Basket Talk

Euroleague Countdown -2: Οι παίκτες που αποσύρθηκαν και άφησαν τεράστιο κενό στη διοργάνωση!

Euroleague Countdown -2: Οι παίκτες που αποσύρθηκαν και άφησαν τεράστιο κενό στη διοργάνωση!

Η φετινή σεζόν της Εuroleague αναμένεται να είναι κάπως διαφορετική από τις προηγούμενες, καθώς θα απουσιάζουν αθλητές οι οποίοι πρωταγωνίστησαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες στη διοργάνωση.

Σχετικά Άρθρα

Η Εuroleague θεωρείται η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, όχι τόσο για την οργάνωσή της και τα αρκετά χρόνια που βρίσκεται στο προσκήνιο αλλά κυρίως για τους αθλητές που έχουν αναδειχθεί κατά καιρούς και έχουν δημιουργήσει έναν... μύθο γύρω από το όνομά τους, βοηθώντας σε μεγάλο βαθμό την «εξάπλωση» της διοργάνωσης.

Το «ΒΝ Sports» συγκέντρωσε όλα τα ηχηρά ονόματα που διέπρεψαν στη Εuroleague και είπαν το δικό τους "αντίο" πρόσφατα στην ενεργό δράση. Στην κατηγορία αυτή το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο, με πέντε Έλληνες αθλητές να δίνουν το παρών, ενώ υπάρχουν και οι ξένοι που υπηρέτησαν με μεγάλη επιτυχία τις ελληνικές ομάδες.

EUROLEAGUE 2020-2021 / ЁϠ- ϓ֐ (֙ԏÑVɁ: ́ъϓ ׏ՆϕчӠ/ EUROKINISSI)

Η απουσία που προκαλεί τον μεγαλύτερο «θόρυβο» είναι αδιαμφισβήτητα ένας ζωντανός «θρύλος» της διοργάνωσης και ρέκορντμαν, ο Βασίλης Σπανούλης. Ο πρώην αρχηγός του Ολυμπιακού «φιγουράρει» σε αρκετές σημαντικές στατιστικές κατηγορίες, ενώ σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο τρεις φορές (2009,2012,2013). Συγκεκριμένα βρίσκεται στην πρώτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών (4.455), στις ασίστ (1.607), στα λεπτά συμμετοχής (9.379) και στις εύστοχες βολές (1.131).

zisis.jpg

Στην ίδια λίστα συνυπάρχει και ο κουμπάρος του Βασίλη Σπανούλη, ο Νίκος Ζήσης, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στη διοργάνωση το 2000.Συμμετείχε στη διοργάνωση με επτά διαφορετικές ομάδες (ΑΕΚ, Μπένετον, ΤΣΣΚΑ, Σιένα, Ούνικς, Φενέρ, Μπάμπεργκ) και κατέκτησε τον τίτλο το 2008 με τους Μοσχοβίτες. Συνολικά αγωνίστηκε 17 σεζόν στα παρκέ της Εuroleague, ενώ η τελευταία του παρουσία ήταν την περίοδο 2017-18 με τη Μπάμπεργκ.

pepre.jpg

Ακόμη ένας Έλληνας που μαζί με δύο ελληνικές ομάδες (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός) έφτασε μέχρι το τέλος της διαδρομής και είχε σταθερή παρουσία στη διοργάνωση τα τελευταία χρόνια είναι ο Στράτος Περπέρογλου. Ένας ήσυχος «στρατιώτης», ο οποίος μέτρησε 11 σεζόν στη διοργάνωση και εκτός συνόρων έκανε μία αξιόλογη καριέρα (Εφές, Μπαρτσελόνα, Ερυθρός).

in action during the Turkish Airlines Euroleague Basketball Top 16 Round 2 game between Laboral Kutxa Vitoria Gasteiz v Olympiacos Piraeus at Fernando Buesa Arena on January 7, 2016 in Vitoria-Gasteiz, Spain.

Ο Γιάννης Μπουρούσης μπορεί να απέσυρε την απόφασή του να σταματήσει το μπάσκετ και να συνεχίσει στην Α2 με την Καρδίτσα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα τον ξαναδούμε στην Εuroleague, όπως είχαμε συνηθίσει από το 2002. Αν και συμμετείχε στη διοργάνωση με την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, τελικά κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο με τη Ρεάλ Μαδρίτης (2015). Συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στους κορυφαίους ψηλούς της Euroleague την τελευταία δεκαετία, ενώ πρόσφερε τις υπηρεσίες του και στις Μπαρτσελόνα, Αρμάνι και Μπασκόνια.

Τελευταίος Έλληνας αθλητής στην κατηγορία μας είναι ο Κώστας Καϊμακόγλου, ο οποίος παρότι είχε λιγότερες συμμετοχές στη διοργάνωση από τους προαναφερθέντες ,δεν σημαίνει ότι δεν ήπιε νερό από την πηγή και δεν πανηγύρισε τον τίτλο. Αυτό συνέβη με τον Παναθηναϊκό το 2011, ενώ παράλληλα αγωνίστηκε στη διοργάνωση για λογαριασμό του Αμαρουσίου και της Ούνικς Καζάν.

Μία μεγάλη μορφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ που αποχαιρέτησε την ενεργό δράση είναι ο Λουίς Σκόλα, ο οποίος παρότι πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του στο ΝΒΑ, πρόλαβε να αφήσει το δικό του στίγμα στη Εuroleague, κυρίως με την Ταού Κεράμικα (1998-2007). Ο τελευταίος του «χορός» στη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την Αρμάνι Μιλάνο την περίοδο 2019-20.

reyes_1.jpg

Ακόμη μία «σημαία» της Εuroleague, κατέβηκε και αναμένεται η απουσία του να γίνει αισθητή. Ο λόγος για τον άλλοτε αρχηγό της Ρεάλ Μαδρίτης , Φελίπε Ρέγες, ο οποίος από το 2004 μέχρι και πέρυσι δεν απουσίασε ούτε στιγμή από την διοργάνωση. Σε αρκετές ατομικές στατιστικές κατηγορίες τοποθετείται το όνομά του αλλά οι μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν τα δύο τρόπαια (2015,2018). Το ντεμπούτο του στην Εuroleague έγινε με την Εστουντιάντες (2000).

Ακόμη δύο ονόματα που αγωνίστηκαν με ομάδες των χωρών τους στη Εuroleague και άφησαν την δική τους εποχή ήταν οι Φερνάντο Σαν Εμετέριο και Όμρι Κάσπι. Από τη μία ο Ισπανός φόργουορντ αγωνίστηκε στη Μπασκόνια και τη Βαλένθια, ενώ ο Ισραηλινός πρώην παίκτης του ΝΒΑ συνεργάστηκε με την Μακάμπι στην αρχή και στο τέλος της καριέρας του.

maciulis.jpg

Υπάρχουν και οι ξένοι αθλητές που συνεργάστηκαν με ελληνικές ομάδες και το αποτύπωμα που άφησαν στη Εuroleague είναι μοναδικό. Γιόνας Ματσιούλις και Μιλένκο Τέπιτς υπήρξαν πρωταθλητές Ευρώπης, με τον Σέρβο αθλητή να φτάνει σε αυτή την διάκριση με τον Παναθηναϊκό (2011). Αντιθέτως ο Ματσιούλις το πέτυχε με τη Ρεάλ Μαδρίτης (2015), ενώ φόρεσε επίσης τις φανέλες του Παναθηναϊκού, της Αρμάνι και της Ζαλγκίρις.

Νίκος Τσώτας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0