Basket Talk

Από τον Χανκ Γκάδερς και τον Κόνραντ ΜακΡέι μέχρι την τραγωδία του Γέλοβατς!

Από τον Χανκ Γκάδερς και τον Κόνραντ ΜακΡέι μέχρι την τραγωδία του Γέλοβατς!
Ο Στέφαν Γέλοβατς δεν κατάφερε τελικά να βγει νικητής στη δυσκολότερη μάχη που είχε δώσει μέχρι σήμερα και απεβίωσε μόλις στα 32 του χρόνια. Δυστυχώς στο παρελθόν έχουν υπάρξει και άλλες περιπτώσεις εν ενεργεία παικτών, που «έφυγαν» πολύ νωρίς από φυσικά αίτια, αφήνοντας το άθλημα κατά πολύ «φτωχότερο»...

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στον θρύλο «Πιστολ» Πιτ Μάραβιτς, καθώς όταν ο θάνατός του σόκαρε τη μπασκετική κοινότητα και όχι μόνο, ήταν πλέον βετεράνος. Υπήρξε ένας από τους νεότερους παίκτες που εισήχθησαν ποτέ στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame. Σταμάτησε το μπάσκετ το 1980 και πέθανε αιφνίδια σε ηλικία 40 ετών παίζοντας με φίλους του το 1988, ως συνέπεια ενός μη διαγνωσμένου καρδιακού προβλήματος.

Τζέισον Κολίερ

Ο σέντερ των Ατλάντα Χοκς άφησε την τελευταία του πνοή την ώρα που κοιμόταν στο σπίτι του, σε ηλικία μόλις 28 ετών. Ο θάνατος αποδόθηκε σε καρδιακό επεισόδιο, λόγω του μεγέθους του μυοκαρδίου. Το θλιβερό περιστατικό έλαβε χώρα πίσω στο 2005. Ο Κολίερ το 2003 λίγο έλειψε να φορέσει και τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Χανκ Γκάδερς

Στις 4 Μαρτίου 1990 ένα μεγάλο ταλέντο ετοιμαζόταν να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει στον μαγικό κόσμο του NBA, αλλά δυστυχώς η καρδιά του τον πρόδωσε νωρίς. Ο Γκάδερς αγωνιζόταν στο πανεπιστήμιο του Λογιόλα και σε έναν αγώνα με αντίπαλο το Πόρτλαντ η μοίρα του έπαιξε πολύ άσχημο παιχνίδι. Μετά από ένα κάρφωμα κατέρρευσε και δεν επανήλθε ποτέ. Ήταν μόλις 23 ετών... Η αυτοψία έδειξε ότι έπασχε από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια η οποία του στέρησε τη ζωή. Ο Γκάδερς είχε όλα τα προσόντα για να κάνει μεγάλη καριέρα στο NBA.

Ρέτζι Λιούις

Ο Λιούις έγινε draft από τους Μπόστον Σέλτικς το 1987 και αγωνίστηκε με το τριφύλλι στο στήθος για πέντε σεζόν. Κορυφαία στιγμή της σύντομης καριέρας του, η συμμετοχή στο All Star Game του 1992. Στις 29 Απριλίου της ίδιας χρονιάς, στην αναμέτρηση των πλέι οφ με τους Σάρλοτ Χόρνετς, πέφτει αναίσθητος στο παρκέ. Κατάφερε όμως να επιστρέψει αρκετά επηρεασμένος λίγα λεπτά μετά. Οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν το πρόβλημα: καρδιακή μυοπάθεια. Ο Ρέτζι Λιούις συνέχισε να παίζει μπάσκετ, με σκοπό να επιστρέψει τη σεζόν 1993-1994, όμως δεν τα κατάφερε.

«Έσβησε» στις 27 Ιουλίου 1993, κάνοντας αυτό που αγαπούσε, παίζοντας μπάσκετ. Κατά τη διάρκεια μιας ατομικής προπόνησης στο πανεπιστήμιο Μπράντεις στη Μασαχουσέτη, έπαθε ανακοπή καρδιάς. Τον βρήκε ένας φύλακας του πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια συνιθισμένης του περιπολίας και προσπάθησε να τον επαναφέρει αλλά ήταν ήδη αργά. Ο Λιούις ήταν μόλις 27 ετών…

Κόνραντ ΜακΡέι

Ο Αμερικανός φόργουορντ που φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ, τη σεζόν 1997-98, πέθανε άδοξα στις 10 Ιουλίου του 2000. Έχοντας περάσει με επιτυχία τα ιατρικά τεστ, κατά τη διάρκεια καλοκαιρινού καμπ των Ορλάντο Μάτζικ, η καρδιά του σταμάτησε να χτυπάει… Ενώ συμμετείχε σε μία ιδιαίτερα απαιτητική αερόβια άσκηση, η καρδιά του δεν άντεξε και «έσπασε». Στο νοσοκομείο απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ η νεκροψία έδειξε αρρυθμία.

Είχαν προηγηθεί δύο λιποθυμίες στην προπόνηση των Νάγκετς, με τους γιατρούς της ομάδας να βρίσκουν εκ γενετής πρόβλημα στην καρδιά του και να συνιστούν να μην ξαναπαίξει μπάσκετ. Η ομάδα του έλυσε το συμβόλαιο όμως ο ΜακΡέι πήρε διαβεβαιώσεις από άλλους γιατρούς και συνέχισε την καριέρα του. Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 29 ετών...

Φαμπ Μέλο

Ο Βραζιλιάνος παίκτης βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, από τη μητέρα του, στις 11 Φεβρουαρίου 2017. Είχε πέσει για ύπνο και το πρωί δεν ξύπνησε ποτέ. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε καρδιακή προσβολή. Ο Μέλο είχε γίνει ντραφτ στο νούμερο 22, το 2012 από τους Μπόστον Σέλτικς, με τους οποίους όμως έπαιξε μόλις 36 λεπτά σε έξι συμμετοχές. Έφυγε ενώ διένυε το 26ο έτος της ζωής του.

Ρόμπερτ Τρέιλορ

Ο «Τράκτορ» άφησε την τελευταία του πνοή το 2011, σε ηλικία 34 ετών, στο διαμέρισμα που διέμενε στο Πουέρτο Ρίκο. Ο απόφοιτος του Μίσιγκαν, ο οποίος είχε απασχολήσει και την ομάδα του Αμαρουσίου, υπέστη ανακοπή καρδιάς. Ο Τρέιλορ είχε επιλεγεί στο νούμερο 6 του ντραφτ του 1998 από τους Μάβερικς, αλλά δεν έμεινε εκεί, καθώς ήταν μέσα στην ανταλλαγή με τους Μιλγουόκι Μπακς, προκειμένου να έρθει στο Ντάλας, ο Ντιρκ Νοβίτσκι. Οι Νετς είχαν ανακαλύψει κάποια στιγμή το πρόβλημα στην καρδιά του και μη θέλοντας να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων τον είχαν απορρίψει, όμως αυτό το «καμπανάκι» δεν ήταν αρκετό για να βάλει τέλος στην καριέρα του. 

Έκτορας Σταυρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0