Basket Talk

Τα 5+1 ντέρμπι «αιωνίων» στο ΣΕΦ που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ! (video)

Τα 5+1 ντέρμπι «αιωνίων» στο ΣΕΦ που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ! (video)
Ντέρμπι «αιωνίων» και το BN Sports θυμάται μερικές από τις αναμετρήσεις των δύο ομάδων που έμειναν χαραγμένες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό!
Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ρίχνονται στο… στίβο μάχης της Basket League το απόγευμα της Δευτέρας (22/11) και συναντιούνται ξανά για λογαριασμό ενός ελληνικού θεσμού, μετά από 1013 ημέρες (2 χρόνια, 9 μήνες και 9 ημέρες). Τελευταία αναμέτρηση ήταν το… περίφημο «μέχρι τέλους» των Πειραιωτών, το οποίο αποδείχθηκε πως ήταν μια τρύπα στο νερό.

Το ημερολόγιο γυρίζει πίσω στο 2019 και πιο συγκεκριμένα στις 13 Φεβρουαρίου, όταν ο Παναθηναϊκός κυριαρχούσε του Ολυμπιακού στο ημίχρονο με σκορ 40-25, για το θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πολλά παράπονα από τη διαιτησία και πήραν την απόφαση να αποχωρήσουν και να μην επιστρέψουν στο παρκέ. Ο Παναθηναϊκός πήρε «στα χαρτιά» τον αγώνα και έκτοτε οι δυο τους αναμετρήθηκαν μόνο για την Ευρωλίγκα!

Ο γηπεδούχος Ολυμπιακός θα υποδεχτεί τους «πράσινους» εντός έδρας, ενώ βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει να τον… πληγώσει μέσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο Παναθηναϊκός αντιθέτως βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες φάσεις της ιστορίας του. Στην Ευρωλίγκα ισοβαθμεί στην τελευταία θέση με την Ζαλγκίρις έχοντας πετύχει 2 νίκες και 9 ήττες. Αγωνιστικά… δεν πείθει, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει μια αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο «αιώνιους» αντίπαλους!

Το BN Sports θυμάται και σας παρουσιάζει τις 5+1 αναμετρήσεις που χαράχθηκαν στη μνήμη μας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Το ιστορικό ρεκόρ του +35 (73-38)

Ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι του 1996 είχε κατακτήσει το πρώτο Ευρωπαϊκό Κύπελλο στην ιστορία του, στο Παρίσι, και έπλεε σε πελάγη ευτυχίας. Η προσγείωσή του όμως στην πραγματικότητα της ελληνικής λίγκας ήταν απότομη και έκανε κρότο. Ο Ολυμπιακός διέσυρε με το πρωτοφανές στα χρονικά +35 (73-38) τους πράσινους του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, ο οποίος δεν είχε στη διάθεση του τον Ντομινίκ Ούιλκινς. Για τους γηπεδούχους πέντε παίκτες σκόραραν διψήφιο αριθμό πόντων: Ρίβερς (16), Τάρλατς (14), Νάκιτς (12), Μπέρι (10) και Σιγάλας (10).

Για την ιστορία, ο Ολυμπιακός με αυτή τη νίκη κατέκτησε το 4ο συνεχόμενο πρωτάθλημα!


«Όπως το 99’»

Ήταν Μάιος του 1999, όταν ο Παναθηναϊκός «έσπασε» την έδρα του Ολυμπιακού και κατέκτησε το 2ο συνεχόμενο πρωτάθλημα μετά από πέντε συνεχόμενα των «ερυθρολεύκων» (1992-1997)! Όλα αυτά διαδραματίστηκαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με τους φιλοξενούμενους να έχουν στο… πλευρό τους 4.500 εκστασιασμένους φιλάθλους τους. Πρωταγωνιστής ήταν ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα ο οποίος με 19 πόντους… έκλεψε την παράσταση και καθοριστικός στο φινάλε ο Οικονόμου.

Σε μεταγενέστερα πρωταθλήματα οι φίλοι του Παναθηναϊκού χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο επίτευγμα για την δημιουργία ενός γνωστού συνθήματος «Όπως το 99’»!


«Σούταρα με το δεξί, γιατί με το αριστερό έπιανα τα... μου»

Ο Ζάρκο Πάσπαλι το καλοκαίρι του 1994 μετακομίζει από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό, καθώς δεν δέχτηκε πρόταση ανανέωση από την «ερυθρόλευκη» ΚΑΕ και έτσι ο Μαυροβούνιος ντύνεται στα πράσινα και γίνεται το... κόκκινο πανί για τους οπαδούς του Ολυμπιακού.

Ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στο ΣΕΦ και θέλει να διαφορά 3 πόντων για να πάρει το πλεονέκτημα απέναντι στους «κόκκινους», καθώς στον πρώτο γύρο είχε γνωρίσει την ήττα με 2 πόντους στο κλειστό της Γλυφάδας (όπου αγωνιζόταν ο Παναθηναϊκός τότε).

Ο Πάσπαλι λοιπόν, επιστρέφει για πρώτη φορά ως αντίπαλος του Ολυμπιακού και δη με την φανέλα του «αιώνιου» αντίπαλου! Τα συνθήματα προς τον παίκτη ήταν πολλά και υβριστικά!

Ο Ζάρκο ήταν εκείνος που έμελλε να κρίνει την αναμέτρηση! Ο αριστερόχειρας φόργουορντ παίρνει το νικητήριο σουτ με το δεξί και το «τριφύλλι» επικρατεί με 2 πόντους. Όταν ο Πάσπαλι ρωτήθηκε αργότερα από δημοσιογράφους γιατί εκτέλεσε με το «κακό» του χέρι η απάντηση του ήταν: «Σούταρα με το δεξί, γιατί με το αριστερό κρατούσα τα α...α μου»
paspalj.jpg


Το τέλος της «πράσινης» κυριαρχίας και του Ζοτς

Ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει μετά από 15 χρόνια την Ευρωλίγκα με ένα από τα ιστορικότερα καλάθια σε τελικό με τον Γιώργο Πρίντεζη να εδραιώνει τον όρο «πεταχτάρι» στο σουτ με το ένα χέρι! Αντίπαλος του η πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας του ΚιριλένκοΤεόντοσιτς και Σισκάουσκας. Οι Ρώσοι βρέθηκαν ακόμα και με 19 πόντους προβάδισμα λίγο πριν τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου και ο ανεπανάληπτος Ολυμπιακός κατάφερε το ακατόρθωτο. Μέσα σε 12 αγωνιστικά λεπτά έφερε τούμπα όλο το ματς και στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης!

Σειρά είχε το ελληνικό πρωτάθλημα και η σειρά με τον Παναθηναϊκό! Αμφότερες οι ομάδες δεν έκαναν κάτι παραπάνω από το να προστατέψουν την έδρα τους με τη σειρά να καταλήγει σε σκορ 2-2 και οι «ερυθρόλευκοι» με πλεονέκτημα έδρας έχουν τον τελευταίο λόγο. Έτσι και έγινε! Στον τελευταίο αγώνα του Ομπράντοβιτς στον «πράσινο» πάγκο, η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς επικρατεί με 82-76 του «τριφυλλιού» και κατακτάει μετά από (επίσης) 15 χρόνια το πρωτάθλημα!

Ο Παναθηναϊκός πληγώθηκε, αλλά οι φίλοι του δεν μπορούσαν να ξεχάσουν τα προηγούμενα χρόνια όπου η ομάδα είχε μοιράσει τόση χαρά. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού κατέκλεισε το ξενοδοχείο που έμενε η ομάδα και τους υποδέχτηκε… σαν πρωταθλητές, στέλνοντας και εκείνοι το δικό τους μήνυμα στον Ζέλικο να παραμείνει!891422.jpg

 

Η πρώτη «σκούπα» του Ολυμπιακού

Το ημερoλόγιο γράφει 14 Ιουνίου του 2015 και ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, έχοντας το πάνω χέρι της σειράς με 2-0 και θέλει να κατακτήσει το πρωτάθλημα μέσα στην έδρα του!
Οι «ερυθρόλευκοι» του Γιάννη Σφαιρόπουλου επικρατούν εμφατικά με 93-74 και… σκουπίζουν για πρώτη φορά τον αιώνιο αντίπαλο!
Ο νυν παίκτης του Παναθηναϊκού, Βασίλης Καββαδάς, εμφανίζεται στο παρκέ πριν την απονομή με μια σκούπα στο χέρι και πανηγυρίζει μαζί με όλη την ομάδα ξέφρενα!
SKOYPA_OLYMPIAKOS1.jpg

Bonus: Ο τελικός της… κουρτίνας!

Ο Παναθηναϊκός με μειονέκτημα έδρας, πηγαίνει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για να διεκδικήσει τον τίτλο, καθώς βρίσκεται μπροστά στο σκορ της σειράς με 2-0. Με ένα 1:27’ να υπολείπεται στο χρονόμετρο, οι «πράσινοι» προηγούνται με 76-72 και οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού πετούν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο και δεν αφήνουν τον αγώνα να ολοκληρωθεί.
Οι διαιτητές οδηγούν τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια και δίνουν εντολή να εκκενωθεί το γήπεδο. Κάποιοι από τους οπαδούς δεν έχουν την ίδια άποψη και αποφασίζουν να παίξουν... κρυφτό και καλύπτονται πίσω από κάποιες κουρτίνες που βρίσκονταν στο γήπεδο με σκοπό να δουν το υπόλοιπο της αναμέτρησης και ο φακός ενός φωτογράφου τους απαθανατίζει.
Απολαύστε!
1000854.jpg


Ο αγώνας διακόπηκε οριστικά και ο Παναθηναϊκός ανακηρύχθηκε πρωταθλητής!

Δημήτρης Φεραδούρος
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0