Basket Talk

Από τον Χάκετ και τον Ράντολφ μέχρι τον Μίλος – Τα επικίνδυνα αυτοκόλλητα ξανά σε πρώτο πλάνο

Από τον Χάκετ και τον Ράντολφ μέχρι τον Μίλος – Τα επικίνδυνα αυτοκόλλητα ξανά σε πρώτο πλάνο

Η υγεία των αθλητών περνάει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο κέρδος από τα διαφημιστικά αυτοκόλλητα. Το BN Sports θυμάται μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα τραυματισμών και αναρωτιέται για πόσο ακόμα;

«Φτηνά» τη γλίτωσε ο Μίλος Τεόντοσιτς, αφού ο εκτός φάσης και χωρίς καμία επαφή με αντίπαλο τραυματισμός του στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης ανάμεσα στη Βίρτους Μπολόνια και τη Ρετζιάνα, δεν αποδείχτηκε τελικά τόσο σοβαρός όσο φάνηκε σε πρώτη ανάγνωση. Κάπως έτσι ο χρόνος αποθεραπείας του Σέρβου γκαρντ υπολογίζεται στις 20 ημέρες. Άλλοι όμως αθλητές δεν είχαν σταθεί τόσο τυχεροί σε αντίστοιχους τραυματισμούς και χρειάστηκε να μείνουν εκτός αγωνιστικής δράσης για αρκετούς μήνες. Η αιτία του κακού; Τα διαφημιστικά αυτοκόλλητα πάνω στο παρκέ που έχουν βλάψει τόσες και τόσες καριέρες!

milos_injury.jpg

Ένας άλλος παίκτης της Βίρτους Μπολόνια παραδείγματος χάρη, ο Έκπε Ούντο, τραυματίστηκε με παρόμοιο τρόπο τον Σεπτέμβριο του 2021 και θα πρέπει να μείνει στα «πιτς» για ολόκληρη τη φετινή σεζόν.

Μερικά χρόνια νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2015, ο τότε παίκτης της Φενέρμπαχτσε, Ρίκι Χίκμαν είχε υποστεί ρήξη αχιλλείου τένοντα στο πλαίσιο μιας αναμέτρησης της Euroleague με αντίπαλο την Ουνικάχα Μάλαγα και είπε πρόωρα αντίο στη σεζόν.

Έναν χρόνο αργότερα, το ίδιο τίμημα είχε πληρώσει ο Ντάνιελ Χάκετ. Στις 9 Δεκέμβριο του 2016, ο Ιταλός γκαρντ που ήταν τότε παίκτης του Ολυμπιακού, υπέστη εκτεταμένη ρήξη οπίσθιων μηριαίων, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα κόντρα στην Ούνικς Καζάν, κάτι που τον κράτησε εκτός για το υπόλοιπο της χρονιάς οδήγησε να κάνει ένα βήμα πίσω στην καριέρα του. Ο Χάκετ υπέγραψε συμβόλαιο με τη Μπάμπεργκ τη σεζόν 2017-18, προτού επιστρέψει στο κορυφαίο επίπεδο με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την οποία φοράει μέχρι και σήμερα.

hackett_injury.jpg

Ούτε μία εβδομάδα αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 15 Δεκεμβρίου του 2016, ο Ολυμπιακός υπέστη νέο σοκ βλέποντας τον Γιώργο Πρίντεζη να γλιστράει στο διαφημιστικό αυτοκόλλητο. Ο διεθνής φόργουορντ απέφυγε τα χειρότερα αφού το αποτέλεσμα ήταν ένα οστικό οίδημα και ο χρόνος αποχής του 15 ημέρες.

Έναν μήνα νωρίτερα, το Νοέμβριο δηλαδή του 2016, ο Παναθηναϊκός είχε δει τον Τζέιμς Γκιστ να κολλάει στο διαφημιστικό στίκερ στην κορυφή της ρακέτας και να τίθεται εκτός μάχης για 4 μήνες.

gist_injury.jpg

Στις 18 Δεκέμβριο του 2020 η ατυχία χτύπησε την πόρτα του Άντονι Ράντολφ και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους, σε ένα ματς κόντρα στον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Ο Αμερικανός φόργουορντ της Ρεάλ Μαδρίτης υπέστη ρήξη αχιλλείου τένοντα, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και επέστρεψε στην ενεργό δράση στις 4 Δεκεμβρίου του 2021, 351 δηλαδή ημέρες αργότερα!

randolph_injury.jpg

Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα πιο γνωστά παραδείγματα τέτοιου είδους τραυματισμών, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν αφαιρούνταν όλα τα αυτοκόλλητα, από όλα τα γήπεδα. Η Ένωση Παικτών της Euroleague (ELPA) πέτυχε μια μικρή νίκη τον Οκτώβριο του 2019, όταν και κατάφερε να αφειρεθούν τα εν λόγω στίκερς πίσω από τη γραμμή του τριπόντου, όχι ομως και από την κορυφή της ρακέτας, με την προϋπόθεση βέβαια να υπάρχει μέριμνα για την αντιολισθητική τους επιφάνεια. Όμως κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει στα εγχώρια πρωταθλήματα και εν γένει στις διοργανώσεις υπό την αιγίδα της FIBA.

Το NBA, που αν μη τι άλλο είναι έτη φωτός μπροστά και δείχνει πάντα τον δρόμο, έχει ήδη ξεφορτωθεί τα διαφημιστικά αυτοκόλλητα και οι σπόνσορες εμφανίζονται στην οθόνη του τηλεθεατή με ψηφιακό τρόπο, μέσω γραφικών, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να αποτυπωθεί στις φωτογραφίες που τραβιούνται εντός γηπέδου, αλλά δεν αποτελεί δα και τόσο μεγάλο πλήγμα. 

Αυτό που πρέπει, άρα, να εμπεδώσουν όλες οι ομάδες και οι διοργανώσεις στην Ευρώπη είναι ότι μπορεί οι διαφημίσεις να αποφέρουν έσοδα, αλλά ο τραυματισμός ενός παίκτη, πέρα από το κομμάτι της υγείας αυτής καθαυτής, που θα έπρεπε να αποτελεί και την πρώτη προτεραιότητα, μπορεί μακροπρόθεσμα να αποφέρει μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Για πόσο ακόμα θα εθελοτυφλούμε;

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0