Basket Talk

Μαρκ Γκασόλ - Χιρόνα: Έφυγε ως ταλέντο και επιστρέφει ως «θρύλος» με κοινωνικές ευαισθησίες! (video)

Μαρκ Γκασόλ - Χιρόνα: Έφυγε ως ταλέντο και επιστρέφει ως «θρύλος» με κοινωνικές ευαισθησίες! (video)
Ο Μαρκ Γκασόλ αποχαιρετά το ΝΒΑ έπειτα από 13 σεζόν και λίγο πριν ρίξει τους τίτλους τέλους της καριέρας του επιστρέφει στην ομάδα που έχει στην καρδιά του και βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία του, τη Χιρόνα.
Σχετικά Άρθρα

Ο χρόνος κυλάει γρήγορα και οι σκέψεις είναι πολλές στο μυαλό του. Βλέπει την κλεψύδρα να αδειάζει και πλέον βρίσκεται μπροστά σε τρεις προοπτικές. Η μία ήταν να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ΝΒΑ, η άλλη να επιστρέψει στη Μπαρτσελόνα και η τελευταία να κρεμάσει τη φανέλα του. Τελικά τις απέρριψε όλες και προτίμησε να γυρίσει στην ομάδα που ανδρώθηκε μπασκετικά και έχει θέση προέδρου, μετόχου και ιδιοκτήτη.

Η ομάδα αυτή είναι η Χιρόνα. Το θέμα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι η ομάδα αλλά η κατηγορία στην οποία αγωνίζεται και αυτή είναι η δεύτερη. Ο σύλλογος έχει κάνει αλματώδη βήματα, καθώς δημιουργήθηκε ξανά από την αρχή το 2017, συμμετέχοντας στην τέταρτη κατηγορία και μέτρησε σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο ανόδους.

spain_3.jpg

Αυτή η πορεία της Χιρόνα ταιριάζει απόλυτα με την απότομη εκτόξευση του προέδρου της, Μαρκ Γκασόλ, ο οποίος στην αρχή της καριέρας του ήταν γνωστός ως ο μικρότερος αδελφός του Πάου, αλλά γρήγορα κατάφερε να αποκαταστήσει το όνομά του. Μετά από μία τριετία στη Μπαρτσελόνα (2003-2006) έκανε κίνηση... ματ και στη Χιρόνα (2006-2008) βρήκε τον εαυτό του, με τη δεύτερη σεζόν του στην ομάδα να αποδεικνύεται ονειρεμένη, με τον ίδιο να κατακτά το βραβείο του πολυτιμότερου αθλητή στην ACB.

Το όνειρο του ΝΒΑ έγινε πραγματικότητα, με τους Λέικερς να τον επιλέγουν στο draft του 2007 στο Νο.48 και να γίνεται αμέσως ανταλλαγή, στην οποία συμμετείχε και ο Πάου Γκασόλ, με αποτέλεσμα να καταλήξει στους Γκρίζλις, όπου δέθηκε με τον οργανισμό και τους οπαδούς όσοι λίγοι. Οι επιτυχίες δεν ήρθαν όμως με τις «αρκούδες» αλλά με τους Τορόντο Ράπτορς στη μία και μοναδική του σεζόν στον Καναδά και με αυτό τον τρόπο μπήκε στην ιστορία του πρωταθλήματος μαζί με τον Πάου, ως τα πρώτα αδέλφια που κατακτούν το δαχτυλίδι.

raptors.jpg

Παράλληλα ήταν τα πρώτα αδέλφια που παρευρέθηκαν στο ίδιο All Star Game και το 2015 στη Νέα Υόρκη πήδηξαν μαζί στο τζάμπολ. Το πέρασμα από τους Λέικερς δεν ήταν το ιδανικότερο και πλέον δεν νιώθει ότι μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο στο ΝΒΑ. Στα 36 του χρόνια θέλει να αξιοποιήσει τις δυνάμεις του για τον δικό του σύλλογο με στόχο να τον καμαρώσει από την επόμενη σεζόν στην ACB.



Ο Μαρκ Γκασόλ δεν περιορίζεται μόνο στο μπάσκετ αλλά συχνά δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο και φαίνεται αρκετά ευαισθητοποιημένος με σοβαρά θέματα που απασχολούν τον κόσμο. Αρχικά το 2013 ίδρυσε μαζί με τον Πάου το «Gasol Foundation» ώστε να προωθήσουν τον αθλητισμό και την υγιεινή διατροφή σε σχολεία της Βαρκελώνης και του Λος Άντζελες.

mes.jpg

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει εκφράσει δημόσια την άποψή του για τις ζωές μεταναστών που έχουν χαθεί άδικα στη θάλασσα, προσπαθώντας να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή η κατάσταση τον κινητοποίησε ώστε να βοηθήσει ενεργά την ΜΚΟ, «Proactiva Open Arms», ενώ δεν φοβήθηκε να μπει σε μία σωστική λέμβο και να βοηθήσει στη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο. Ο Μαρκ Γκασόλ δεν είναι μόνο ένα καταξιωμένος αθλητής αλλά και ένας άνθρωπος με μεγάλη καρδιά.

Νίκος Τσώτας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0