Basket Talk

Euroleague Countdown -3: Το άπειρο ρόστερ του Παναθηναϊκού και οι βετεράνοι Ρεάλ και Εφές!

Euroleague Countdown -3: Το άπειρο ρόστερ του Παναθηναϊκού και οι βετεράνοι Ρεάλ και Εφές!
Φτάνουμε αισίως προς την έναρξη της φετινής Euroleague και το BN Sports παρουσιάζει τη διαφορά των ομάδων στην κατηγορίων των... wiser. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην τελευταία θέση με αρκετούς πρωτάρηδες στο ρόστερ, σε αντίθεση με τις Ρεάλ και Εφές, που «ηγούνται» της κατάταξης!

Μόλις λίγα 24ωρα απομένουν για το πρώτο τζάμπολ της φετινής Euroleague και άπαντες που υπερασπίζονται τα κάλλη της πορτοκαλί θεάς είναι έτοιμοι για μία ακόμη χρονιά με ωραία και παράξενα. Στα ρόστερ των 18 ομάδων υπάρχουν οι γνωστοί… γερόλυκοι, αλλά και οι πρωτάρηδες που θα αναζητήσουν μία θέση στην ελίτ, αλλά και να γράψουν το όνομά τους σε αντίστοιχες συμμετοχές.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να φέρει τον βαρύ τίτλο του «Εξάστερου» με την γεμάτη ιστορία των προηγούμενων ετών, ωστόσο θα πατήσει τα παρκέ της κορυφαίας ευρωπαϊκής, διασυλλογικής διοργάνωσης ως η πιο άπειρη του θεσμού.

Ομάδες

Αριθμός αγώνων

Ρεάλ Μαδρίτης

2.392

Αναντολού Εφές

1.999

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

1.740

Αρμάνι Μιλάνο

1.657

Ζαλγκίρις Κάουνας

1.656

Μπαρτσελόνα

1.472

Ολυμπιακός

1.345

Φενέρμπαχτσε

1.279

Ερυθρός Αστέρας

1.261

Μπάγερν Μονάχου

1.191

Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης

865

Μακάμπι Τελ Αβίβ

711

Βιλερμπάν

678

Άλμπα Βερολίνου

659

Μονακό

637

Μπασκόνια

598

Ούνιξ Καζάν

554

Παναθηναϊκός

547

Ο Δημήτρης Πρίφτης στο νέο του ξεκίνημα με τους «πράσινους», επέλεξε να «στρατολογήσει» παίκτες που διαθέτουν το ταλέντο, αλλά και την όρεξη ώστε να κάνουν τη διαφορά και στο μεγαλύτερο βήμα της καριέρας τους, χωρίς να έχουν πάρει το… βάπτισμα του πυρός.

Έτσι, μετά τον συνήθη… ακόλουθο του Έλληνα τεχνικού, Οκάρο Ουάιτ, οι Τζεχάιβ Φλόιντ, Ντάριλ Μέικον και Κέντρικ Πέρι, θα συστηθούν στο κοινό της Ευρωλίγκας και θα προσθέσουν το δικό τους νούμερο στα 547 παιχνίδια που διαθέτουν τη δεδομένη στιγμή οι υπόλοιποι παίκτες του Παναθηναϊκού συνολικά στην καριέρα τους στη διοργάνωση. Όπως και ο νεαρός Λευτέρης Μαντζούκας που δεν κατάφερε (λόγω τραυματισμού) να κάνει το ντεμπούτο του την περσινή σεζόν.

Προς το παρόν… Ιωάννης Παπαπέτρου και Νεμάνια Νέντοβιτς κρατούν… μανιωδώς τους αριθμούς του τριφυλλιού στις φανέλες τους, έχοντας τις περισσότερες εμφανίσεις στην Ευρώπη.

Μιλώντας για «περισσότερες», στην μπασκετική πραγματικότητα δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την αναφορά και η Ρεάλ Μαδρίτης των 10 τροπαίων στην διοργάνωση. Μία 12άδα αστέρων, που ακόμη και ο… Βενιαμίν, Κάρλος Αλοθέν, που κολύμπησε σε βαθιά νερά την περσινή σεζόν, φαίνεται να ανταποκρίνεται επάξια σε όσα ζητά ο Λάσο να δει από την ομάδα του και μετρά ήδη έναν σημαντικό αριθμό εμφανίσεων, για τα 21 του χρόνια.

Για ακόμη μία φορά, η πορεία της προς το τρόπαιο θα εξαρτηθεί από μερικούς παίκτες με τη μεγαλύτερη εμπειρία στην Euroleague, με μπροστάρηδες τους Ρούντι Φερνάντεθ, Σέρχιο Γιούλ και Τζέισι Κάρολ! Διανύοντας ο καθένας το δικό του, άνω των 30, έτος και έχοντας μακρά παρουσία στο σύλλογο της Μαδρίτης αφήνουν (δικαίως) τον δεύτερο της εν λόγω κατηγορίας να τους κοιτά από χαμηλά, με παρακαταθήκη 2.392 αγώνων!

Όσο χαμηλά μπορεί να θεωρηθεί πως βρίσκεται η περσινή πρωταθλήτρια, Αναντολού Εφές με περίπου 2.000 παιχνίδια (1.999)! Ανάμεσα στον νεοαποκτηθέντα Φίλιπ Πετρούσεφ και τον… δευτεροετή Ερτέν Γκαζί, βρίσκονται ονόματα που έχουν πρωταγωνιστήσει κατά καιρούς στην Ευρωλίγκα τόσο με την τούρκικη ομάδα, όσο και με προηγούμενους σταθμούς στην καριέρα τους.

Μπράιαν Ντάνστον και Κρις Σίνγκλετον μοιράστηκαν στους δύο «αιωνίους» σε πολύ παραγωγικές σεζόν, ενώ λίγο καιρό αργότερα βρέθηκαν με το τρόπαιο αγκαλιά σε κοινή ομάδα. Από εκεί και πέρα, Μίσιτς, Σίμον και Πλάις συνθέτουν έναν κύκλο βετεράνων, οι οποίοι θα κληθούν να επαναλάβουν την επιτυχία τους διευρύνοντας παράλληλα τις σελίδες της ευρωπαϊκής τους πορείας.

Την τρίτη και τέταρτη θέση κατέχουν οι ΤΣΣΚΑ Μόσχας (των 1.740 αγώνων) και Αρμάνι Μιλάνο (1.657). Δύο διαφορετικές φιλοσοφίες, που συγκαταλέγονται σε εκείνους με τις υψηλότερες φιλοδοξίες στη διοργάνωση.

Η επιστροφή του Αλεξέι Σβεντ στην ρωσική «Αρκούδα», όπου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του το 2006, προσέδωσε στην ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη σημαντική εμπειρία, αλλά και το νούμερο των εμφανίσεων που του αντιστοιχεί. Θα προστεθεί, μάλιστα, σε αυτά των Χάκετ και Αντόνοφ… ή του Σενγκέλια και του Κουρμπάνοφ.

Από την άλλη, η Αρμάνι θέλει να διευρύνει τους αριθμούς της και να προσθέσει αναμετρήσεις στις ήδη υπάρχουσες 1.657. Ποιοι κάνουν τη διαφορά σε αυτό; Ο λόγος για τους Νικολό Μέλι, Κάιλ Χάινς, Τζίτζι Ντατόμε, Μάλκομ Ντιλέινι και Σέρτζιο Ροντρίγκεζ που μοιάζουν κάτι παραπάνω από γερόλυκοι σε σχέση με τον επίσης… μεστωμένο Ντίνο Μήτογλου!

Η αναφορά, όμως, ξεκίνησε από τον Παναθηναϊκό, χάριν του οποίου αναρριχήθηκαν στα σκαλιά της… εμπειρίας τόσο η Βιλερμπάν των 678 εμφανίσεων, όσο και η «rookie» Μονακό με 637. Δύο «πράσινοι» μετέβησαν στις συνθέσεις τους προκειμένου να συμβάλλουν στο δύσκολο έργο τους.

Ο άλλοτε «Εξάστερος», Τζέιμς Γκιστ, των 269 συμμετοχών στα σαλόνια της Ευρωλίγκα, αλλά και ο Μάικ Τζέιμς που βρήκε τελικά λιμάνι στη Μονακό, άλλαξαν τα δεδομένα και ουσιαστικά έστειλαν τον Παναθηναϊκό στην τελευταία σειρά.

Αξιοσημείωτη, ωστόσο, είναι και η θέση που καταλαμβάνει ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» μπορεί να έχασαν… έδαφος από την είδηση της απόσυρσης του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος πήρε μαζί του περισσότερα από 350 παιχνίδια, αλλά κατάφεραν να διατηρηθούν στην πρώτη 6άδα των πιo wise της Ευρωλίγκας με 1.345! Αγωνίζεται ακόμη ο «Άγιος»… Μην το ξεχνάμε!

 

Σταυρούλα Μουστακάτου

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0