Basket Talk

Basket League: Πρεμιέρα με ενισχυμένα ρόστερ και δύο γνώριμους από τα... παλιά!

Basket League: Πρεμιέρα με ενισχυμένα ρόστερ και δύο γνώριμους από τα... παλιά!
Το πρωτάθλημα της Basket League βρίσκεται προ των πυλών (2/10) για την αγωνιστική περίοδο 2021/22 και το «ΒΝ Sports» σας παρουσιάζει τους 13 μονομάχους, οι οποίοι θα παλέψουν, ώστε να εκπληρώσουν τους φετινούς τους στόχους.
Σχετικά Άρθρα

Η μεγάλη ώρα έφτασε και πλέον απομένουν ελάχιστες ώρες από το πρώτο τζάμπολ της φετινής Basket League, υπό την περιορισμένη παρουσία του κόσμου στις κερκίδες. Ο πρωταθλητής Ελλάδας, Παναθηναϊκός, θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον τίτλο του, ενώ έπειτα από δύο χρόνια απουσίας επέστρεψε ο «αιώνιος» αντίπαλος του, Ολυμπιακός, στην πρώτη κατηγορία και αναμένεται να δώσει παραπάνω... λάμψη.

Ένα σκαλοπάτι πιο κάτω βρίσκονται το Λαύριο, ο Προμηθέας Πάτρας, η ΑΕΚ, το Περιστέρι και ο ΠΑΟΚ, με στόχο την κατάληψη της τρίτης θέσης. Οι υπόλοιπες έξι ομάδες θα προσπαθήσουν αρχικά να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στα μεγάλα «σαλόνια» και παράλληλα να διεκδικήσουν μία θέση για τα πλέι οφ. Στην τελευταία σύσκεψη του ΕΣΑΚΕ αποφασίστηκε ότι μόλις μία ομάδα θα υποβιβαστεί φέτος, ενώ Ηρακλης, Άρης, Κολοσσός Ρόδου και Απόλλωνας Πάτρας θα ξεκινήσουν με αφαίρεση βαθμών, καθώς δεν εξασφάλισαν πιστοποιητικό συμμετοχής.

p_o.jpg

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός θα ριχτεί στη μάχη της υπεράσπισης του τίτλου με διαφορετικό οδηγό στο τιμόνι του, καθώς ο Δημήτρης Πρίφτης επέστρεψε μετά από μία τετραετία στο Καζάν της Ρωσίας. Έγιναν αρκετές αλλαγές στο ρόστερ. Αποχώρησε ένα σημαντικό «γρανάζι» της περσινής ομάδας, όπως ο Ντίνος Μήτογλου, όμως παρέμεινε ο αρχηγός, Ιωάννης Παπαπέτρου. Ήρθαν αρκετά «φρέσκα» πρόσωπα, δίχως μεγάλη εμπειρία στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά γνώστες του ελληνικού μπάσκετ (Μέικον, Ουάιτ). Οι «πράσινοι» κατέκτησαν τον πρώτο τίτλο της σεζόν εντός συνόρων (Super Cup), επικρατώντας του Λαυρίου και του Προμηθέα αντίστοιχα, αλλά η πρεμιέρα στην Εuroleague κόντρα στη Μονακό δεν συνδυάστηκε με όμορφες αναμνήσεις (75-63).

Προπονητής: Δημήτρης Πρίφτης

Σταθερή αξία: Ιωάννης Παπαπέτρου

Νέος και ωραίος: Κέντρικ Πέρι

osfp_6.jpg

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός το πήγε μέχρι τέλους, όπως ήταν το σύνθημα του συλλόγου, τα τελευταία δύο χρόνια και μετά την περιπέτεια στην Α2 κατηγορία επέστρεψε με στόχο την κορυφή. Η αλλαγή στον προεδρικό θώκο της ΕΟΚ διευκόλυνε την απόφαση να επισημοποιηθεί αυτή η άνοδος. Η φετινή σεζόν θα είναι κάπως ιδιαίτερη για τους «ερυθρόλευκους», καθώς θα πρέπει να μάθουν να «ζουν», μετά από 11 χρόνια, μακριά από τον Βασίλη Σπανούλη, μετά την απόσυρσή του από τα παρκέ. Τον ρόλο του αρχηγού ανέλαβε ο Γιώργος Πρίντεζης και στο πλευρό του θα έχει τους «στρατιώτες» Σλούκα, Παπανικολάου και Βεζένκοφ. Στο Κύπελλο Ελλάδας ξεπέρασε εύκολα τα εμπόδια του Ηρακλή και του Κολοσσού αντίστοιχα, ενώ στη φετινή ευρωπαϊκή πρεμιέρα έκανε... θραύση κόντρα στη Μπασκόνια (75-50).

Προπονητής: Γιώργος Μπαρτζώκας

Σταθερή αξία: Σάσα Βεζένκοφ

Νέος και ωραίος: Τάιλερ Ντόρσεϊ

lavrio_2.jpg

ΛΑΥΡΙΟ

Το Λαύριο γνωρίζει αρκετά καλά ότι το περσινό εξαιρετικό επίτευγμα, όπου έφτασε μέχρι τους τελικούς του πρωταθλήματος, είναι δύσκολο να επαναληφθεί με την παρουσία και του Ολυμπιακού. Όμως η ομάδα του Χρήστου Σερέλη κινήθηκε με την ίδια «συνταγή» στο μεταγραφικό παζάρι, επιλέγοντας νεαρούς, άσημους αλλά συνάμα εξελίξιμους παίκτες. Μεγάλο «στοίχημα» ήταν και η παραμονή σημαντικών παικτών της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου, όπως η ανανέωση της συμφωνίας με τον Μουράτο και τον Κάρτερ. Η νέα σεζόν είναι ιδιαίτερη, καθώς για πρώτη φορά το Λαύριο θα συμμετάσχει στους ομίλους του BCL. Πάντως η αγωνιστική εικόνα του συλλόγου στο Super Cup δεν ήταν η αναμενόμενη και έδειξε ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά για να θυμίσει την περσινή ευχάριστη έκπληξη, δεχόμενη δύο ήττες από τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ αντίστοιχα.

Προπονητής: Χρήστος Σερέλης

Σταθερή αξία: Βασίλης Μουράτος

Νέος και ωραίος: Τζέρι Σμιθ

promitheas_1.jpg

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ

Αλλαγή σελίδας στις τάξεις του Προμηθέα, καθώς μετά από πολλά χρόνια και αρκετές ανόδους ο Μάκης Γιατράς αποχαιρέτησε τους Πατρινούς αλλά η θέση του καλύφθηκε από έναν άξιο αντικαταστάτη. Ο λόγος για τον Λουίς Κασιμίρο, ο οποίος για χατίρι του Προμηθέα... απαρνήθηκε την πατρίδα του πρώτη φορά στην προπονητική του καριέρα. Η προώθηση ταλέντων από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα συνεχίζεται, ενώ παράλληλα «ψώνισε» αθλητές με έντονο «κιτρινόμαυρο» παρελθόν (Ρογκαβόπουλος, Γκίκας,Ρέϊ). Το ευρωπαϊκό του ταξίδι συνεχίζεται μέσω του Eurocup και φέτος ελπίζει να φτάσει πιο μακριά. Διοργάνωσε το Super Cup αλλά δεν κατάφερε στον τελικό να διατηρήσει τον τίτλο στην πόλη, με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί με σκορ 92-83.

Προπονητής: Λουίς Κασιμίρο

Σταθερή αξία: Τζεράϊ Γκραντ

Νέος και ωραίος: Αϊζάϊα Μάιλς

aek_3.jpg

ΑΕΚ

Ένα εντελώς διαφορετικό και αγνώριστο πρόσωπο αναμένεται να παρουσιάσει η ΑΕΚ φέτος, εξαιτίας των ban που δέχθηκε την περσινή σεζόν από τη FIBA. Ολόκληρη η ομάδα αποχώρησε και μόνο ο Δημήτρης Μαυροειδής παρέμεινε στη θέση του. Οι οικονομικές υποχρεώσεις της δυσκόλεψαν τη ζωή μέχρι την τελευταία στιγμή, φτάνοντας στα 14 ban, όμως τελικά βρέθηκε η λύση και εξασφάλισε το πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Αλλαγές δεν υπήρξαν μόνο στο ρόστερ αλλά και στον πάγκο, καθώς ο Στέφανος Δέδας μετά την περιπλάνησή του στο εξωτερικό για μία δεκαετία επαναπατρίστηκε. Στο Super Cup ήταν «διπρόσωπη», όπου στον ημιτελικό ηττήθηκε από τον Προμηθέα με κατεβασμένα τα χέρια (88-71), ενώ στον μικρό τελικό έκανε επίδειξη δύναμης στο Λαύριο (86-67).

Προπονητής: Στέφανος Δέδας

Σταθερή αξία: Δημήτρης Μαυροειδής

Νέος και ωραίος: Μάνι Χάρις

paok_2.jpg

ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ θέλει να αποφύγει τις ανακατατάξεις της περσινής σεζόν και να βρει μία ισορροπία στο φετινό πρωτάθλημα. Η αρχή δεν ήταν ιδανική αλλά το φινάλε άφησε υποσχέσεις. Η διοίκηση εμπιστεύτηκε ξανά τον Άρη Λυκογιάννη και του παραχώρησε τα κλειδιά του συλλόγου. Ο Έλληνας τεχνικός πρόλαβε να ξεχωρίσει τους αθλητές που ταίριαξαν με τη φιλοσοφία του και τους διατήρησε στη... φαρέτρα του. Παράλληλα έγιναν σημαντικές προσθήκες σε όλες τις θέσεις του πρωταθλήματος και ελπίζει να τερματίσει στην πρώτη τετράδα. Εκτός τις υποχρεώσεις εντός συνόρων, ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα συμμετάσχει και στο BCL.

Προπονητής: Άρης Λυκογιάννης

Σταθερή αξία: Zερμέϊν Λαβ

Νέος και ωραίος: Ντέιβιντ Ντι Λέο

peristeri_1.jpg

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ


Το Περιστέρι ήταν από τις ομάδες του πρωταθλήματος που τράβηξε πάνω του τα βλέμματα στο μεταγραφικό παζάρι, καθώς έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και επέλεξε παίκτες από τα πάνω ράφια. Οι επιλογές του Σωτήρη Μανωλόπουλου ήταν προσεγμένες, ενώ οι περισσότεροι διαθέτουν μεγάλη εμπειρία από τα ελληνικά παρκέ. Παράλληλα μάζεψε παίκτες που αγωνίζονταν τα τελευταία χρόνια στην ΑΕΚ (Χρυσικόπουλος, Μορέϊρα, Μωραΐτης, Κατσίβελης) αλλά και αθλητές που έχουν αφήσει το στίγμα τους στη Βasket League (Μίλερ, Χάγκινς, Μπράουν). Οι Περιστεριώτες θέλουν να ξεχάσουν την πολύ κακή περσινή σεζόν, όμως φέτος έκανε ποδαρικό με το... αριστερό, μετά τον αποκλεισμό από τα προκριματικά του BCL, με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί στους ομίλους του FIBA Europe Cup.

Προπονητής: Σωτήρης Μανωλόπουλος

Σταθερή αξία: Τέραν Πέτεγουεϊ

Νέος και ωραίος: Γιανίκ Μορέιρα

κολοσσος.jpg

ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ

Ο Κολοσσός Ρόδου θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω και γι' αυτό το λόγο έκανε οικονομική υπέρβαση τη φετινή σεζόν. Μπορεί να μην έχει πλέον στη διάθεσή του τους πολύτιμους Ντόμινικ Άρτις, Κερέμ Καντέρ και Μιχάιλο Άντριτς, αλλά προσπάθησε να τους αντικαταστήσει με τον καλύτερο τρόπο. Η ταραχώδης και πολυαναμενόμενη μεταγραφή του Τάι Λόσον αν και ολοκληρώθηκε, με αποτέλεσμα να αγωνιστεί απέναντι στον Ολυμπιακό για το Κύπελλο, τελικά αποχώρησε με προορισμό την Κίνα. Ο Ηλίας Καντζούρης κινήθηκε αστραπιαία και κάλυψε το κενό του με τον Στέφαν Ποτ. Στη φροντ λάιν προστέθηκε και ο πολύπειρος , Κιμ Τιλί. Αποκλείστηκε νωρίς φέτος από το Κύπελλο, γνωρίζοντας την ήττα από τον Ολυμπιακό στη Ρόδο (94-67).

Προπονητής: Ηλίας Καντζούρης

Σταθερή αξία: Βασίλης Ξανθόπουλος

Νέος και ωραίος: Κένι Ουίλιαμς

ionikos.jpg

ΙΩΝΙΚΟΣ

Ο Ιωνικός δεν θέλει να πετάξει... στα σκουπίδια την περσινή καλή πορεία στο πρωτάθλημα, όπου προκρίθηκε στα πλέι οφ, και με οδηγό τον έμπειρο τεχνικό, Κούρο Σεγκούρα, θέλει να αποτελέσει μία υπολογίσιμη δύναμη. Ήδη στο Κύπελλο μετράει 2/2 απέναντι στη Λάρισα και τον Απόλλωνα Πάτρας αντίστοιχα και προκρίθηκε στους "8". Το ρόστερ του ξεχειλίζει από νιάτα και ελληνικό στοιχείο, ενώ παράλληλα δεν λείπουν και οι ποιοτικές προσθήκες. Αν και «έχασε» τον Νίκο Χουγκάζ με κανονική μεταγραφή από τον Παναθηναϊκό, τελικά κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή του για ένα ακόμη χρόνο μέσω δανεισμού. Αντιθέτως οριστικό "αντίο" στην ομάδα είπε ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης. Ύστερα από 37 ολόκληρα χρόνια οι Νικαιώτες επέστρεψαν στην Ευρώπη, λαμβάνοντας συμμετοχή στους ομίλους του FIBA Europe Cup, ενώ φέτος θα χρησιμοποιήσουν ως έδρα ξανά το γήπεδο του "Πλάτωνα".

Προπονητής: Κούρο Σεγκούρα

Σταθερή αξία: Νίκος Χουγκάζ

Νέος και ωραίος: Γιουτζίν Τζέρμαν

aris_5.jpg

ΑΡΗΣ

Ο Άρης είχε αρκετά προβλήματα με τις τιμωρίες που δέχθηκε από τη FIBA αλλά την κατάλληλη στιγμή τα ξεπέρασε και κατάφερε να εκδώσει δελτία για όλους τους αθλητές του. Αν και θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα με μείωση βαθμών, οι «κιτρινόμαυροι» ελπίζουν να καλύψουν γρήγορα αυτό το βαθμολογικό... μειονέκτημα και να κυνηγήσουν μία θέση για την οκτάδα. Ο Γιάννης Καστρίτης μετά το πέρασμά του από το Ισραήλ επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη. Ο Έλληνας τεχνικός δείχνει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στους νέους παίκτες που προέρχονται από τα «φυτώρια» του συλλόγου, ενώ προσπάθησε να κάνει αξιόλογες επιλογές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στο Κύπελλο ηττήθηκε στις λεπτομέρειες από τη Λάρισα και αποκλείστηκε πρόωρα.

Προπονητής: Γιάννης Καστρίτης

Σταθερή αξία: Όμηρος Νετζήπογλου

Νέος και ωραίος: Ολιβιέ Χάνλαν

iraklis_1.jpg

ΗΡΑΚΛΗΣ

Ακόμη μία ομάδα που θα συμβιβαστεί με την ιδέα αφαίρεσης βαθμών πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος είναι ο Ηρακλής. Οι Θεσσαλονικείς σεβάστηκαν τη δουλειά που παρουσίασε στο τέλος της περσινής σεζόν ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, και ανανέωσαν την συμφωνία τους. Οι αλλαγές στο ρόστερ ήταν ριζικές, ενώ πριν από μερικές ημέρες υπήρξε ταραχή στο εσωτερικό του συλλόγου ύστερα από καθυστέρηση ενός μηνιάτικου στους παίκτες. Αυτό οδήγησε στην πόρτα της εξόδου τον Μάϊκλ Φίνκε, ο οποίος κατέληξε στον συμπολίτη, Άρη. Το αντίθετο δρομολόγιο πραγματοποίησε ο Γιάννης Κουζέλογλου, με ένα σύντομο πέρασμα ενδιάμεσα από την Γαλλία. Στο Κύπελλο ο Ηρακλής αρχικά έκαμψε την αντίσταση του Αμαρουσίου αλλά στον επόμενο γύρο έπεσε πάνω στην ανωτερότητα του Ολυμπιακού. Ο «Γηραιός» σημείωσε δύο νίκες στην προκριματική φάση και προκρίθηκε στους ομίλους του FIBA Europe Cup.

Προπονητής: Θανάσης Σκουρτόπουλος

Σταθερή αξία: -

Νέος και ωραίος: Τόνι Ντάγκλας

λαρισα.jpg

ΛΑΡΙΣΑ

Η Λάρισα θέλει να εμφανιστεί μαχήτρια σε κάθε αγώνα και ο Νίκος Παπανικολόπουλος ανακάτεψε αρκετά το ρόστερ και τα πρόσωπα. Αρχικά φαίνεται πως επιθυμεί να δημιουργήσει έναν ελληνικό κορμό, καθώς μετράει εννέα Έλληνες παίκτες με σημαντικό ρόλο στην ομάδα. Αρκετοί ξένοι παίκτες δεν είναι γνωστοί στα μέρη μας (Χάντσον, Κρουμπάλι, Θριτ), όμως οι Θεσσαλοί ελπίζουν ότι έχουν χτυπήσει φλέβα χρυσού. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα από το Κύπελλο, καθώς παρότι επικράτησε στον πρώτο αγώνα του Άρη με 68-67, στη συνέχεια τα βρήκε... σκούρα απέναντι στον Ιωνικό (74-66).

Προπονητής: Νίκος Παπανικολόπουλος

Σταθερή αξία: -

Νέος και ωραίος: Ουσμάν Κρουμπάλι

apollon_3.jpg

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Η δεύτερη ομάδα της Πάτρας μετά τον Προμηθέα που θα αγωνιστεί στη Basket League, είναι ο Απόλλων. Η ομάδα του Νίκου Βετούλα προβιβάστηκε στην μεγάλη κατηγορία από την Α2 με τον Ολυμπιακό και ελπίζει να μην μείνει μόνο τη φετινή σεζόν. Η σεζόν ξεκινάει με εμπόδια για τους Πατρινούς, καθώς τους επιβλήθηκε μείωση βαθμών. Η άνοδος δεν σήμανε αυτόματα «ξήλωμα» του ρόστερ, με αποτέλεσμα να διατηρήσει ο Έλληνας τεχνικός μερικούς αθλητές που βοήθησαν τα μέγιστα την περσινή σεζόν. Οι ξένοι παίκτες έδειξαν καλά σημάδια στους φιλικούς αγώνες αλλά και στην αναμέτρηση του Κυπέλλου κόντρα στον Ιωνικό, παρότι ηττήθηκαν με σκορ 76-69.

Προπονητής: Nίκος Βετούλας

Σταθερή αξία: Γιώργος Διαμαντάκος

Νέος και ωραίος: Σέντρικ Μπάρφιλντ

Νίκος Τσώτας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0