Basket Talk

Εννιά παίκτες που βρέθηκαν από τη γηραιά ήπειρο και το NBA στη Μέση Ανατολή

Εννιά παίκτες που βρέθηκαν από τη γηραιά ήπειρο και το NBA στη Μέση Ανατολή

Παίκτες, λιγότερο ή περισσότερο γνωστοί στο ελληνικό κοινό που μετακόμισαν στη Μέση Ανατολή.

Ο αθλητισμός δεν περιορίζεται από όρια και σύνορα. Κάποιοι παίκτες το γνωρίζουν αυτό από πρώτο χέρι. Πέρα από την Αμερική και την Ευρώπη, που προσφέρουν αρκετές επιλογές, τα τελευταία χρόνια οι χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν κάνει μια στροφή προς το μπάσκετ και με τα χρήματα που δαπανούν καταφέρνουν να εντάξουν στα πρωταθλήματά τους αθλητές με αξιοσέβαστες καριέρες και διαδρομές. Το BN Sports θυμάται μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

 

Βλάντιμιρ Ντάσιτς: Ξεκίνησε την καριέρα του το 2004 από τη Μπουντούτσνοστ στο Μαυροβούνιο, όπου και έμεινε μέχρι το 2009. Η επόμενη σεζόν τον βρήκε σε ένα από τα πιο ιστορικά κλαμπς της γηραιάς ηπείρου, τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ακολούθησαν Γκραν Κανάρια, Ρόμα, Ουνιόν Ολίμπια, Μπεσίκτας, Μεταλάκ Βαλγέβο, ξανά Μπουντούτσνοστ, ΑΕΚ Λάρνακας, Ζαντάρ και Σιμπένκα. Το πρώτο άνοιγμα στην Μικρά Ασία έγινε με την Αλ Αχλί Ντουμπάι το 2014, ενώ ο τελευταίος του σταθμός (2020) ήταν στην Αλ Σαάντ στη Ντόχα του Κατάρ.

 

Έι Τζέι Σλότερ: Γνωστός στο ελληνικό κοινό από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό (2014-15), ο Αμερικανός γκαρντ που έχει αποκτήσει πολωνική υπηκοότητα, το καλοκαίρι κατέκτησε το Κύπελλο του Κόλπου με την Κουβέιτ. Ο απόφοιτος του Ουέστερν Κεντάκι έχει φορέσει ακόμα φανέλες ομάδων όπως η Στρασμπούργκ, η Βιλερμπάν, η Ρεάλ Μπέτις και εσχάτως η Γκραν Κανάρια, με την οποία θα αγωνιστεί και την προσεχή αγωνιστική περίοδο.


Μάνι Χάρις:
Το καλοκαίρι, λίγο πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ, ο 32χρονος σούτινγκ γκαρντ βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Σλότερ, αγωνιζόμενος με την Αλ Αχλί, αφού τα «πετροδόλαρα» δεν μπορούσαν να τον αφήσουν ασυγκίνητο. Ο Χάρις μετράει ακόμα 96 συμμετοχές στο NBA, με Καβαλίερς, Λέικερς και Μάβερικς, ένα τρόπαιο στο Basketball Champions League με την «Ένωση» το 2018 και τον τίτλο του MVP της διοργάνωσης την ίδια χρονιά.


Όστιν Ντέι:
Πρωταθλητής NBA το 2014 με τους Σαν Αντόνιο Σπερς και κουβαλώντας στις πλάτες του 293 συμμετοχές στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, ο Καλιφορνέζος φόργουορντ μετανάστευσε στο Μπαχρέιν για λογαριασμό της Αλ Μανάμα το 2016. Αργότερα επέστρεψε στην Ευρώπη, στην οποία είχε εμφανιστεί ως παίκτης της Χίμκι (2011) και της Πέζαρο (2015-16), για να περάσει από Γαλατάσαραϊ, Χάποελ Ιερουσαλήμ και Βενέτσια, στην οποία είναι συμπαίκτης με τον Μάικ Μπράμος από το 2018 μέχρι και σήμερα.

 

Ματσέι Λάμπε: Στην Αλ Μανάμα του Μπαχρέιν αγωνίστηκε τη σεζόν 2018-19 και ο Πολωνός φόργουορντ/σέντερ, ο οποίος το 2011 κατέκτησε το EuroCup με την Ούνικς Καζάν, ενώ ακόμα έχει περάσει από ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Χίμκι, η Μακάμπι Τελ Αβίβ και η Μπαρτσελόνα, μετρώντας 86 παρουσίες στα «σαλόνια» της Euroleague.

 lampe_printezis.jpg

Κώστας Βασιλειάδης: Ένα δικό μας παιδί, με σπουδαία καριέρα και όνομα στην Ισπανία άνοιξε τα «φτερά» του και έφτασε μέχρι το Κατάρ για να παίξει στην Αλ Σαντ (2020-21), έχοντας ως προπονητή έναν άλλο Έλληνα, τον Βασίλη Μπρατσιάκο. Έπειτα από αυτό το πέρασμα επέστρεψε στην ACB, στα 37 του και από τα μέσα της περσινής σεζόν ανήκει στη Μούρθια.


Ουόλτερ Χοτζ:
Έχοντας καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο, ο βραχύσωμος πόιντ γκαρντ δε δίστασε να δοκιμάσει την τύχη του σε αρκετές χώρες, όπως ο Λίβανος, όπου αγωνίστηκε με την Χομενέτμεν Μπειρούτ και τη Σάζες ή η Τυνησία, όπου εκπροσώπησε την Μοναστίρ. Στο μεσοδιάστημα πέρασε και από το Ντουμπάι, φορώντας τη φανέλα της Αλ Ουάντα. Τέλος, την περασμένη αγωνιστική περίοδο έπαιξε στην αιγυπτιακή Ζάμαλεκ, την οποία πρόσφατα ανέλαβε να καθοδηγήσει ο Βαγγέλης Αγγέλου. Στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο τον είδαμε τη σεζόν 2013-14 με τη Μπασκόνια, ενώ στο παρελθόν είχε απασχολήσει και τους δύο «αιώνιους­», χωρίς το ενδιαφέρον όμως να προχωρήσει σε συμφωνία.


Πρίμοζ Μπρέζετς
: Στη δύση της καριέρας του ξενιτεύτηκε για το Κουβέιτ (2015), αλλά και για το Μπαχρέιν (Αλ Αχλί, 2017) ο Σλοβένος «γίγαντας» με τις 342 εμφανίσεις στο NBA.

 

Μίλκο Μπιέλιτσα: Ο 37χρονος πια Σερβο-Μαυροβούνιος σέντερ, ο οποίος από το 2009 έως και το 2018 αγωνιζόταν ανελλιπώς στην Euroleague, μετρώντας συνολικά 194 συμμετοχές, πρόσφατα συμφώνησε την Αλ Σαμάλ Ντόχα και θα τραβήξει δρόμο για το Κατάρ.

 

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0