος της πανδημία. Ενώ, σε επίπεδο ελληνικού πρωταθλήματος, το τελευταίο του ματς ήταν τρεις ημέρες αργότερα, στις 8 Μαρτίου, απέναντι στον Ιωνικό Νίκαιας

Με αφορμή λοιπόν τον Άντι Ράουτινς θα θυμηθούμε άλλες περιπτώσεις παικτών που είχαν κόψει το μπάσκετ και επέστρεψαν μετά από χρόνια στην ενεργό δράση. Πρώτος και καλύτερος φυσικά ο ένας και μοναδικός Μάικλ Τζόρνταν τον οποίο ο πατήρ Λίο Ράουτινς δε «συναπάντησε» στο ΝΒΑ (ο Λίο έπαιξε το 1983-84 σε Φιλαντέλφια και Ατλάντα, ο Τζόρνταν πήγε το 1984-85), όπως φυσικά και ο γιος Άντι.

Leo and Andy Rautins play basketball at Jamesville-DeWitt Elementary School.Gloria Wright / The Post-Standard

Ο Τζόρνταν λοιπόν αποσύρθηκε μετά το πέρας της σεζόν 1992-93, επιχείρησε να γίνει επαγγελματίας παίκτης του μπέιζμπολ και ξαφνικά ,στις 18 Μαρτίου του 1995, έστειλε ένα φαξ στους Σικάγο Μπουλς, γράφοντας το περιβόητο «I'm back»! Την επόμενη κιόλας ημέρα, ο MJ πήρε κανονικά μέρος στον εκτός έδρας αγώνα των «ταύρων» με τους Ιντιάνα Πέισερς, μετρώντας 19 πόντους, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 3 κλεψίματα. Κι όχι μόνο επέστρεψε δριμύτερος, αλλά κατέκτησε τρία ακόμα πρωταθλήματα!

Ο Τζόρνταν αποσύρθηκε εκ νέου τον Ιανουάριο του 1999 και επέστρεψε ξανά στο NBA στις 25 Σεπτεμβρίου του 2001. Αυτή τη φορά με τη φανέλα των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς. Ο «Air» κρέμασε οριστικά τα παπούτσια του στις 16 Απριλίου του 2003, αγωνιζόμενος για μια τελευταία φορά κόντρα στους Φιλαντέλφια Σίξερς.

Μια πιο δική μας περίπτωση είναι αυτή του Γιάννη Μπουρούση, που ανακοίνωσε ότι βγαίνει στη...σύνταξη στις 9 Ιουλίου του 2021, αλλά αναθεώρησε και ξανάβαλε τα μπασκετικά του παπούτσι για χάρη της ομάδας της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Καρδίτσας, η οποία αγωνίζεται στην Α2 και αποσκοπεί στην άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Μπορεί ο Μπουρούσης να μην έμεινε εκτός για χρόνια, αλλά η κίνησή του αυτή δεν είναι και η πλέον συνηθισμένη και πιθανότατα να έχει σύντομη ημερομηνία λήξης. Μέχρι στιγμής η ομάδα μετράει 8 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και ο 38χρονος σέντερ έχει 100 πόντους (16.7 μ.ό), 41 ριμπάουντ (6.8 μ.ό), 14 ασίστ (2.3 μ.ό) και 9 κλεψίματα (1.5 μ.ό) στα έξι παιχνίδια που έχει αγωνιστεί με το συγκρότημα του Δημήτρη Λιόγα.

Πολύ πρόσφατα, επάνοδο στην ενεργό δράση μετά από 9 σχεδόν χρόνια έκανε κι ένας άλλος πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, ο 44χρονος πια Πέπε Σάντσεθ, ο οποίος αγωνίστηκε με τη Μπάχια Μπάσκετ στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας, στην πατρίδα του την Αργεντινή.

 

Τέλος, το ρεκόρ του γηραιότερου παίκτη που επιστρέφει στα παρκέ το κατέχει ο Hall of Famer Πιερλουίτζι Μαρτζοράτι. Στις 6 Οκτωβρίου του 2006 πήρε μέρος σε επίσημο αγώνα του ιταλικού πρωταθλήματος, ανάμεσα στην Καντού, τη μοναδική ομάδα για την οποία αγωνίστηκε στην πλούσια καριέρα του (1969-1991) και την Μπενετόν Τρεβίζο. Μπορεί να έμεινε στον αγωνιστικό χώρο μόλις για 2 λεπτά, αλλά ήταν αρκετά για να καταστήσουν τον 54χρονο (!) τότε Μαρτζοράτι, τον μοναδικό παίκτη παγκοσμίως που αγωνίστηκε σε πέντε διαφορετικές δεκαετίες.

Πάρτε μία γεύση από την ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει σε εκείνο τον ιστορικό αγώνα οι οπαδοί της Καντού



Βασιλική Καραμούζα 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0