Basket Talk

Ευρωπαϊκός εμφύλιος «αιώνιων»: Από τους αξέχαστους ημιτελικούς μέχρι τα... αυτιά του Σπανούλη και τη 40άρα του Ράις! (video)

Ευρωπαϊκός εμφύλιος «αιώνιων»: Από τους αξέχαστους ημιτελικούς μέχρι τα... αυτιά του Σπανούλη και τη 40άρα του Ράις! (video)
Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ρίχνονται στο… στίβο μάχης του ΟΑΚΑ με σκοπό να προσφέρουν για ακόμη μια φορά θέαμα και να γράψουν ιστορία!

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό για μια ακόμα ευρωπαϊκή... παράσταση στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν πριν σχεδόν ένα μήνα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για την Basket League και απέδειξαν πως αυτά τα παιχνίδια είναι κάτι το ξεχωριστό, καθώς ο Παναθηναϊκός που βρισκόταν σε πολύ άσχημη αγωνιστική κατάσταση νίκησε, ενώ ο Ολυμπιακός όντας αήττητος εντός έδρας -σε Ευρώπη και Ελλάδα- γνώρισε την πρώτη του ήττα στο Φάληρο για την τρέχουσα σεζόν. Οι δύο ομάδες απέδειξαν πως ένα ντέρμπι «αιωνίων» είναι μια διαφορετική υπόθεση!

Το BN Sports θυμάται 5 αναμετρήσεις των δύο μεγάλων ελληνικών ομάδων που… έγραψαν ιστορία στα ευρωπαϊκά σαλόνια!

Η πρώτη… ευρωπαϊκή σύγκρουση!

19 Απριλίου 1994: Οι δύο ομάδες… ετοιμοπόλεμες, αναχωρούν από την Ελλάδα για το Final-4 στο Ισραήλ και πιο συγκεκριμένα στο Τελ Αβίβ! Οι ομάδες αμφότερες είχαν τρομερό υλικό με «θρύλους» του ελληνικού μπάσκετ να απαρτίζουν τα ρόστερ των «αιώνιων»! Φασούλας, Σιγάλας, Τάρλατς, Τόμιτς από τη μία, Γκάλης, Αλβέρτης, Οικονόμου, Παταβούκας από την άλλη!

Το ντέρμπι των «αιωνίων» πραγματοποιήθηκε στα ημιτελικά της διοργάνωσης, με τον Ολυμπιακό να είναι ο νικητής σε αυτή την παρθενική ευρωπαϊκή αναμέτρηση, με σκορ 77-72 και τους Ζάρκο Πάσπαλι και Ρόι Τάρπλεϊ να σκοράρουν 22 και 21 πόντους αντίστοιχα!

Με… υπογραφή Έντι Τζόνσον

11 Απριλίου 1995: Ένα χρόνο σχεδόν από την πρώτη ευρωπαϊκή συνάντηση των «αιώνιων» στο Τελ Αβίβ, βρίσκονται ξανά αντίπαλοι στην Ισπανική Σαραγόσα, με αφορμή και πάλι το Final-4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ο Ζάρκο Πάσπαλι, ο οποίος είχε μετακομίσει από το λιμάνι στο «τριφύλλι» ήταν ο ηγέτης για τον Παναθηναϊκό, αλλά ο Έντι «το πιστόλι» Τζόνσον... σκότωσε τους πράσινους σκοράροντας 27 εκ των 58 πόντων και χάρισε τη νίκη στους Πειραιώτες (58-52).

 

Το αξέχαστο Βερολίνο για τους 6.000 Έλληνες και το… ράψιμο του 5ου!

1 Μαΐου 2009: Σε μία σχεδόν πιο πρόσφατη αλλά και τόσο μακρινή εποχή, όπου η αυτοκρατορία του Παναθηναϊκού βρισκόταν στην κορυφή των ευρωπαϊκών ομάδων οι δύο «αιώνιοι» είχαν συναντηθεί και πάλι σε ημιτελικό Final-4, αυτή τη φορά σε γερμανικό έδαφος στο Βερολίνο, με 6.000 Έλληνες να βρίσκονται στις εξέδρες του γηπέδου!

Ο αγώνας ήταν ισορροπημένος έχοντας πολύ υψηλό ρυθμό, με γρήγορες επιθέσεις, θέαμα, δυναμικές φάσεις και αγωνία, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της αναμέτρησης. Οι συνεργασίες μεταξύ ΓιασικεβίτσιουςΠέκοβιτς και Μπατίστ ήταν ένα μοναδικό… οφθαλμόλουτρο με τον Μαυροβούνιο σέντερ να πετυχαίνει 20 πόντους και τον Αμερικανό 18. Εξαιρετικό παιχνίδι έχει κάνει και ο Βασίλης Σπανούλης, στο τελευταίο Final-4 με το «τριφύλλι» ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 18 πόντους! Για τον Ολυμπιακό κορυφαίος ήταν ο Λιν Γκριρ σκοράροντας 18 πόντους με 5/9 τρίποντα και "μοιραίος" ο Μπουρούσης που αστόχησε στο τελευταίο σουτ του Ολυμπιακού για ισοφάριση! Μεγάλος νικητής ήταν ο Παναθηναϊκός (84-82) ο οποίος έφτασε στον τελικό και επικράτησε της πανισχυρής ΤΣΣΚΑ Μόσχας!

Ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής!

10 Απριλίου 2014: Ο Ολυμπιακός υποδεχόταν τον Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ για την τελευταία αγωνιστική της φάσης του Top-16 της Ευρωλίγκα. Το σκορ ήταν ισόπαλο (65-65) με πρωταγωνιστή μέχρι εκείνο το σημείο τον Κώστα Σλούλα (12 πόντοι με 4/6 τρίποντα και 5 ασίστ). Όμως άλλος του... έκλεψε τη λάμψη. Με 4,7’’ δευτερόλεπτα να απομένουν και κατοχή για τον Ολυμπιακό ο Βασίλης Σπανούλης βγαίνει από τα σκριν και ο Τζέιμς Γκιστ τον ματσάρει! Ο Έλληνας άσσος αποφασίζει να παίξει στα πόδια τον Αμερικανό σέντερ του Παναθηναϊκού και εκτελεί… κρεμασμένο τρίποντο από τις 45 μοίρες. Εύστοχο! Ο Σπανούλης πανηγυρίζει έξαλλα το τρίποντο, στρέφοντας το βλέμμα του προς την μεριά των οπαδών φωνάζοντας «Δεν ακούω, δεν ακούω» αφού εκείνη την περίοδο υπήρχε έντονη αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του! 

Ο Ράις… τα βάζει ακόμα!

6 Δεκεμβρίου 2019: Ένα βράδυ που δεν θα ξεχάσει ποτέ ο Αμερικανός γκαρντ, Ταϊρίς Ράις, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, βομβάρδιζε το καλάθι του Ολυμπιακού στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Από τα πρώτα λεπτά του αγώνα φάνηκε πως είναι «σεληνιασμένος» κάτι που επιβεβαίωσε μέχρι και το τέλος του! Με 5/7 δίποντα, 8/16 τρίποντα και 7/7 βολές, σκόραρε 41 πόντους… επεμβαίνοντας αποφασιστικά στην διεκδίκηση της νίκης και έβαλε την σφραγίδα του σε αυτή την εντυπωσιακή αναμέτρηση με 99-93 στην παράταση!

Δημήτρης Φεραδούρος
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0