Basket Talk

Στέφαν Γιόβιτς: Το «πράσινο» πεπρωμένο ενός old school play maker (video)

Στέφαν Γιόβιτς: Το «πράσινο» πεπρωμένο ενός old school play maker (video)

Το BN Sports σκιαγραφεί την προσθήκη του Στέφαν Γιόβιτς στο δυναμικό του Παναθηναϊκού και αναλύει τι μπορεί να προσφέρει ο Σέρβος γκαρντ στο σύνολο του Δημήτρη Πρίφτη. 

Σάρκα και οστά πήραν οι φήμες που ανακυκλώνονταν τα τελευταία χρόνια σχετικά με πιθανή συνεργασία του Παναθηναϊκού με τον Στέφαν Γιόβιτς, με το εν λόγω φλερτ να καταλήγει επιτέλους σε γάμο. Οι «πράσινοι» ανακοίνωσαν με κάθε επισημότητα την έναρξη της συνεργασίας τους με τον Σέρβο γκαρντ για το υπόλοιπο της σεζόν, ενώ στο συμβόλαιο υπάρχει και οψιόν ανανέωσης για την επόμενη, αν οι δύο πλευρές μείνουν ευχαριστημένες.

Το συγκεκριμένο deal ήρθε σχεδόν έναν χρόνο μετά το τελευταίο παιχνίδι του Γιόβιτς στην Euroleague, το οποίο όλως παραδόξως ήταν στον αγώνα της Χίμκι κόντρα στον Παναθηναϊκό στις 21 Ιανουαρίου του 2021. To «τριφύλλι» είχε επικρατήσει με 94-78, ενώ ο Γιόβιτς είχε πλησιάσει στο double-double με 9 πόντους και 8 ασίστ σε κάτι περισσότερο από 20 λεπτά συμμετοχής.

Την περσινή αγωνιστική περίοδο, ο Γιόβιτς μέτρησε μόλις 8 συμμετοχές στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, τόσο λόγω των δικών του τραυματισμών, όσο και λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο ρωσικός σύλλογος. Γενικότερα στην καριέρα του στην Euroleague όμως έχει καταγράψει 123 συμμετοχές έχοντας κατά μέσο όρο 6.6 πόντους (50.1% δίποντο, 38.4% τρίποντο, 67.9% βολές), 2.3 ριμπάουντ, 4.6 ασίστ και 1.2 κλεψίματα.

Η κατάρα των γκαρντ

 

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο κείμενο, όσοι παίκτες κλήθηκαν να υπηρετήσουν τη θέση του πόιντ γκαρντ στον Παναθηναϊκό μετά την αποχώρηση του Νικ Καλάθη, δεν έχουν καταφέρει να σταθούν στο ύψος το περιστάσεων. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και φέτος με τον Κέντρικ Πέρι, που μετά την απόκτηση του Γιόβιτς ίσως και να... περισσεύει.

Φυσικά στην Euroleague δεν υπάρχει περιορισμός για τους μη γηγενείς παίκτες κάθε ομάδας, όμως το τραίνο της οκτάδας έχει χαθεί πια για την ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη, που ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης με ρεκόρ 4-13.

Το «πρόβλημα» προκύπτει στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπου κάθε ομάδα μπορεί να έχει έξι ξένους, αφού αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός διαθέτει επτά στο δυναμικό του (Κέντρικ Πέρι, Ντάριλ Μέικον, Οκάρο Ουάιτ, Νεμάνια Νέντοβιτς, Τζέρεμι Έβανς, Χάουαρντ Σαντ Ρος και Στέφαν Γιόβιτς).

Αυτός που φαίνεται να κινδυνεύει λοιπόν περισσότερο, και λόγω θέσης και λόγω απόδοσης, είναι ο Κέντρικ Πέρι, αφού είναι φανερό ότι αυτή η ενισχυτική κίνηση στην οποία προχώρησαν οι «πράσινοι» μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου αποσκοπεί στην κατάκτηση των εγχώριων τίτλων, μιας και ο Ολυμπιακός έχει επανέλθει δριμύτερος, τουλάχιστον με βάση τα όσα είδα προτού χτυπηθεί από τον κορωνοϊό.

 

Θα κάνει τη διαφορά ο Γιόβιτς;

 

Η περίπτωση του Στέφαν Γιόβιτς θυμίζει αρκετά εκείνη του Νεμάνια Νέντοβιτς. Αμφότεροι οι Σέρβοι γκαρντ διαθέτουν πλούσιο ταλέντο, ωστόσο, έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά από τραυματισμούς, που ενδεχομένως να τους στέρησαν μια πιο λαμπρή καριέρα. Αυτό τους «ανάγκασε» να χαμηλώσουν το κασέ τους και έδωσε την ευκαιρία στον έσοδα-έξοσα, αλλά και εξάστερο Παναθηναϊκό να τους εντάξει πιο εύκολα στο δυναμικό του.

Ένας ακόμα τραυματισμός που αποκόμισε ο Γιόβιτς το καλοκαίρι, αγωνιζόμενος με την Εθνική Σερβίας στο Προολυμπιακό Τουρνουά, του στέρησε τη δυνατότητα να ξεκινήσει τη σεζόν όπως ήθελε, όμως πια, ως κάτοικος ΟΑΚΑ έχει τη δυνατότητα να αποδείξει ότι μπορεί ακόμα να σταθεί και να προσφέρει στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εξάλλου, ο Γιόβιτς έχει κάτι που λείπει από τον Παναθηναϊκό τον τελευταίο ενά μισή χρόνο και θα «χτυπήσει» αυτόματα στο μάτι του κόσμου. Είναι pass first guard και μπορεί να ελέγξει το ρυθμό! 

Αυτό που περιμένουμε να δούμε λοιπόν από τον Σέρβο είναι περισσότερο πικ εν ρολ, με τον Γιώργο Παπαγιάννη και τον Τζέρεμι Έβανς να αξιοποιούνται σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Παράλληλα, ο Γιόβιτς θα προσθέσει μέγεθος (1.98μ) στην περιφέρεια του «τριφυλλιού», θα δώσει μεγαλύτερη ασφάλεια στο κομμάτι των αποφάσεων και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στον Ντάριλ Μέικον.

Το μοναδικό ερωτηματικό έγκειται στην αγωνιστική ετοιμότητά του μετά από ένα εύλογο διάστημα απραξίας. Οψόμεθα!

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0