Basket Talk

Μπαρτζώκας – Πρίφτης: Μια… σχέση 10ετίας αλλά για πρώτη φορά αντίπαλοι στην EuroLeague

Μπαρτζώκας – Πρίφτης: Μια… σχέση 10ετίας αλλά για πρώτη φορά αντίπαλοι στην EuroLeague
Δημήτρης Πρίφτης και Γιώργος Μπαρτζώκας θα «διασταυρώσουν τα ξίφη τους» για πρώτη φορά στο πλαίσιο Ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Οι δύο κορυφαίοι Έλληνες προπονητές έχουν τεθεί αρκετές φορές αντιμέτωποι στο παρελθόν. Ποιος υπερισχύει όμως στις μέχρι σήμερα συναντήσεις τους ως «head coaches»;

Το «αιώνιο» ντέρμπι του ΟΑΚΑ δεσπόζει στο πρόγραμμα της 17ης αγωνιστικής της Euroleague. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός τίθενται αντιμέτωποι, με «φόντο» τη νίκη που πάντα έχει ιδιαίτερη αξία για τους δύο μονομάχους.

Οι «στρατηγοί» στις άκρες των πάγκων, Γιώργος Μπαρτζώκας και Δημήτρης Πρίφτης, είναι… παλιοί γνώριμοι, καθώς το γαϊτανάκι των μεταξύ τους αναμετρήσεων κρατάει για πάνω από μια δεκαετία, από τη σεζόν 2010-11. Το BN SPORTS σας παρουσιάζει τα μέχρι τώρα πεπραγμένα από τις κόντρες τους σε A1 αλλά και VTB-League, καθώς το πρώτο τους «Ευρωπαϊκό» δείγμα γραφής βρίσκεται προ των πυλών... 

Μπορεί στην Euroleague να μην είχαν αγωνιστεί ως αντίπαλοι, μέχρι σήμερα, όμως εκτός από το Ελληνικό πρωτάθλημα, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι τα προηγούμενα χρόνια στη VTB-League. Δύο από τις πιο πλούσιες και φιλόδοξες ομάδες της Ρωσίας, τους είχαν εμπιστευτεί το «τιμόνι» τους. Ο Πρίφτης έμεινε στο παγωμένο Καζάν για την Ούνιξ, τέσσερα ολόκληρα χρόνια, από το 2017 μέχρι και πέρσι, που επέστρεψε στην Ελλάδα για χάρη του Παναθηναϊκού.
priftis_unics.jpg

Το διάστημα αυτό συνέπεσε με τη δεύτερη παρουσία του Γιώργου Μπαρτζώκα στη Ρωσσία, για λογαριασμό της Χίμκι, μετά το παλαιότερο, άκρως επιτυχημένο, ετήσιο πέρασμά του απο τη Λοκομοτίβ Κουμπάν (2015/16). Ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού, έμεινε για 1,5 σεζόν στην Χίμκι, με τον δεύτερο χρόνο του συμβολαίου, να μην ολοκληρώνεται, καθώς οι πολλοί τραυματισμοί στέρησαν από την ομάδα τη δυνατότητα να αποδόσει με βάση τις δυνατότητές της και τις υψηλές απαιτήσεις. 
BartzokasGiorgos_Khimki_Panathinaikos-625x470.jpg

Παρόλα αυτά, οι αναμετρήσεις Ούνικς - Χίμκι, στο μικρό διάστημα της συνήπαρξης των δύο Ελλήνων προπονητών, ήταν ιδιαιτέρως ανταγωνιστηκές και αμφίρροπες, με τον νικητή να κρίνεται στο νήμα... Την πρώτη από τις δύο χρονιές, ο Πρίφτης και η Ούνικς επικράτησαν δύσκολα και στα δύο παιχνίδια της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, με την ομάδα του Μπαρτζώκα να «παίρνει» το πιο σημαντικό από τα τρία, τον ημιτελικό της λίγκας, με 76-71.

Αναλυτικά η πλούσια προϊστορία τους: 

Στιγμιότυπο_οθόνης_2021-12-22_192804.jpg

Η προϊστορία λοιπόν δείχνει οριακά μπροστά τον Γιώργο Μπαρτζώκα, που μετράει 7 νίκες έναντι 6 του Δημήτρη Πρίφτη. Μένει να φανεί αν μετά το σημερινό ντέρμπι ο προπονητής του Ολυμπιακού θα διευρύνει το προβάδισμά του, ή αν ο «αντίπαλός» του θα τον ισοφαρίσει, κάνοντας το 2/2 στα φετινά παιχνίδια των δύο ομάδων, σε όλες τις διοργανώσεις. 

Η πρώτη φορά που οι δυο τους τέθηκαν αντιμέτωποι, ως «βοηθοί προπονητή» βέβαια, ήταν στις 30 Νοεμβρίου 2003, σε αγώνα ΑΕΚ - Μαρούσι, που έληξε με 77-87 υπέρ της ομάδας των Βορείων Προαστίων, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, να είναι αυτός που έφυγε χαρούμενος από το γήπεδο. Έκτοτε, μέχρι και την πρώτη τους συνάντηση ως πρώτοι προπονητές, το 2010, ξανασυναντήθηκαν αρκετές φορές ως αντίπαλοι, στο Ελληνικό πρωτάθλημα, υπό το ρόλο του «ασίσταντ κόουτς». Για ένα διάστημα μάλιστα ο Μπαρτζώκας, υπήρξε πρώτος προπονητής στην Ολύμπια Λάρισας, αντιμετωπίζοντας τον Πρίφτη, ως βοηθό στην ΑΕΚ και μετέπειτα την περίοδο 2009/10, βρίσκει κανείς τον Μπαρτζώκα πρώτο προπονητή στο Μαρούσι, με τον Πρίφτη βοηθό προπονητή στον Άρη.

Έκτορας Σταυρόπουλος

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0