Basket Talk

NBA: Στο 10% φτάνουν οι ανεβολίαστοι παίκτες - Ίρβινγκ και Ουίγκινς σε πρώτο πλάνο

NBA: Στο 10% φτάνουν οι ανεβολίαστοι παίκτες -  Ίρβινγκ και Ουίγκινς σε πρώτο πλάνο
Ο χρόνος πιέζει και κάποιοι αστέρες του NBA εξακολουθούν να αρνούνται να εμβολιαστούν, βάζοντας σε μπελάδες τις ομάδες τους. 
Σχετικά Άρθρα

Σύμφωνα με την Εκτελεστική Διευθύντρια του NBA, Μισέλ Ρόμπερτς, περίπου το 90% των παικτών της Λίγκας είναι πλήρως εμβολιασμένο. Άρα υπάρχουν κάπου 50-70 αθλητές που συνεχίζουν να προβάλουν την αντίστασή τους και προτιμούν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι. Αν πάρουμε αυτόν τον αριθμό αναλογικά πρόκειται για 2 άτομα ανά ομάδα.

 

Για αυτό δεν υπάρχουν όμως σαφή στοιχεία. Ενδέχεται κάποια ομάδα να διαθέτει πλήρως ανοσοποιημένο ρόστερ, ενώ κάποια άλλη να διαθέτει αρκετούς αντιεμβολιαστές. Ανάλογα με τον τρόπο ομαδοποίησης αυτών των παικτών, ανάλογα με το σε ποια πόλη παίζουν και πόσο καλοί είναι, γίνεται σαφές ότι κάθε ομάδα που μπαίνει στη σεζόν με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού θα έχει ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

 

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που ισχύουν στη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, οι παίκτες των Νιου Γιορκ Νικς, Μπρούκλιν Νετς και Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς δε θα μπορούν να συμμετέχουν στις προπονήσεις και στους εντός έδρας αγώνες εάν δε διαθέτουν πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι τους έχει χορηγηθεί τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, εκτός και αν έχουν λάβει εγκεκριμένη απαλλαγή για ιατρικούς ή θρησκευτικούς λόγους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Πρόκειται δηλαδή για τουλάχιστον 41(!) παιχνίδια στην regural season κι όσο ακόμα χρειαστούν ανάλογα με το αν οι παραπάνω ομάδες μπουν και προχωρήσουν αρκετά στα playoffs. Σημειωτέον, ο εν λόγω κανονισμός δεν ισχύει για τους παίκτες των φιλοξενούμενων.

 

Μέσα στους αθλητές που θα έχουν άμεσα πρόβλημα, φαίνεται πως είναι οι Κάιρι Ίρβινγκ και Άντριου Ουίγκινς, δύο παίκτες που έχουν σημαντικό ρόλο στις ομάδες τους.

 

Όπως αναφέρουν διάφορες πηγές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Ίρβινγκ είναι ένας εκ των ανεμβολίαστων παικτών, κάτι που δεν όμως έχει επιβεβαιωθεί ούτε από τους Νετς, ούτε από των εκπρόσωπό του, αφού αμφότερες οι πλευρές αρνούνται να κάνουν οποιοδήποτε σχετικό σχόλιο.

Ο Κάιρι, μίας από τις πλέον αμφιλεγόμενες περσόνες του πρωταθλήματος πρόσφατα έκανε ένα Tweet που ανέφερε: «Έχω βγάλει τη μάσκα μου. Τώρα βγάλε τη δική σου. Μη φοβάσαι», ξεσηκώνοντας φυσικά θύελλα σχολίων.



Λίγο αργότερα ακολούθησε συμπληρωματικό «τιτίβισμα» με τον Ίρβινγκ να εξηγεί: «Η κατεβασμένη μάσκα σημαίνει ότι σταματάς να είσαι κάτι που δεν είσαι και σταματάς να λες ψέματα στον εαυτό σου. Είναι η στιγμή που ανακαλύπτεις τον πραγματικό εαυτό σου και μπορείς να κυκλοφορείς ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ σε μια κοινωνία που δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι φορούν μάσκες για να κρύψουν ποιοι είναι πραγματικά. Τίποτα που να σχετίζεται με τους περιορισμούς ενάστια στον κορωνοϊό !! Χαλαρώστε». 

 

Παρά ταύτα, ο GM της ομάδας, Σον Μαρκς, σε μία πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ανέφερε: «Όσον αφορά το αν θα μπορούσαν να παίξουν σήμερα, δεν μπορώ να σχολιάσω ποιος θα μπορούσε να παίξει και ούτω καθεξής. Προφανώς θα έλειπαν μερικά άτομα. Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε τι διακυβεύεται. Είχαμε πολύ ειλικρινείς συνομιλίες».

 

Αντίστοιχα, ο Ουίγκινς ο οποίος τον περασμένο Μάρτιο είχε δηλώσει ανοιχτά ότι δεν σκοπεύει να κάνει σύντομα το εμβόλιο, αιτήθηκε εξαίρεση για θρησκευτικούς λόγους, όμως το NBA απάντησε αρνητικά στο αίτημά του, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα τόσο στον ίδιο, όσο και στην ομάδα του Στιβ Κερ.


Σε γενικότερες γραμμές, το πρωτόκολλο υγείας του NBA, προβλέπει ότι κάθε ανεμβολίαστος παίκτης που έρχεται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, υποχρεούται να μπει σε καραντίνα 7 ημερών και ανάλογα με το πρόγραμμα της ομάδας του, μπορεί να απουσιάσει μέχρι και σε 4 ματς μέσα σε αυτό το διάστημα. Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι παίκτες που θα έρθουν σε επαφή με κρούσμα, μπορούν να αποφύγουν την απομόνωση, υποβαλλόμενοι σε ένα test.

 

Βέβαια, οι εν λόγω κανόνες δεν είναι ακόμα 100% έγκυροι, αφού οι Ένωση Παικτών (NBPA) και η Λίγκα βρίσκονται ακόμα σε διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, το NBA έριξε στο τραπέζι την ιδέα της επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού των αθλητών, όπως έχει ήδη κάνει με τους διαιτητές και των προσωπικό των ομάδων που έρχεται σε άμεση επαφή μαζί τους.

 

Η 'Ενωση των Παικτών είναι βέβαια κάθετα αντίθετη στην υποχρεωτικότητα, οπότε αυτό το σενάριο μοιάζει μάλλον απίθανο. Ως εκ τούτου, αυτό που μπορεί να κάνει είτε το NBA συλλογικά, είτε κάθε ομάδα μεμονωμένα για να μεταπείσει και τους πλέον απρόθυμους, είναι να επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα, για κάθε ματς που απουσιάζουν εξαιτίας της μη συμμόρφωσής τους με τους ισχύοντες κανόνες.

 

Σε κάθε περίτωση οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν άμεσα καθώς οι ομάδες ξεκινούν προετοιμασία στις 28 Σεπτεμβρίου και το πρώτο τζάμπολ της σεζόν θα γίνει στις 19 Οκτωβρίου.

 

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0