Basket Talk

Ελληνικές ομάδες στη Ρωσία: Μία… πονεμένη ιστορία

Ελληνικές ομάδες στη Ρωσία: Μία… πονεμένη ιστορία

Δεν συμβαίνει συχνά όπως αυτή την εβδομάδα που οι δύο εκπρόσωποι του ελληνικού μπάσκετ θα αγωνιστούν με διαφορά μίας μέρας επί ρωσικού εδάφους. Ο Παναθηναϊκός με την ΤΣΣΚΑ την Πέμπτη, ο Ολυμπιακός με την Ουνίξ την Παρασκευή σε Μόσχα και Καζάν αντίστοιχα. Τι πιθανότητες όμως έχουν να νικήσουν;

Η προφανής απάντηση βάση της παράδοσης είναι «λίγες». Για την ακρίβεια κάτι παραπάνω από 30%. Βλέπετε στην ιστορία της διοργάνωσης όταν οι ελληνικές ομάδες πατάνε ρωσικό έδαφος 7 στις 10 φορές χάνουν τον αγώνα τους στην Ευρωλίγκα από το 2000 μέχρι τις πρόσφατες επισκέψεις του Ολυμπιακού σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη όπου έχασε από ΤΣΣΚΑ και Ζενίτ για τη φετινή σεζόν…

Ιδού όμως τι λένε οι αριθμοί

Σε σύνολο 64 αγώνων με 8 διαφορετικές ρωσικές ομάδες οι ελληνικές μετράνε μόλις 20 νίκες ποσοστό 31,25%. Οι 44 ήττες, δε, (ποσοστό 68,75%) συνοδεύονται συνήθως από μεγάλες διαφορές αφού η μέση διαφορά είναι 13,3 πόντοι!

Τις 20 νίκες τις έχουν πετύχει 11 ο Παναθηναϊκός (5 επί της ΤΣΣΚΑ, 2 με τη Χίμκι και από μία με Ουνίξ, Ντιναμό Μόσχας, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Λοκομοτίβ Κουμπάν), 8 ο Ολυμπιακός (3 με Χίμκι, 2 με ΤΣΣΚΑ και από μία με Νίζνι, Ουνίξ και Ζενίτ) και μία η ΑΕΚ την παρθενική σεζόν της διοργάνωσης κόντρα σε μία ομάδα μιας χρήσης, τους Σεντ Πέτερσμπουργκ Λάιονς του μακαρίτη ατζέντη Λουτσιάνο Καπικιόνι.

Όσο για τις ήττες; 20 μετράει ο Παναθηναϊκός (12 από την ΤΣΣΚΑ, 4 από τη Χίμκι, 2 από τη Λοκομοτίβ και από μία με Ουνίξ και Ζενίτ), 19 ο Ολυμπιακός (13 με ΤΣΣΚΑ, 3 με Χίμκι, 2 με Ζενίτ και μία με Ντιναμό Μόσχας).

Πάντως αν από την εξίσωση βγουν οι αναμετρήσεις ελληνικών ομάδων με την ΤΣΣΚΑ τότε οι πιθανότητες νίκης αυξάνονται κατακόρυφα. Βλέπετε σε 30 αγώνες επί ρωσικού εδάφους (πλην αγώνων με την ΤΣΣΚΑ) οι ελληνικές μετράνε 13 νίκες (ποσοστό 43,3%).

Γιάννης Ψαράκης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0