Basket Talk

Έλληνας προπονητής μπάσκετ στη χώρα του Τζένγκις Χαν!

Έλληνας προπονητής μπάσκετ στη χώρα του Τζένγκις Χαν!
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι ο Βασίλης Φραγκιάς δεν μου έκανε πλάκα πέρασαν αρκετά λεπτά. Στο τέλος της συνομιλίας όμως σκέφτηκα ότι οι μισοί προπονητές ακόμη και των ομάδων της Α1 θα έπαιρναν το πρώτο αεροπλάνο για την πρωτεύουσα της Μογγολίας Ουλανμπατόρ για να βρεθούν στην ίδια θέση.

Έλληνας προπονητής μπάσκετ σε ομάδα της επαγγελματικής λίγκας της Μογγολίας; “Της ποιας;” θα αναρωτηθούν οι περισσότεροι. Ναι κυρίες και κύριοι της Μογγολίας. Μέχρι εκεί έφτασε η χάρη του ελληνικού μπάσκετ χάρη στον Βασίλη Φραγκιά. Ο οποίος από σήμερα 2 Ιανουαρίου ανέλαβε και επίσημα αφού πέρασε τρεις υποχρεωτικές μέρες σε καραντίνα σε ξενοδοχείο μία ομάδα ονόματι Ερντενέτ Μάινερς (Erdenet Miners). Τους οποίους θα καθοδηγήσει μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος της χώρας στα μέσα Απρίλη με απολαβές, για 4,5 μήνες που θα ζήλευαν τουλάχιστον οι μισοί προπονητές ομάδων της Α1.

“Έλαβα ένα τηλεφώνημα την περασμένη Δευτέρα. Δίχως καλά-καλά να το καταλάβω την Πέμπτη μέσω Κωνσταντινούπολης βρισκόμουν στην Ουλανμπατόρ και από την Κυριακή αναλαμβάνω την ομάδα”, λέει στο BN Sports ο Έλληνας τεχνικός. Ο οποίος δεν είναι δα και αμαθής στις προκλήσεις. Στην Α1 δούλεψε σε διάφορες ομάδες, από το Περιστέρι και τον Ηλυσιακό μέχρι τον Πανιώνιο, τον Κολοσσό και τελευταία ομάδα της Α1 το 2019 τη Λάρισα. Εκτός Ελλάδας η Κύπρος ήταν συνήθης προορισμός του αφού έχει εργαστεί σε τρεις διαφορετικές ομάδες (τελευταία ο ΑΠΟΕΛ το 2020) ενώ η χάρη του το 2012 έφτασε στην Ουκρανία με τη Ντνίπρο-Αζοτ και το 2014 για τρία χρόνια στην Εθνική Κατάρ. Αλλά στη Μογγολία;

“Ναι στη Μογγολία. Γιατί όχι” λέει ο Φραγκιάς έτοιμος για τη νέα πρόκληση. Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της χώρας τον υποδέχθηκε σύσσωμο το ΔΣ της ομάδας που το παρατσούκλι της είναι “ανθρακωρύχοι”. Την Πρωτοχρονιά παρότι σε υποχρεωτική βάσει του υγειονομικού πρωτόκολλου καραντίνα στο ξενοδοχείο τον κάλεσαν οι παίκτες της ομάδας μέσω zoom και του ευχήθηκαν “Καλή χρονιά” μέσα από τα αποδυτήρια της ομάδας πριν την προπόνηση. Ο ίδιος πέρασε το τριήμερο βλέποντας βίντεο τους δύο πρώτους αγώνες της ομάδας του στο πρωτάθλημα (όπου είχε στον πάγκο έναν Σέρβο προπονητή που αποχώρησε).

omada.jpg
Η φετινή ομάδα σε ειδική φωτογράφηση!

“Το πρωτάθλημα έχει 13 ομάδες, οι αγώνες είναι 2-3 κάθε εβδομάδα και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο. Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί δύο Αμερικανούς, αυτά είναι όσα έχω προλάβει να μάθω”, μας αποκαλύπτει. Εδώ να σημειώσουμε ότι η Μογγολία μπορεί όσον αφορά στον αθλητισμό να φημίζεται για τους παλαιστές της αλλά τελευταία έχει τρέλα για το μπάσκετ και δει το 3 on 3 και πλέον κάνει μία προσπάθεια να ανεβάσει το ενδιαφέρον του κόσμου μέσω της επαγγελματικής της λίγκας που προ διετίας αριθμούσε μόλις 6 ομάδες αλλά φέτος θα έχει 13! Το πρωτάθλημα ξεκίνησε επίσημα στις 21 Δεκεμβρίου ενώ υπάρχουν μέρες όπου όλοι οι αγώνες (θα) παίζονται στο ίδιο γήπεδο, την Stele Arena ο ένας μετά τον άλλο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα!

φαση.jpg
Φάση από τον τελευταίο αγώνα των "ανθρακορύχων" στις 23 Δεκεμβρίου

Στη Μογγολία λοιπόν. Γιατί όχι. Εμπειρία ζωής που από τη στιγμή που συνοδεύεται από (πάρα) πολύ καλά χρήματα αγγίζει το τέλειο. Και ο Φραγκιάς, ίσως ο πιο “ροκ” προπονητής μπάσκετ της χώρας (γνωστό άλλωστε ότι διαθέτει μία τεράστια συλλογή από βινίλια κυρίως της ροκ) δείχνει να το απολαμβάνει. “Στη διακοπή για τα παράθυρα των Εθνικών ομάδων μου είπαν ότι θα πάμε να περάσουμε ένα τριήμερο στην έρημο στην έρημο Γκόμπι (σ.σ. η δεύτερη διασημότερη έρημος στον πλανήτη μετά τη Σαχάρα) σαν εκδρομή” μας λέει και περιμένει και αυτή την πρόκληση.

μασκα.jpg
Παίκτης των "Μάινερς" που αγωνίζεται φορώντας μάσκα!

FYI η ομάδα μπορεί να μην διαθέτει ιστοσελίδα, όμως έχει και instagram (https://www.instagram.com/erdenetminers/?hl=el) και facebook (https://www.facebook.com/Erdenetminers/) ενώ οι αγώνες του πρωταθλήματος, της “Deed League” όπως είναι το όνομά της από μία τοπική μπύρα-σπόνσορα του, μεταδίδονται συνήθως ζωντανά από τη σελίδα facebook της λίγκας (https://www.facebook.com/MonNBA/)

Γιάννης Ψαράκης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0