Basket Talk

Euroleague Countdown -2: Με Σπανούλη και Διαμαντίδη οι κορυφαίοι στην ευρωπαϊκή ιστορία των «αιωνίων»!

Euroleague Countdown -2: Με Σπανούλη και Διαμαντίδη οι κορυφαίοι στην ευρωπαϊκή ιστορία των «αιωνίων»!
Βασίλης Σπανούλης και Δημήτρης Διαμαντίδης είναι οι κορυφαίοι ανάμεσα σε... κορυφαίους που παρουσιάζει το BN Sports στο πλαίσιο της πρεμιέρας της Euroleague που πλησιάζει!
Σχετικά Άρθρα

Μία επιτυχία δεν θεωρείται δεδομένο πως θα ακολουθείται από νούμερα. Όταν, όμως, αναφερόμαστε σε κορυφαίους που αγωνίστηκαν με τη φανέλα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, οι παίκτες- σύμβολα εμφανίζονται να οδηγούν πολύ κομβικές κατηγορίες του παιχνιδιού τους. 

Παρά τα πρόσωπα που έχουν διαμορφώσει το ιστορικό της ομάδας στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός επιχειρεί να «χτίσει» γύρω από τον ελληνικό του κορμό, ειδικά με Σάσα Βεζένκοφ και την επιστροφή του Κώστα Σλούκα.  

Ο φόργουορντ των «ερυθρολεύκων» έχει εξελιχθεί σε βασικό γρανάζι της σύνθεσης του Μπαρτζώκα και βρίσκεται ήδη στα… πρόθυρα της εισόδου σε 10άδες καίριων κατηγοριών του παιχνιδιού. Η αφετηρία τίθεται στο κομμάτι των αγώνων που χρειάζεται 27 (έχει 85) για να καθιερωθεί στη δέκατη θέση, εκεί όπου ηγούνται Γιώργος Πρίντεζης (314), Βασίλης Σπανούλης (282) και Κώστας Παπανικολάου (217). 

Ωστόσο, τα κατορθώματά του Βεζένκοφ εστιάζουν στην κατάταξή του όσον αφορά τους πόντους και τα ριμπάουντ. Στην πρώτη, κυριαρχεί και πάλι η… τριπλέτα της «παλιοσειράς» λίγο διαφοροποιημένη, με τον παλαίμαχο – πλέον – Σπανούλη στους 3.552, τον Πρίντεζη στους 3.255 και τον Παπανικολάου στους 1.555.  

Ο Βεζένκοφ, προς το παρόν, βλέπει την πλάτη του Βαγγέλη Μάντζαρη για την είσοδο στην κατηγορία με 912, έχοντας μέχρι στιγμής 647. Μάλιστα, ο παίκτης ο οποίος παρουσιάζει έντονα στο παρκέ τον παράγοντα «τρίποντο», όπου κατέχει ήδη μία υψηλή θέση. Βρίσκεται στο Νο8 με 128 εύστοχα, την ώρα που Σπανούλης (441), Μίλαν Τόμιτς (234) και Κώστας Παπανικολάου (230) διαμορφώνουν την τριάδα! Εδώ, εμφανίζεται και ο Κώστας Σλούκας των 137 αγώνων, όντας 7ος με 988 πόντους και 131 τρίποντα αντίστοιχα! 

Printezis_1.jpg

Στον τομέα των ριμπάουντ διεκδικεί, επίσης, το δικό του μερίδιο. Πλαισιωμένος από τα ονόματα των Πρίντεζη (1.318) και Παπανικολάου (836) σε πρώτη και τρίτη θέση, με την ενδιάμεση να ανήκει στον Ντράγκαν Τάρλατς (872), ο Βεζένκοφ αναμένεται να πιάσει το 10 του Ματ Λοτζέσκι (329), αφού έχει μαζέψει 281 την προηγούμενη τριετία! 

Προς το παρόν, οι 1.363 ασίστ του Σπανούλη φαίνονται… απροσπέλαστες και αναμένεται να τον διατηρήσουν στην κορυφή για αρκετό καιρό, ενώ ο Σλούκας με 14 θα ανέβει δύο θέσεις και θα περάσει τον Βαγγέλη Μάντζαρη στη δυάδα (447). Γιώργος Πρίντεζης και Κώστας Παπανικολάου «μάχονται» για το ποιος θα υπερισχύσει συγκεντρώνοντας 326 και 300 καταλαμβάνοντας την 6η και 7η θέση. 

Πέραν των παραπάνω, ο ΜακΚίσικ θέτει υποψηφιότητα για συμπεριληφθεί ανάμεσα στους ξένους υπερσκόρερ που έβαλαν την υπογραφή τους στο ΣΕΦ. Έχει έως τώρα 395 πόντους, αλλά και τους Μιλουτίνοφ (1.053), Λοτζέσκι (927) και Πάσπαλι (851) να του δείχνουν τον δρόμο! 

Στην αντίπερα… όχθη των «αιωνίων», αυτή του Παναθηναϊκού, οι πρώτες θέσεις καταγράφουν ονόματα που φτάνουν πλέον στο ΟΑΚΑ ως αντίπαλοι ή εμπλέκονται με τον «Εξάστερο» από ένα άλλο πόστο, έχοντας αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Θα λέγαμε, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση τα πρόσωπα-σύμβολα της ομάδας έχουν την τιμητική τους! 

Την κορυφή των περισσότερων ευρωπαϊκών εμφανίσεων με την πράσινη φανέλα, κατέχει ο πλέον ύποπτος, Δημήτρης Διαμαντίδης, με 278 με τον προκάτοχο αρχηγό να ακολουθεί μετρώντας 271 και τον Αντώνη Φώτση να έρχεται τρίτος (236). 

Μάλιστα, οι δύο παράγοντες του Παναθηναϊκού «κονταροχτυπιούνται» και στις κατηγορίες με τον μεγαλύτερο αριθμό τόσο σε πόντους, όσο και στα τρίποντα, με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη να νικά… στα σημεία τον 3D. Ο Αλβέρτης σταμάτησε την καριέρα του στους 2.681 πόντους και ο Διαμαντίδης στους 2.495. Τα τρίποντα, όπως είναι φυσικό κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, με την αντιστοιχία να ορίζεται σε 379 έναντι 372. 

Ο Αντώνης Φώτσης φιγουράρει στην Τρίτη θέση και στον τομέα των τριπόντων με 271. Την ίδια και της κατηγορίας των ριμπάουντ (938), εκεί όπου παρουσιάζεται για πρώτη φορά ο Μάικ Μπατίστ (962) όντας δεύτερος πίσω από το αγαπημένο του ταίρι στο pick and roll (969). 

Alvertis-Calathes-Vraveusi_Euroleague.jpg

Αφήνουμε τελευταία την… νευραλγική τάξη των ασίστ. Εδώ, οι «παλιοί» δίνουν τη σκυτάλη σε έναν εν ενεργεία αθλητή που αγωνίζεται στη Μπαρτσελόνα και διακρίνεται για την έφεση στην πάσα. Νικ Καλάθης με 1260 ασίστ να οδηγεί τον Δημήτρη Διαμαντίδη (1255) και το… φτωχό (συγκριτικά) πλην τίμιο 247 του Ντέγιαν Μποντίρογκα

Από τους παίκτες που συνθέτουν το παρόν ρόστερ δύο είναι εκείνοι που παραμένουν στα «πιτς» για το τοπ10. Ο Γιώργος Παπαγιάννης κουβαλά εμπειρία 91 αγώνων στην Ευρωλίγκα και σε περίπτωση που ξεπεράσει τα 122 θα αντικαταστήσει τον Νίκο Οικονόμου στη δέκατη θέση της ομάδας αυτής! 

Ενώ από την άλλη, ο Ιωάννης Παπαπέτρου κυνηγά τη… χιλιάδα στους πράσινους πόντους, αφού μέχρι στιγμής βρίσκεται στους 872 (ο Λάκοβιτς είναι στο Νο11 με 1.140), ενώ στην πλευρά των τριπόντων, αν πετύχει 8 θα ξεπεράσει τον Μίκαελ Κοχ (110) στ ην 7η θέση, και με μία καλή σεζόν από τα 6.75 δύναται να φτάσει κοντά στον Νικ Καλάθη που είναι τέταρτος με 184!

Η συγκεκριμένη ανάλυση, όμως, έγινε για να καταλήξουμε σε ένα πολύ ξεκάθαρο πόρισμα. Όσοι έχουν συμβάλει στην ιστορία του Παναθηναϊκού, σε επίπεδο Ευρωλίγκας, παραμένουν μέχρι και σήμερα σταθερά στις θέσεις των επιτυχιών τους. 

Πέραν των Παπαπέτρου και Παπαγιάννη που βαδίζουν καλώς για να συμπεριληφθούν σε κάποιες κατηγορίες, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι η βασική τριάδα να αντικατασταθεί από κάποιο όνομα της εποχής που ακολούθησε τη χρυσή 10ετία!

Σταυρούλα Μουστακάτου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0