Basket Talk

Γιαννάκης VS Γκάλης: Όταν δύο θεοί «πάλεψαν» για την ίδια κορυφή!

Γιαννάκης VS Γκάλης: Όταν δύο θεοί «πάλεψαν» για την ίδια κορυφή!
Παναγιώτης Γιαννάκης και Νίκος Γκάλης βρίσκονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι στο Πρωτάθλημα σε ένα παιχνίδι που λαμβάνει... ιστορικές εκτάσεις, με του δύο τους να σκοράρουν 73 και 62 πόντους αντίστοιχα στην νίκη του Άρη επί του Ιωνικού με 114-113!

Η 24η Ιανουαρίου του 1981 είχε να προσφέρει μία από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες αναμετρήσεις στο εγχώριο μπάσκετ. Ένα θέαμα άγριας ομορφιάς που δεν μπορούσε να μεταφερθεί σε κάποια εικόνα, αφού δεν υπήρχε τηλεοπτική μετάδοση. Οι περίπου 2000 φίλαθλοι που κατέκλεισαν το κλειστό του «Πλάτωνα» στη Νίκαια, στοιβαγμένοι για να παρακολουθήσουν την κορυφαία συνάντηση, ήταν εκείνοι που με μετέπειτα αφηγήσεις τους, έδωσαν «φως» σε όσα… εξωπραγματικά ανέφερε το φύλλο αγώνα εκείνης της ημέρας.

Capture-58-696x434.png


Παναγιώτης Γιαννάκης
και Νίκος Γκάλης θα βρίσκονταν για πρώτη φορά αντιμέτωποι στο παρκέ για λογαριασμό του Ιωνικού και του Άρη. Άλλωστε, ο τότε διαχωρισμός του Πρωταθλήματος σε Βόρειο και Νότιο όμιλο δεν είχε επιτρέψει κάτι αντίστοιχο νωρίτερα. Πριν ακόμη υπάρξουν συμπαίκτες και πριν ακόμη συμπληρώσουν το ένα τέταρτο του αιώνα έκαστος, κατόρθωσαν να γίνουν το σημείο αναφοράς ενός αγώνα που έμοιαζε με… μονό.

Ο «Δράκος» στα 22 του χρόνια και με τη… φόρα του πρώτου σκόρερ της περασμένης σεζόν με 29.6 πόντους ανά αγώνα και ο «Γκάνγκστερ» διανύοντας το 24ο  έτος της ζωής του και όντας ήδη ο ηγέτης των «κίτρινων». Στο άκουσμα του 73 – 62 θα φανταζόταν κανείς πως ήταν το τελικό αποτέλεσμα ενός τυπικού Σαββατιάτικου αγώνα. Πρόκειται, όμως, για τους πόντους που πέτυχαν οι δύο πρωταγωνιστές αντίστοιχα βομβαρδίζοντας κατά ριπάς τα καλάθια του αντιπάλου, φτάνοντας μέχρι και την παράταση, ώστε να αναδειχθεί νικητής ο Άρης με σκορ 114-113. Και όλα αυτά, προτού μπει στα μπασκετικά δρώμενα η λέξη «τρίποντο»!

ionikos-aris.jpg

Λίγο νωρίτερα, η κανονική περίοδος είχε βρει τις δύο ομάδες στο 101-101. Γιαννάκης και Γκάλης, μετέτρεψαν από τα πρώτα λεπτά την αναμέτρηση σε χορό για δύο, ενώ πολύ αρμονικά έμοιαζαν να ακολουθούν ο ένας τον άλλον σε θέμα σκοραρίσματος. Στο πρώτο και δεύτερο ημίχρονο υπερτερούσε ο Γκάλης με 37 + 32 έναντι 34 + 31 του Γιαννάκη. Η προσπάθεια του τελευταίου στον έξτρα χρόνο που μεταφράστηκε σε 8-2 δεν ήταν αρκετή να για να δώσει τους βαθμούς στους γηπεδούχους, τους οποίους δεν ευνόησε ούτε η τύχη τα τελευταία δευτερόλεπτα.

1_3_1.jpg

Στα αξιοσημείωτα του αγώνα, λοιπόν, λίγο πριν τη λήξη του, θα πρέπει να αναφερθούν, η «επίθεση» του Ντούσαν Ίβκοβιτς (που ηγούταν του Άρη εκείνη τη σεζόν) στον χρονομέτρη που έφερε τη 15λεπτη διακοπή του αγώνα και μία τεχνική ποινή στους «κίτρινους», αλλά και η αποβολή του… μπομπέρ Γιαννάκη με πέμπτο φάουλ. Οι Θεσσαλονικείς επικράτησαν στα σημεία, όμως όσο και αν αποφεύγονται τα κλισέ για να περιγράψουν το υπερθέαμα, την βραδιά εκείνη είχε κερδίσει το ίδιο μπάσκετ!

Οι δύο καλύτεροι Έλληνες μπασκετμπολίστες της εν λόγω εποχής – και όχι μόνο – αξιοποίησαν όσα συνήθιζαν λίγο – πολύ να κάνουν και απλά τα έφεραν στον ύστατο βαθμό. Για έναν αγώνα που παραμένει χαραγμένος στα χρονικά για να θυμίζει στους παλιούς και να διδάσκει τους νεότερους!

Οι συνθέσεις και οι πόντοι των δύο ομάδων σε εκείνο το ιστορικό ματς του 1981:

ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ (Κώστας Αναστασάτος): Νυδριώτης 12, Αλεξανδρίδης 10, Μπεζαντάκος 2, Κατσαφάδος, Πετρίδης 2, Γιαννάκης 73 (29/40 σουτ και 15/16 βολές), Γουργιώτης 14, Μπολάτογλου, Λάζαρης, Μίσσας.

ΑΡΗΣ (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Σκόνδρας 8, Γκάλης 62, Παραμανίδης 14, Ανανιάδης 2, Ρωμανίδης 5, Στυλιανού 21, Τσαχτάνης, Βαμβακούδης 2, Νάστος, Οικονόμου.

Σταυρούλα Μουστακάτου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0